Ta tillvara på sensommarens skörd och gör äppeldricka, marmelad eller sylt!
Ta tillvara på sensommarens skörd och gör äppeldricka, marmelad eller sylt! Foto: Emmy Lundström

Sylta och safta – fem oemotståndliga recept för sensommarens skörd

Recept

Årets stora skördefest närmar sig! Här är fem oemotståndliga recept på äppeldricka, vinägerchips, päronmarmelad, plommonchutney och körsbärssylt.

Annons
  • Äppelmust med kanel och vanilj

     

    En god äppeldricka är perfekt att servera både kall och varm, som juice på morgonen eller som smaksättning i drinkar. 

    Du behöver (för 2 flaskor): 

    • 1 kg äpplen
    • 1 liter vatten
    • 2 kanelstänger
    • 1 tsk äkta vaniljpulver
    • Eventuellt en halv citron

    Gör så här:

    1. Skölj äpplena noga och riv dem grovt på ett rivjärn. 
    2. Lägg dem i en bunke och tillsätt vattnet, kanelstängerna och vaniljpulvret direkt. Om du vill kan du tillsätta en halv citron i skivor för att få drycken lite syrligare. Citronen gör dessutom så att äpplena inte mörknar så mycket.
    3. Täck bunken med plastfilm och låt stå kallt i ett dygn. Rör om då och då.
    4. Sila fruktmassan genom en silduk eller en ren kökshandduk. 
    5. Häll upp på flaskor.
  • Vinägerchips med rosmarinsalt

    Det är enkelt att göra egna chips. Dessa chips är det perfekta sättet att ta hand om potatisskörden – krispiga med ett syrligt sting. 

    Du behöver:

    • 1 kilo blandade rotfrukter, exempelvis rödbetor, polkabetor och sötpotatis
    • 1 liter matolja
    • Cirka 500 ml vinäger
    • 2 fina kvistar rosmarin, repade blad
    • 1 dl havssalt

    Gör så här:

    1. Mortla rosmarinbladen eller mixa till en slät pasta i en matberedare. Tillsätt saltet. Ställ åt sidan.
    2. Skär tunna skivor av rotfrukterna, gärna med en mandolin. 
    3. Lägg skivorna i en kastrull. Tänk på att inte blanda rödbetor med övriga rotfrukter eftersom rödbetorna färgar av sig. 
    4. Häll i tillräckligt med vinäger så att de skivade rotfrukterna täcks.
    5. Koka upp, ta av från plattan och låt stå i en kvart. 
    6. Skölj i kallt vatten och lägg på en handduk så att de torkar. Ju torrare chipsen är när de friteras desto krispigare blir de.
    7. Fyll en kastrull till hälften med matolja. Det är viktigt att inga barn är i närheten, att fläkten är av och att du har ett lock i närheten ifall oljan skulle börja brinna. Värm oljan tills den är 175–180 grader. 
    8. Fritera varje sort för sig, det tar 2–3 minuter. Rödbetorna brukar ta längst tid. 
    9. Lyft upp chipsen med en hålslev när de har blivit krispiga, strö ut på en plåt med hushållspapper. 
    10. Krydda med rosmarinsalt och servera så fort chipsen har svalnat.
  • Päronmarmelad med ingefära och kardemumma

    Älskade päron som går att göra så mycket av! Denna marmelad passar lika bra på frukostbrödet en vardagsmorgon som till lördagens lyx med ost, kex och vin. 

    Du behöver:

    • 500 g skalade och urkärnade päron
    • 1 dl strösocker
    • 1 msk riven ingefära
    • 1/2 tsk äkta vaniljpulver
    • 1/2 tsk kardemumma

    Gör så här:

    1. Skär päronen i små bitar och koka upp med några matskedar vatten i en kastrull. Låt päronen sjuda i cirka tio minuter så att de blir mjuka. 
    2. Tillsätt strösocker, ingefära, vaniljpulver och kardemumma och låt sjuda i cirka tio minuter till. 
    3. Häll upp i rena glasburkar och låt svalna innan du ställer in dem i kylen.
  • Plommonchutney med kanel och svartpeppar

    Chutney är ett fantastiskt tillbehör som kan piffa till både grytor, kött och fiskrätter. Så här gör du enkel och god plommonchutney med kanel och svartpeppar.

    Du behöver:

    • 500 g röda eller blå plommon
    • 1 gul lök
    • 1 vitlöksklyfta
    • 1 tsk nymortlad svartpeppar
    • 1 dl råsocker
    • 1/2 dl vatten
    • 1/2 dl rött vin
    • 1 kanelstång
    • 1 lagerblad
    • Salt 

    Gör så här:

    1. Halvera plommonen och ta bort kärnorna. 
    2. Lägg i en gryta tillsammans med hackad gul lök, hackad vitlök, svartpeppar, lagerblad och kanel. Låt fräsa i ett par minuter.
    3. Tillsätt vatten, råsocker och rött vin. Låt sjuda i cirka 40 minuter.
    4. Häll upp chutneyn i väl rengjorda glasburkar, låt svalna och ställ kallt.
  • Körsbärssylt med vanilj och rom

     

    Ta vara på sommarens körsbär i en söt sylt. Körsbär och rom är en vinnande smakkombination för sylten! 

    Du behöver:

    • 500 g körsbär
    • 1 dl syltsocker
    • 1/2 tsk äkta vaniljpulver
    • 1/2 dl mörk rom
    • 1 krm atamon 

    Gör så här:

    1. Kärna ur körsbären och hacka grovt. 
    2. Blanda bär, vanilj och syltsocker i en kastrull. Koka i 5 minuter.
    3. Ta av kastrullen från plattan och skumma av. 
    4. Blanda i rom och atamon. 
    5. Häll upp i en varm och väl rengjord burk.
Visa allt innehåll
04 augusti 2015
 
Annons
Mer om Recept

Supergoda cheesecakebullar

Recept Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Medlems-
innehåll

Plommonpaj med kokostäcke

Recept Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Baka ditt eget pepparkakshus!

Recept Kring juletid är det mycket att stå i. Städa, pynta och baka tillhör de viktigaste förberedelserna inför julen. Men viktigast är det kanske att baka...

Villareceptet! Sommartårta med jordgubbar

Recept Först bygger vi altanen. Sedan äter vi denna dundersäkra tårta!

Villareceptet! Paj till kräftskivan!

Recept En härlig paj med mycket medelhavssmak funkar både på kräftskivan eller som trevlig middag med sallad. (6–8 portioner).

Villareceptet! Höstig svampsoppa

Recept En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

Villareceptet! Pestopaj

Recept Supergod paj med italienska smaker. Dinkelmjöl och kvarg ger ostpajen ett lägre GI än vanlig paj.