Spara sommaren

Tid för trädgårdsgodis - samla sommarens dofter och smaker inför hösten! Gör rosenmarmelad, häng örtbuketter på tork, frys in persilja och gör härliga inläggningar.


Än finns det tid att ta tillvara kryddväxter, grönsaker och rosenblad i trädgården. Passa på att skörda innan första frostnatten.

1. Har du senblommande rosor i trädgården?

Samla de finaste bladen och gör marmelad! Tänk bara på att använda obesprutade rosor.

Du behöver:

125 g sköljda, doftrika rosenkronblad
3 dl syltsocker
4 dl vatten
1 citron (helst ekologiskt odlad)
Smaksätt med citronmeliss, en kvist rosmarin eller några klasar fläderblom.

Blanda hackade eller finklippta rosenkronblad och syltsocker. Koka upp vattnet och tillsätt rosenblad och socker, smaksätt med citronmeliss eller fläder. Sjud 10 minuter eller tills rosenbladen mjuknat. Ta upp fläderklasarna. Tillsätt citronsaft och skal från citronen, blanda noga. Låt koka tills det börjar tjockna, cirka 15 minuter. Smaksätter du med rosmarin, tillsätt denna i slutet av koktiden. Ta bort rosmarinkvisten innan du häller upp på varma, rena burkar. Låt svalna. Hållbarheten är runt tre månader.

2. Ta upp de sista rödbetorna och gör en god inläggning:

Skölj ett kilo rödbetor, låt skalet och rotspetsen sitta kvar. Lägg i en kastrull, fyll på vatten så rödbetorna täcks. Koka 20-50 minuter (kortare tid för små betor). Skölj av i kallt vatten. Skala rödbetorna, skär dem i skivor och lägg i glasburkar med lufttätt lock.

Sila fem dl av kokspadet genom ett kaffefilter. Häll spadet i en kastrull. Tillsätt 1,25 dl 12-procentig ättiksprit, 1,5 dl strösocker och 0,5 tsk hela vitpepparkorn. Låt koka fyra minuter. Häll lagen över rödbetorna så de täcks. På med lock och förvara kallt. Ätbara efter ett dygn, hållbara i kylskåp upp till ett år.

3. Torka…

Har du inte hunnit skörda i örtagården? Allra bäst blir kryddorna om de skördas strax före eller i början av blomningen. Men än är det inte försent. Fast ta det varsamt – skördar du kraftigt frampå höstkanten får de svårare att överleva vintern. Att ta några enstaka kvistar gör dock ingen skada. Undantag är basilika och rosmarin, som ändå inte klarar vintern.

Välj en dag med torrt, soligt väder. Undvik att ta örterna när de är våta av dagg eller regn. Klipp några fina kvistar, knyt om buketten och häng upp på tork. Välj en torr och luftig plats, undvik direkt solljus. När bladen torkat drar du av dem från kvistarna. Förvara gärna ett tag i en papperspåse, så de är helt torra. Sen kan de läggas över i glasburkar.

Rysk dragon och flera myntor blommar långt in i september. Dragonens blommor kan torkas till vackra eterneller. Olika sorters myntor blir tillsammans ett gott örte. Slå kokande vatten över de färska bladen och låt dra en stund. Eller torka som ovan.

4. …eller frys in!

En del örter, som basilika, persilja, gräslök och dill, passar bättre att frysa än att torka. Använd små askar eller plastpåsar.

Enklaste sättet att ta tillvara persilja: plocka, lägg den med kvistar och allt i fryspåsar och så in i frysen! Väl frusen är det bara att smula den frusna persiljan i påsen när du vill använda den.

5. Mixa örterna…

Jättegott på ugnsstekt potatis och grönsaker är att mixa en blandning av torkade örter som oregano, salvia, körvel, citronmeliss, timjan, libbsticka, mejram, rosmarin med flera.

6. …eller gör en örtolja!

En del av den sista skörden kan du använda till örtolja. Underbar på mozarella, bröd, sallad, fisk – den passar på allt!

Du behöver:

2 dl grovt hackade färska örter, exempelvis dragon, basilika och persilja
2 dl fin olivolja
1 vitlöksklyfta
vitpeppar och salt

Mixa örter, olivolja och vitlök. Låt stå och dra, gärna ett par timmar. Därefter silar du örtoljan genom ett kaffefilter – det tar ett bra tag! Salta och peppra efter smak. Vill ha ha kvar lite grönt i oljan kan den även silas genom en vanlig sikt.

Artikeln är uppdaterad juni 2013

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar