Slipp julmatsberget – parera och planera rätt!

Genom att ta hand om julmaten på rätt sätt kan du spara både tid och pengar.


Jul är klappar men även mat och dryck och mys och pys. Förr i världen var julen ett av få tillfällen då det fanns tillgång till riktigt mycket mat. Det var lika med att visa sitt välstånd och att presentera ett dignande julbord.

I dagens Sverige är det inte så att vi kommer svältfödda till bords. Därför kommer här några enkla tips om hur du bäst planerar ditt julbord från Cecilia Sassa Corin som arbetar som matkonsult på Hushållningssällskapet med utbildningar och utvecklingsarbete inom mat, miljö, livsmedelshygien och hälsa.

Här är hennes bästa tips:

1. Planera först så det inte blir för mycket rester eller svinn. Många köper och tillagar alldeles för mycket mat!

2. Parera sedan – dvs lägg fram lite i taget och ta hand om matresterna.

 

FÖRE:

– Välj ut dina favoriter till julbordet – vissa rätter kan med fördel serveras till middag någon av de andra dagarna kring jul istället.

– Köp mindre mängd mat – hellre flera små förpackningar än en stor om du är osäker på hur mycket som kommer att gå åt. Oöppnade förpackningar står sig bättre än öppnade.

– Ha kallt i kylen så håller maten längre, ca 4 grader som riktvärde.

 

UNDER:

– Lägg fram en mindre mängd mat i taget och fyll på vid behov.

– Låt maten stå i kylskåpstemperatur så långt det är möjligt.

SUPERTIPSET! Ställ fat med känslig mat på kylklampar: ta vanliga frysklampar, täck med en snygg handduk eller tygservett och ställ faten ovanpå

– Små tallrikar både till uppläggning och gäst gör att gästerna tar mindre mat från bufféen – ofta lockas man att lassa på för mycket om bufféfaten dignar och den egna tallriken är stor.

– Skär gärna upp små portionsbitar av t. ex. kaka, paj, paté så blir det lättare att orka smaka av olika sorter utan att kasta

 

EFTER:

– Kyl ner rester snabbt, lägg i förvaringsburkar. Ta bort garnering som t ex persilja, salladsblad, grönkål.

– Frys in sådant som blir över innan det blir för gammalt (julskinkan kan hålla sig i tre månader).

– Planera in restmåltider

– Bröd och kakor kan frysas om.

– Gör en god fruktsallad på frukter, torkad frukt och nötter som blir över.

– Frys ner frukt i bitar och använd till smoothies.

– Det går även bra att frysa ner det mesta t ex rökt lax, riven ost, julskinka, dessertostar – men de skall omsättas snabbt. Redan efter några månader kan de få en härsken smak.

 

OBS! Laga aldrig mat om du är eller nyss varit sjuk. Speciellt vinterkräksjuka är lurigt.

Tvätta händerna! Har du sår på händerna så använd rena, tunna plasthandskar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar