Det växer lätt bakterier i maten när det är varmt och fuktigt ute.
Det växer lätt bakterier i maten när det är varmt och fuktigt ute.

Så klarar du rötmånaden

Recept

Rutten frukt och sur mjölk på endast ett par dagar? Rötmånaden har slagit till med full kraft och värmen får bakterier att frodas. Genom att ta hand om maten på rätt sätt sparar du både pengar, hälsa och miljö.

Annons

Rötmånaden inträffar enligt almanackan mellan den 22-24 juli till 22-24 augusti. Benämningen syftar till den period under året då det är varmast och fuktigast, vilket får maten att ruttna snabbt. Rötmånadsväder kan infalla när som helst under sommaren, men gör det oftast i juli-augusti.

 

Kylen gör mycket men inte allt

Tack vare kyl och frys kan vi förvara maten så den håller sig, men gamla kylskåp kan ha dålig cirkulation och därför ha svårt att hålla kylan nere, då kan man "vända dem upp och ner".

De största farorna under rötmånaden är grillkvällar och picknickar när maten står ute i värmen länge. Under rötmånaden ska mat inte vistas utanför kylskåpet mer än en timme, max två.

Vad kan hända?

Det är främst två typer av bakterier som växer fort i värmen. Den ena gör att maten blir dålig och smakar illa och den andra att man blir magsjuk.

 

Håll god hygien

För att undvika kräksjuka och matförgiftning är det viktigt att ha god hygien i köket och tvätta händerna ofta. Byt disktrasa eller koka den gamla, kör diskborste och skärbrädor i diskmaskin.

Det är även viktigt att tvätta händerna ofta och att skura toaletten ordentligt om någon i familjen blir sjuk.

 

Sallad är den största risken

Mat som tillagas hemma med händerna och som inte värms upp, till exempel sallad löper störst risk för bakterietillväxt. Men även tillagad mat kan bli dålig.

Kött som blivit dåligt kan göra dig magsjuk. Undvik därför att rått kött kommer i kontakt med tillagat kött, och se till att det blir genomstekt innan du äter.

Annons

Fisk och skaldjur gör dig sällan magsjuk, men kan smaka illa.

 

Ta hand om maten rätt

Ska du storhandla är det bra att ha med kylväskor för biltransporten hem. Ställ snabbt in matvarorna i kyl och frys. Kylen ska hålla en temperatur på ca 5 grader.

Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Tänk på att matens hållbarhet förkortas avsevärt när den står framme länge.

Diska redskapen noggrant mellan användningarna och var noga med att hålla isär rått kött och grönsaker.

Anna Persson
31 juli 2014
 
Annons
Mer om Recept

Camillas chokladbiskvier

Recept Laga Camillas goda chokladbiskvier!! Det här superenkla receptet räcker till ca 30 stycken.

10 annorlunda och roliga semlor

Recept Semlor är härligt på alla sätt och vis – här är 10 spännande och annorlunda semlor. De flesta kan du till och med baka själv!

Päron med ädelostcrème

Recept Det perfekta tilltugget till fördrinken är sött, salt och krispigt på samma gång.

Apelsinmarängpaj

Recept Godaste marängtårtan som garanterat gör succé på vilket bord som helst!

Gör spanska riddare av den överblivna baguetten

Recept Du behöver: 2 dl kondenserad mjölk 2 dl mjölk 3 ägg 1/2 dl kanel 1/2 dl kardemumma 1/2 dl vaniljsocker 2 dl strösocker matolja till stekning cirka 18...

Paul grillar: Hamburgare

Recept Man kan laga all mat utomhus. Året runt!, säger Paul Svensson, välkänd tv-kock och erfaren kreativ ledare för toppkrogar som Bon Lloc och F12. Här är...

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

Recept I höstas försökte jag i en av Eskilstunas största mataffärer köpa gös. Den enda gös jag hittade var fryst från Kazakstan. Eskilstuna ligger en mil från Mälaren. Mälaren är full av gös. 

Har du ekokoll?

Recept Många vill handla ekologiskt men marknader och gårdsbutiker kan vara svåra att hitta. Vi har spanat in några eko-butiker i Stockholmsområdet som dessuto...

Villareceptet! Lamm med getostcrème

Recept Mumsigt till påsk! Du kan göra rätten med alla former av lamm.