Det växer lätt bakterier i maten när det är varmt och fuktigt ute.
Det växer lätt bakterier i maten när det är varmt och fuktigt ute.

Så klarar du rötmånaden

Recept

Rutten frukt och sur mjölk på endast ett par dagar? Rötmånaden har slagit till med full kraft och värmen får bakterier att frodas. Genom att ta hand om maten på rätt sätt sparar du både pengar, hälsa och miljö.

Annons

Rötmånaden inträffar enligt almanackan mellan den 22-24 juli till 22-24 augusti. Benämningen syftar till den period under året då det är varmast och fuktigast, vilket får maten att ruttna snabbt. Rötmånadsväder kan infalla när som helst under sommaren, men gör det oftast i juli-augusti.

 

Kylen gör mycket men inte allt

Tack vare kyl och frys kan vi förvara maten så den håller sig, men gamla kylskåp kan ha dålig cirkulation och därför ha svårt att hålla kylan nere, då kan man "vända dem upp och ner".

De största farorna under rötmånaden är grillkvällar och picknickar när maten står ute i värmen länge. Under rötmånaden ska mat inte vistas utanför kylskåpet mer än en timme, max två.

Vad kan hända?

Det är främst två typer av bakterier som växer fort i värmen. Den ena gör att maten blir dålig och smakar illa och den andra att man blir magsjuk.

 

Håll god hygien

För att undvika kräksjuka och matförgiftning är det viktigt att ha god hygien i köket och tvätta händerna ofta. Byt disktrasa eller koka den gamla, kör diskborste och skärbrädor i diskmaskin.

Det är även viktigt att tvätta händerna ofta och att skura toaletten ordentligt om någon i familjen blir sjuk.

 

Sallad är den största risken

Mat som tillagas hemma med händerna och som inte värms upp, till exempel sallad löper störst risk för bakterietillväxt. Men även tillagad mat kan bli dålig.

Kött som blivit dåligt kan göra dig magsjuk. Undvik därför att rått kött kommer i kontakt med tillagat kött, och se till att det blir genomstekt innan du äter.

Annons

Fisk och skaldjur gör dig sällan magsjuk, men kan smaka illa.

 

Ta hand om maten rätt

Ska du storhandla är det bra att ha med kylväskor för biltransporten hem. Ställ snabbt in matvarorna i kyl och frys. Kylen ska hålla en temperatur på ca 5 grader.

Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Tänk på att matens hållbarhet förkortas avsevärt när den står framme länge.

Diska redskapen noggrant mellan användningarna och var noga med att hålla isär rått kött och grönsaker.

Anna Persson
31 juli 2014

0 Kommentarer

0

Recept: Smaskiga pizzabullar

Linda Andersson driver bakbloggen Lindas bakskola där hon bland annat bjuder på mängder av goda recept. Här är ett recept på pizzabullar, perfekt till...

0

Recept: Lyxfrukost med ägg benedict

Ägg, bröd, bacon och krämig hollandaisesås – en fantastisk kombination som sätter guldkant på frukosten. Här är ett recept på lyxig ägg benedict från...

0

6 festliga efterrätter till nyårsmiddagen!

Svårt att bestämma vad ni ska göra för efterrätt till nyårsmiddagen? Vi har samlat våra 6 bästa recept för inspiration.

0

Recept: Carolas adventstapas

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

1

Recept: Julens bästa lussebullar

Saftiga lussebullar utan kesella – ja det är faktiskt möjligt. Här är Caroline Ahlqvists bästa lussebullerecept.

0

VIDEO: Gör gräddhjärtan till varm choklad

Få saker är så härligt som en kopp varm choklad – och ännu härligare blir det om du toppar med hjärtan av grädde. Så här gör du!

0

7 chokladrecept som är helt oemotståndliga

Sugen på att baka något gott med choklad? Vi i Villa har samlat våra bästa chokladrecept som passar allt från stunder som till kvällsfikat hemma, till...

0

VIDEO: Recept på spökmaränger

Vill du göra ett superenkelt och roligt pyssel till Halloween? Testa att göra gulliga spökmaränger! Här receptet på hur du gör.

3

Recept: Citronpannacotta med lakritsspegel

Jenny Warsén driver Nordens största mat- och bakblogg, Jennysmatblogg.nu. Här bjuder hon på ett recept från sin bok Baka med godis. Något för nyårsmidda...