Det växer lätt bakterier i maten när det är varmt och fuktigt ute.
Det växer lätt bakterier i maten när det är varmt och fuktigt ute.

Så klarar du rötmånaden

Recept

Rutten frukt och sur mjölk på endast ett par dagar? Rötmånaden har slagit till med full kraft och värmen får bakterier att frodas. Genom att ta hand om maten på rätt sätt sparar du både pengar, hälsa och miljö.

Annons

Rötmånaden inträffar enligt almanackan mellan den 22-24 juli till 22-24 augusti. Benämningen syftar till den period under året då det är varmast och fuktigast, vilket får maten att ruttna snabbt. Rötmånadsväder kan infalla när som helst under sommaren, men gör det oftast i juli-augusti.

 

Kylen gör mycket men inte allt

Tack vare kyl och frys kan vi förvara maten så den håller sig, men gamla kylskåp kan ha dålig cirkulation och därför ha svårt att hålla kylan nere, då kan man "vända dem upp och ner".

De största farorna under rötmånaden är grillkvällar och picknickar när maten står ute i värmen länge. Under rötmånaden ska mat inte vistas utanför kylskåpet mer än en timme, max två.

Vad kan hända?

Det är främst två typer av bakterier som växer fort i värmen. Den ena gör att maten blir dålig och smakar illa och den andra att man blir magsjuk.

 

Håll god hygien

För att undvika kräksjuka och matförgiftning är det viktigt att ha god hygien i köket och tvätta händerna ofta. Byt disktrasa eller koka den gamla, kör diskborste och skärbrädor i diskmaskin.

Det är även viktigt att tvätta händerna ofta och att skura toaletten ordentligt om någon i familjen blir sjuk.

 

Sallad är den största risken

Mat som tillagas hemma med händerna och som inte värms upp, till exempel sallad löper störst risk för bakterietillväxt. Men även tillagad mat kan bli dålig.

Kött som blivit dåligt kan göra dig magsjuk. Undvik därför att rått kött kommer i kontakt med tillagat kött, och se till att det blir genomstekt innan du äter.

Annons

Fisk och skaldjur gör dig sällan magsjuk, men kan smaka illa.

 

Ta hand om maten rätt

Ska du storhandla är det bra att ha med kylväskor för biltransporten hem. Ställ snabbt in matvarorna i kyl och frys. Kylen ska hålla en temperatur på ca 5 grader.

Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Tänk på att matens hållbarhet förkortas avsevärt när den står framme länge.

Diska redskapen noggrant mellan användningarna och var noga med att hålla isär rått kött och grönsaker.

Anna Persson
31 juli 2014

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Recept
0

Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare.

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Villareceptet: Blinier med hackad spenat

Klassisk rysk rätt med spenat. Blinier serveras med en klick smetana och valfri rom.

0

Vi i Villa startar ny tidning - Mitt hem och jag!

Hallå där Camilla von Otter, chefredaktör för nya Mitt hem jag – tidningen för alla kvinnor som alltid längtar hem.

0

Villareceptet: Quesadillas med sötpotatis

Sötpotatis är en underbar rotfrukt. Särskilt god blir den om du bryter potatisens sötma med lite lime och chili.

0

Villareceptet: Kyckling med apelsin- och stjärnanissås

Nejlikorna ger kycklingen en julig och spännande smak.

0

Villareceptet: Kebabspett med rädis-tsatsiki!

Varför fixar och donar vi så mycket med våra hus? Jo, för att kunna njuta ännu mer i dem! Nu är vi sugna på att grilla.

1

Villareceptet! Höstig svampsoppa

En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

1

Silltoppen!

Vilken sill äter svenskarna på midsommar?Ja, det beror på hur gammal du är och var du bor!