Det växer lätt bakterier i maten när det är varmt och fuktigt ute.
Det växer lätt bakterier i maten när det är varmt och fuktigt ute.

Så klarar du rötmånaden

Recept

Rutten frukt och sur mjölk på endast ett par dagar? Rötmånaden har slagit till med full kraft och värmen får bakterier att frodas. Genom att ta hand om maten på rätt sätt sparar du både pengar, hälsa och miljö.

Annons

Rötmånaden inträffar enligt almanackan mellan den 22-24 juli till 22-24 augusti. Benämningen syftar till den period under året då det är varmast och fuktigast, vilket får maten att ruttna snabbt. Rötmånadsväder kan infalla när som helst under sommaren, men gör det oftast i juli-augusti.

 

Kylen gör mycket men inte allt

Tack vare kyl och frys kan vi förvara maten så den håller sig, men gamla kylskåp kan ha dålig cirkulation och därför ha svårt att hålla kylan nere, då kan man "vända dem upp och ner".

De största farorna under rötmånaden är grillkvällar och picknickar när maten står ute i värmen länge. Under rötmånaden ska mat inte vistas utanför kylskåpet mer än en timme, max två.

Vad kan hända?

Det är främst två typer av bakterier som växer fort i värmen. Den ena gör att maten blir dålig och smakar illa och den andra att man blir magsjuk.

 

Håll god hygien

För att undvika kräksjuka och matförgiftning är det viktigt att ha god hygien i köket och tvätta händerna ofta. Byt disktrasa eller koka den gamla, kör diskborste och skärbrädor i diskmaskin.

Det är även viktigt att tvätta händerna ofta och att skura toaletten ordentligt om någon i familjen blir sjuk.

 

Sallad är den största risken

Mat som tillagas hemma med händerna och som inte värms upp, till exempel sallad löper störst risk för bakterietillväxt. Men även tillagad mat kan bli dålig.

Kött som blivit dåligt kan göra dig magsjuk. Undvik därför att rått kött kommer i kontakt med tillagat kött, och se till att det blir genomstekt innan du äter.

Annons

Fisk och skaldjur gör dig sällan magsjuk, men kan smaka illa.

 

Ta hand om maten rätt

Ska du storhandla är det bra att ha med kylväskor för biltransporten hem. Ställ snabbt in matvarorna i kyl och frys. Kylen ska hålla en temperatur på ca 5 grader.

Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Tänk på att matens hållbarhet förkortas avsevärt när den står framme länge.

Diska redskapen noggrant mellan användningarna och var noga med att hålla isär rått kött och grönsaker.

Anna Persson
31 juli 2014

0 Kommentarer

0

VIDEO: Recept på baconmarmelad

Baconmarmelad – en salt och god röra som passar perfekt på en bit bröd till festbuffén eller fredagsmyset.

1

Superenkla receptet – chokladbollstårta med nutella!

Älskar du chokladbollar? Då ska du testa det här receptet på en supergod och enkel chokladbollstårta!

0

8 fantastiska vår- och sommarrecept

Sugen på något sött? Rabarberglass, kardemummabullar, friterade äppelringar, jordgubbstårta och chokladkakor – här finns något för alla smaker!

Medlems-
innehåll
Recept
0

Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare...

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Recept: Smaskiga pizzabullar

Linda Andersson driver bakbloggen Lindas bakskola där hon bland annat bjuder på mängder av goda recept. Här är ett recept på pizzabullar, perfekt till...

0

Recept: Friterade äppelringar med vaniljglass

Äpple, kanel och glass är en oemotståndlig kombination. Här bjuder Mattias Kristiansson på ett härligt glassrecept från sin kokbok Vegomenyer – festliga...

0

Recept: Marängglasstårta

Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!

0

Lätt och läckert för lyckad midsommarfest

Med god mat, roliga lekar, förhoppningsvis fint väder och riktigt gott sällskap kan det inte annat än bli en lyckad midsommar.