Vill du baka godaste semlorna? Prova Roy Fares favoritrecept!
Vill du baka godaste semlorna? Prova Roy Fares favoritrecept! Foto: SVT

Roy Fares goda recept på semlor

Recept

Letar du efter bästa receptet på semlor? Här är världens godaste semmelrecept enligt konditorn Roy Fares.

Annons

Magiskt god fyllning i kombination med luftig och saftig bulle – därför är dessa semlor konditorn Roy Fares favoriter.

— Jag älskar semlor. Allra bäst smakar de om man gör dem precis innan servering, då bullen helst inte ska vara i kylen och grädden inte i rumstemperatur, säger Roy Fares.

– Det viktigaste när man gör semlor är att göra en bra bulle. Det får man genom ett bra recept på vetedeg, arbeta degen ordentligt så att den känns glansig och elastisk, låta degen vila och bullarna jäsa ordentligt innan man gräddar dem. Ta sedan ut bullarna, låt dem svalna helt och förvara med plastfolie över, så att de inte torkar. Fyllningen ska vara len och krämig snarare än fast. Man vill inte ha en marsipanbit, utan en krämig mandelfyllning. Till sist är det grädden, som för hårt vispad kommer att smaka smör. Det är en balansgång men mjukt vispad grädde är magiskt, säger Roy Fares. 

 

Roy Fares recept på semlor 

Du behöver (till 14 semlor):

 

Till degen:

  • 200 g mjölk (2 dl)
  • 420 g vetemjöl (7 dl)
  • 25 g jäst
  • 1 st ägg
  • 2 g salt (1/2 tsk)
  • 5 g kardemumma (1 msk)
  • 80 g smör
  • 80 g strösocker (1 dl)

 

Till fyllning:

  • 500 g mandelmassa
  • 50 g mald mandel (1 dl)
  • 50 g hackad mandel (1/2 dl)
  • 5 g kardemumma (1 msk)
  • 20 g vaniljsocker (2 1/2 msk)
  • 90 g florsocker (1 1/2 dl)
  • 150 g mjölk (1 1/2 dl)
  • 1 l grädde (som ska vara på semlan)

 

Gör så här:

Fördeg: 

Annons
  • Smula jästen. Värm upp mjölken fingervarmt. 
  • Blanda mjölken med 260 gram (4 dl) av vetemjölet och jäst och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.

Resten av degen: 

  • Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet och sedan lite snabbare i cirka 7 minuter. Degen ska bli glansig och fin.
  • Dela degen i 14 bitar. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,30–2 timmar. 
  • Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader. Grädda i cirka 8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg. 

Fyllning: 

  • Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.

 

Rolig fakta om semlor

  • Kärt bakverk har många namn: för visst känner du igen såväl semla som hetvägg, fastlagsbulle och fettisdagsbulle? 
  • Den vispade grädden till den släta bullen tillkom på 1930-talet.
  • Förr var fettisdagen startskottet för semmelsäsongen, men numera säljs semlor redan från jul fram till påsk. 
  • Över hälften av svenskarna (54%) äter en semla på fettisdagen. 
  • Varje år säljs drygt 40 miljoner semlor i Sverige.

Källa: Sveriges bagare och konditorer

 


Roy Fares. Foto: TV4

 

 

25 januari 2016
 
Annons
Mer om Recept

Supergoda cheesecakebullar

Recept Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Medlems-
innehåll

Plommonpaj med kokostäcke

Recept Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Baka ditt eget pepparkakshus!

Recept Kring juletid är det mycket att stå i. Städa, pynta och baka tillhör de viktigaste förberedelserna inför julen. Men viktigast är det kanske att baka...

Villareceptet! Sommartårta med jordgubbar

Recept Först bygger vi altanen. Sedan äter vi denna dundersäkra tårta!

Villareceptet! Paj till kräftskivan!

Recept En härlig paj med mycket medelhavssmak funkar både på kräftskivan eller som trevlig middag med sallad. (6–8 portioner).

Villareceptet! Höstig svampsoppa

Recept En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

Villareceptet! Pestopaj

Recept Supergod paj med italienska smaker. Dinkelmjöl och kvarg ger ostpajen ett lägre GI än vanlig paj.