Vill du baka godaste semlorna? Prova Roy Fares favoritrecept!
Vill du baka godaste semlorna? Prova Roy Fares favoritrecept! Foto: SVT

Roy Fares goda recept på semlor

Recept

Letar du efter bästa receptet på semlor? Här är världens godaste semmelrecept enligt konditorn Roy Fares.

Annons

Magiskt god fyllning i kombination med luftig och saftig bulle – därför är dessa semlor konditorn Roy Fares favoriter.

— Jag älskar semlor. Allra bäst smakar de om man gör dem precis innan servering, då bullen helst inte ska vara i kylen och grädden inte i rumstemperatur, säger Roy Fares.

– Det viktigaste när man gör semlor är att göra en bra bulle. Det får man genom ett bra recept på vetedeg, arbeta degen ordentligt så att den känns glansig och elastisk, låta degen vila och bullarna jäsa ordentligt innan man gräddar dem. Ta sedan ut bullarna, låt dem svalna helt och förvara med plastfolie över, så att de inte torkar. Fyllningen ska vara len och krämig snarare än fast. Man vill inte ha en marsipanbit, utan en krämig mandelfyllning. Till sist är det grädden, som för hårt vispad kommer att smaka smör. Det är en balansgång men mjukt vispad grädde är magiskt, säger Roy Fares. 

 

Roy Fares recept på semlor 

Du behöver (till 14 semlor):

 

Till degen:

  • 200 g mjölk (2 dl)
  • 420 g vetemjöl (7 dl)
  • 25 g jäst
  • 1 st ägg
  • 2 g salt (1/2 tsk)
  • 5 g kardemumma (1 msk)
  • 80 g smör
  • 80 g strösocker (1 dl)

 

Till fyllning:

  • 500 g mandelmassa
  • 50 g mald mandel (1 dl)
  • 50 g hackad mandel (1/2 dl)
  • 5 g kardemumma (1 msk)
  • 20 g vaniljsocker (2 1/2 msk)
  • 90 g florsocker (1 1/2 dl)
  • 150 g mjölk (1 1/2 dl)
  • 1 l grädde (som ska vara på semlan)

 

Gör så här:

Fördeg: 

Annons
  • Smula jästen. Värm upp mjölken fingervarmt. 
  • Blanda mjölken med 260 gram (4 dl) av vetemjölet och jäst och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.

Resten av degen: 

  • Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet och sedan lite snabbare i cirka 7 minuter. Degen ska bli glansig och fin.
  • Dela degen i 14 bitar. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,30–2 timmar. 
  • Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader. Grädda i cirka 8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg. 

Fyllning: 

  • Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.

 

Rolig fakta om semlor

  • Kärt bakverk har många namn: för visst känner du igen såväl semla som hetvägg, fastlagsbulle och fettisdagsbulle? 
  • Den vispade grädden till den släta bullen tillkom på 1930-talet.
  • Förr var fettisdagen startskottet för semmelsäsongen, men numera säljs semlor redan från jul fram till påsk. 
  • Över hälften av svenskarna (54%) äter en semla på fettisdagen. 
  • Varje år säljs drygt 40 miljoner semlor i Sverige.

Källa: Sveriges bagare och konditorer

 


Roy Fares. Foto: TV4

 

 

25 januari 2016

0 Kommentarer

0

Recept: Carolas adventstapas

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

0

7 chokladrecept som är helt oemotståndliga

Sugen på att baka något gott med choklad? Vi i Villa har samlat våra bästa chokladrecept som passar allt från stunder som till kvällsfikat hemma, till...

0

VIDEO: Recept på spökmaränger

Vill du göra ett superenkelt och roligt pyssel till Halloween? Testa att göra gulliga spökmaränger! Här receptet på hur du gör.

0

Recept: Chokladwhoopies

Den populära bloggaren Therésia Franklin, från bloggen Söta saker, ger ut en bokserie vid samma namn. Först ut är boken Småkakor. Här bjuder hon ett av...

0

Recept: Rostad pumpagnocchi

Laga en god höstmiddag med familjen i helgen! Här är kocken Johanna Westmans recept på rostad pumpagnocchi. Passar utmärkt för både stora som små.

1

VIDEO: 3 nyttiga Halloweengodis du kan fixa själv

Bjud på något nyttigare än godis i Halloween! Spökglassar, läskiga satsumas eller varför inte pumpaformade morötter – här är nyttiga godiset du kan...

0

Recept: Superenkla glasskakor

Den populära bloggaren Therésia Franklin, från bloggen Söta saker, ger ut en bokserie med samma namn. Först ut är boken Småkakor och här bjuder hon på...

2

Godaste receptet: Chokladkladdkaka

Finaste desserten till middagen fixar du enkelt själv. Här bjuder Sofia Rydemalm på ett recept på en mumsig chokladkladdkaka från sin bok Chicolat.

0

Recept på goda och glutenfria morotsmuffins

Gillar du morotskaka, men vill göra muffins? "Hela Sverige Bakar"-Carro visar hur du gör dessa goda och glutenfria morotscupcakes.