Vill du baka godaste semlorna? Prova Roy Fares favoritrecept!
Vill du baka godaste semlorna? Prova Roy Fares favoritrecept! Foto: SVT

Roy Fares goda recept på semlor

Recept

Letar du efter bästa receptet på semlor? Här är världens godaste semmelrecept enligt konditorn Roy Fares.

Annons

Magiskt god fyllning i kombination med luftig och saftig bulle – därför är dessa semlor konditorn Roy Fares favoriter.

— Jag älskar semlor. Allra bäst smakar de om man gör dem precis innan servering, då bullen helst inte ska vara i kylen och grädden inte i rumstemperatur, säger Roy Fares.

– Det viktigaste när man gör semlor är att göra en bra bulle. Det får man genom ett bra recept på vetedeg, arbeta degen ordentligt så att den känns glansig och elastisk, låta degen vila och bullarna jäsa ordentligt innan man gräddar dem. Ta sedan ut bullarna, låt dem svalna helt och förvara med plastfolie över, så att de inte torkar. Fyllningen ska vara len och krämig snarare än fast. Man vill inte ha en marsipanbit, utan en krämig mandelfyllning. Till sist är det grädden, som för hårt vispad kommer att smaka smör. Det är en balansgång men mjukt vispad grädde är magiskt, säger Roy Fares. 

 

Roy Fares recept på semlor 

Du behöver (till 14 semlor):

 

Till degen:

  • 200 g mjölk (2 dl)
  • 420 g vetemjöl (7 dl)
  • 25 g jäst
  • 1 st ägg
  • 2 g salt (1/2 tsk)
  • 5 g kardemumma (1 msk)
  • 80 g smör
  • 80 g strösocker (1 dl)

 

Till fyllning:

  • 500 g mandelmassa
  • 50 g mald mandel (1 dl)
  • 50 g hackad mandel (1/2 dl)
  • 5 g kardemumma (1 msk)
  • 20 g vaniljsocker (2 1/2 msk)
  • 90 g florsocker (1 1/2 dl)
  • 150 g mjölk (1 1/2 dl)
  • 1 l grädde (som ska vara på semlan)

 

Gör så här:

Fördeg: 

Annons
  • Smula jästen. Värm upp mjölken fingervarmt. 
  • Blanda mjölken med 260 gram (4 dl) av vetemjölet och jäst och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.

Resten av degen: 

  • Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet och sedan lite snabbare i cirka 7 minuter. Degen ska bli glansig och fin.
  • Dela degen i 14 bitar. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,30–2 timmar. 
  • Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader. Grädda i cirka 8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg. 

Fyllning: 

  • Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.

 

Rolig fakta om semlor

  • Kärt bakverk har många namn: för visst känner du igen såväl semla som hetvägg, fastlagsbulle och fettisdagsbulle? 
  • Den vispade grädden till den släta bullen tillkom på 1930-talet.
  • Förr var fettisdagen startskottet för semmelsäsongen, men numera säljs semlor redan från jul fram till påsk. 
  • Över hälften av svenskarna (54%) äter en semla på fettisdagen. 
  • Varje år säljs drygt 40 miljoner semlor i Sverige.

Källa: Sveriges bagare och konditorer

 


Roy Fares. Foto: TV4

 

 

25 januari 2016

0 Kommentarer

0

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma.

15

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare...

0

Paul Svensson: "Grilla grönsaker som en dyr bit kött"

Kocken Paul Svensson ger sina bästa tips för att grilla grönsaker, berättar varför han älskar trist trädgårdsgöra hemma – och bjuder på recept på grilla...

0

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

0

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina...

0

Cheesecake med jordgubbar och champagne

Vill du bjuda på något gott på nyår? Testa att göra den här lyxiga cheesecaken med jordgubbar och champagne.

0

Baka egna lussebullesemlor

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

0

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år....

0

Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i...