Ett pepparkakståg med godis som last är svårt att motstå...
Ett pepparkakståg med godis som last är svårt att motstå...

Ritning: Bygg ett pepparkakståg

Recept

Bygg ett pepparkakshus i form av ett tåg och fyll lastvagnarna med julgodis. Här är en ritning för hur du bygger ett eget pepparkakståg.

Annons

Att bygga ett pepparkakshus kan vara julens roligaste pyssel! Vi ger dig ritningen för att bygga ett eget pepparkakståg, med mallar att skriva ut och instruktioner för att bygga – steg för steg.

Du behöver:

Gör så här:

  1. Kalkera mallarna till lok och vagnar och klipp ut. Dela kristyren i två skålar och färga med hushållsfärg i rött respektive grönt. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kavla ut degen tunt direkt på bakplåtspappersklädda plåtar.
  3. Lägg de urklippta mallarna på degen och skär runt om med en vass kniv. Till cirklarna använder du runda kakmått.
  4. Grädda delarna i 8–16 minuter, beroende på storlek. Ta ut och låt svalna.

Tips! Här har vi färgat kristyren med kakao och spritsat en ringlande räls, men du kan också rita en räls på ett stort papper.

 

Bygg ihop vagnarna:

  1. Lägg vagnens undersida (nr 1) framför dig. Doppa vagnens lång- och kortsidor (nr 2 och nr 3) i smält socker och tryck fast på undersidan. Ringla ner extra smält socker i fogarna så att de verkligen håller ihop. Låt stelna.
  2. Doppa hjulen (nr 4) i smält socker och tryck fast på sidorna. Låt stelna.
  3. Spritsa grön och röd kristyr i dekorativa mönster i skarvar, på kanter och där du tycker att det passar.
  4. Fyll vagnen med godis.

 

Bygg ihop loket:

  1. Lägg lokets baksida (nr 5) på arbetsbordet. Doppa lokets sidor (nr 6) i smält socker och tryck fast på baksidan. Låt stelna. Ställ loket upp och limma fast fem av takbitarna (nr 7) med smält socker.
  2. Limma fast halvcirklarna till lokets ovansida (nr 8) med hjälp av smält socker.
  3. Doppa sidorna på lokets front (nr 9) i smält socker och tryck fast i vinkel längst fram på loket. Låt stelna och pressa sedan fast den sista biten till tak och front (nr 7).
  4. Gör skorstenen genom att bygga ett litet torn av 4 stycken (nr 4). Håll ihop och fäst på loket med hjälp av kristyr.
  5. Avsluta med att gjuta fast stora och små hjul (nr 10 och nr 4) på lokets sidor.
  6. Dekorera loket med färgad kristyr.

 

Skriv ut vår mall: 

Klipp ut och använd som mallar för ditt pepparkakståg. Här kan du skriva ut mallarna.

 

Instruktion ur boken "Pepparkakeland" av Mattias Kristiansson, Massolit förlag.

Annons
10 december 2015

0 Kommentarer

0

Recept: Melonssoppa med glass

Kyl ner dig i sommar med uppfriskande vattenmelon och glass. Här är godaste receptet på melonsoppa med vaniljglass.

0

Sommarens godaste hamburgare – halloumiburgare!

Missa inte sommarens stora trend – halloumiburgare. Fredagskocken Mattias Larsson bjuder på sina bästa grilltips och ett fantastiskt recept på vegetaris...

Medlems-
innehåll
Recept
0

VIDEO: Recept på chokladpopcorn med kolasås

Det perfekta kvällsmyset får du med det här enkla receptet på chokladpopcorn med kolasås. Kul att göra, både för stora som små!

0

Recept: Marängglasstårta

Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!

Medlems-
innehåll
Recept
0

VIDEO: Bjud på sommardessert med jordgubbar

Jordgubbar med ett knaprigt täcke av kex och ett syrligt yoghurttäcke – så här enkelt gör du sommarens godaste dessert.

0

VIDEO: Recept på baconmarmelad

Baconmarmelad – en salt och god röra som passar perfekt på en bit bröd till festbuffén eller fredagsmyset.

Medlems-
innehåll
Recept
0

Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare...

1

Superenkla receptet – chokladbollstårta med nutella!

Älskar du chokladbollar? Då ska du testa det här receptet på en supergod och enkel chokladbollstårta!

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...