Ett pepparkakståg med godis som last är svårt att motstå...
Ett pepparkakståg med godis som last är svårt att motstå...

Ritning: Bygg ett pepparkakståg

Recept

Bygg ett pepparkakshus i form av ett tåg och fyll lastvagnarna med julgodis. Här är en ritning för hur du bygger ett eget pepparkakståg.

Annons

Att bygga ett pepparkakshus kan vara julens roligaste pyssel! Vi ger dig ritningen för att bygga ett eget pepparkakståg, med mallar att skriva ut och instruktioner för att bygga – steg för steg.

Du behöver:

Gör så här:

  1. Kalkera mallarna till lok och vagnar och klipp ut. Dela kristyren i två skålar och färga med hushållsfärg i rött respektive grönt. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kavla ut degen tunt direkt på bakplåtspappersklädda plåtar.
  3. Lägg de urklippta mallarna på degen och skär runt om med en vass kniv. Till cirklarna använder du runda kakmått.
  4. Grädda delarna i 8–16 minuter, beroende på storlek. Ta ut och låt svalna.

Tips! Här har vi färgat kristyren med kakao och spritsat en ringlande räls, men du kan också rita en räls på ett stort papper.

 

Bygg ihop vagnarna:

  1. Lägg vagnens undersida (nr 1) framför dig. Doppa vagnens lång- och kortsidor (nr 2 och nr 3) i smält socker och tryck fast på undersidan. Ringla ner extra smält socker i fogarna så att de verkligen håller ihop. Låt stelna.
  2. Doppa hjulen (nr 4) i smält socker och tryck fast på sidorna. Låt stelna.
  3. Spritsa grön och röd kristyr i dekorativa mönster i skarvar, på kanter och där du tycker att det passar.
  4. Fyll vagnen med godis.

 

Bygg ihop loket:

  1. Lägg lokets baksida (nr 5) på arbetsbordet. Doppa lokets sidor (nr 6) i smält socker och tryck fast på baksidan. Låt stelna. Ställ loket upp och limma fast fem av takbitarna (nr 7) med smält socker.
  2. Limma fast halvcirklarna till lokets ovansida (nr 8) med hjälp av smält socker.
  3. Doppa sidorna på lokets front (nr 9) i smält socker och tryck fast i vinkel längst fram på loket. Låt stelna och pressa sedan fast den sista biten till tak och front (nr 7).
  4. Gör skorstenen genom att bygga ett litet torn av 4 stycken (nr 4). Håll ihop och fäst på loket med hjälp av kristyr.
  5. Avsluta med att gjuta fast stora och små hjul (nr 10 och nr 4) på lokets sidor.
  6. Dekorera loket med färgad kristyr.

 

Skriv ut vår mall: 

Klipp ut och använd som mallar för ditt pepparkakståg. Här kan du skriva ut mallarna.

 

Instruktion ur boken "Pepparkakeland" av Mattias Kristiansson, Massolit förlag.

Annons
10 december 2015

0 Kommentarer

0

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma.

15

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare...

0

Paul Svensson: "Grilla grönsaker som en dyr bit kött"

Kocken Paul Svensson ger sina bästa tips för att grilla grönsaker, berättar varför han älskar trist trädgårdsgöra hemma – och bjuder på recept på grilla...

0

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

0

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina...

0

Cheesecake med jordgubbar och champagne

Vill du bjuda på något gott på nyår? Testa att göra den här lyxiga cheesecaken med jordgubbar och champagne.

0

Baka egna lussebullesemlor

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

0

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år....

0

Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i...