Ett pepparkakståg med godis som last är svårt att motstå...
Ett pepparkakståg med godis som last är svårt att motstå...

Ritning: Bygg ett pepparkakståg

Recept

Bygg ett pepparkakshus i form av ett tåg och fyll lastvagnarna med julgodis. Här är en ritning för hur du bygger ett eget pepparkakståg.

Annons

Att bygga ett pepparkakshus kan vara julens roligaste pyssel! Vi ger dig ritningen för att bygga ett eget pepparkakståg, med mallar att skriva ut och instruktioner för att bygga – steg för steg.

Du behöver:

Gör så här:

  1. Kalkera mallarna till lok och vagnar och klipp ut. Dela kristyren i två skålar och färga med hushållsfärg i rött respektive grönt. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kavla ut degen tunt direkt på bakplåtspappersklädda plåtar.
  3. Lägg de urklippta mallarna på degen och skär runt om med en vass kniv. Till cirklarna använder du runda kakmått.
  4. Grädda delarna i 8–16 minuter, beroende på storlek. Ta ut och låt svalna.

Tips! Här har vi färgat kristyren med kakao och spritsat en ringlande räls, men du kan också rita en räls på ett stort papper.

 

Bygg ihop vagnarna:

  1. Lägg vagnens undersida (nr 1) framför dig. Doppa vagnens lång- och kortsidor (nr 2 och nr 3) i smält socker och tryck fast på undersidan. Ringla ner extra smält socker i fogarna så att de verkligen håller ihop. Låt stelna.
  2. Doppa hjulen (nr 4) i smält socker och tryck fast på sidorna. Låt stelna.
  3. Spritsa grön och röd kristyr i dekorativa mönster i skarvar, på kanter och där du tycker att det passar.
  4. Fyll vagnen med godis.

 

Bygg ihop loket:

  1. Lägg lokets baksida (nr 5) på arbetsbordet. Doppa lokets sidor (nr 6) i smält socker och tryck fast på baksidan. Låt stelna. Ställ loket upp och limma fast fem av takbitarna (nr 7) med smält socker.
  2. Limma fast halvcirklarna till lokets ovansida (nr 8) med hjälp av smält socker.
  3. Doppa sidorna på lokets front (nr 9) i smält socker och tryck fast i vinkel längst fram på loket. Låt stelna och pressa sedan fast den sista biten till tak och front (nr 7).
  4. Gör skorstenen genom att bygga ett litet torn av 4 stycken (nr 4). Håll ihop och fäst på loket med hjälp av kristyr.
  5. Avsluta med att gjuta fast stora och små hjul (nr 10 och nr 4) på lokets sidor.
  6. Dekorera loket med färgad kristyr.

 

Skriv ut vår mall: 

Klipp ut och använd som mallar för ditt pepparkakståg. Här kan du skriva ut mallarna.

 

Instruktion ur boken "Pepparkakeland" av Mattias Kristiansson, Massolit förlag.

Annons
10 december 2015

0 Kommentarer

0

Recept: Smaskiga pizzabullar

Linda Andersson driver bakbloggen Lindas bakskola där hon bland annat bjuder på mängder av goda recept. Här är ett recept på pizzabullar, perfekt till...

0

Recept: Lyxfrukost med ägg benedict

Ägg, bröd, bacon och krämig hollandaisesås – en fantastisk kombination som sätter guldkant på frukosten. Här är ett recept på lyxig ägg benedict från...

0

6 festliga efterrätter till nyårsmiddagen!

Svårt att bestämma vad ni ska göra för efterrätt till nyårsmiddagen? Vi har samlat våra 6 bästa recept för inspiration.

0

Recept: Carolas adventstapas

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

1

Recept: Julens bästa lussebullar

Saftiga lussebullar utan kesella – ja det är faktiskt möjligt. Här är Caroline Ahlqvists bästa lussebullerecept.

0

VIDEO: Gör gräddhjärtan till varm choklad

Få saker är så härligt som en kopp varm choklad – och ännu härligare blir det om du toppar med hjärtan av grädde. Så här gör du!

0

7 chokladrecept som är helt oemotståndliga

Sugen på att baka något gott med choklad? Vi i Villa har samlat våra bästa chokladrecept som passar allt från stunder som till kvällsfikat hemma, till...

0

VIDEO: Recept på spökmaränger

Vill du göra ett superenkelt och roligt pyssel till Halloween? Testa att göra gulliga spökmaränger! Här receptet på hur du gör.

3

Recept: Citronpannacotta med lakritsspegel

Jenny Warsén driver Nordens största mat- och bakblogg, Jennysmatblogg.nu. Här bjuder hon på ett recept från sin bok Baka med godis. Något för nyårsmidda...