Det är superenkelt att baka egen tårtbotten!
Det är superenkelt att baka egen tårtbotten! Foto: Karin Almström

Recept på tårtbotten “3 lika”

Recept

En god tårtbotten på recept “3 lika” – det vill säga lika delar ägg, mjöl och socker, gör du enkelt själv. Här är Caroline Ahlqvist bästa tårtrecept.

Annons

Det är hur enkelt som helst att göra egna tårtbottnar, och det är dessutom så mycket godare med hembakat. I senaste avsnittet av “Hemmafixarna” visar Caroline Ahlqvist hur du gör en supergod tårtbotten med lika delar ägg, smör och socker.

 

Recept tårtbotten

Du behöver (till form 24 cm):

  • 5 Ägg
  • Socker
  • Hälften vetemjöl, hälften potatismjöl
  • 1 liten tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver 
  • 25 gram smält smör

 

Antal ägg efter storlek på form:

18 cm diameter = 2 ägg

20 cm diameter = 3 ägg

24 cm diameter = 4-5 ägg

26 cm diameter = 5-6 ägg

 

Bakpulver beroende på äggmängd:

Annons

2-3 ägg = 1 tsk

4-5 ägg = 1.5 tsk

6 ägg = 2 tsk

 

Smör beroende på äggmängd:

2-3 ägg = 15g

4-5 ägg = 25g

6 ägg = 40g

 

 

Gör så här:

  1. Knäck 5 ägg i ett glas.
  2. Häll upp lika mycket socker i ett annat glas, som mängden ägg i glaset.
  3. Häll upp hälften vetemjöl, hälften potatismjöl, i samma mängd i ett tredje glas.
  4. Blanda ner bakpulver i glaset med mjöl.
  5. Vispa ägg och socker fluffigt.
  6. Klä en form med bakplåtspapper (se video).
  7. Häll i de torra ingredienserna i äggblandningen. Sikta gärna ner det. Vispa inte för mycket, då försvinner luften. Dra slickepotten i botten på skålen och lyft ihop smeten.
  8. Tillsätt 25 gram smält smör.
  9. Grädda i ugnen 40-45 minuter på 175 grader. Testa med provsticka så att kakan är helt torr, då är den färdig.

 

Tips! För att få en helt plan tårtbotten – låt svalna en stund upp och ner.

 

Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.

 

Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg.

 

1 september 2016

2 Kommentarer

2016-09-01
Katarina
2016-10-23
Fel i röstningen
0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Rabarberpaj med hemgjord glass

Caroline Ahlqvist goda recept på rabarberpaj och turboglass, en enkel vaniljglass, är ett sommarens absoluta måsten.

0

Camillas chokladbiskvier

Laga Camillas goda chokladbiskvier!! Det här superenkla receptet räcker till ca 30 stycken.

0

Villareceptet: Blinier med hackad spenat

Klassisk rysk rätt med spenat. Blinier serveras med en klick smetana och valfri rom.

0

Vi i Villa startar ny tidning - Mitt hem och jag!

Hallå där Camilla von Otter, chefredaktör för nya Mitt hem jag – tidningen för alla kvinnor som alltid längtar hem.

0

Villareceptet: Quesadillas med sötpotatis

Sötpotatis är en underbar rotfrukt. Särskilt god blir den om du bryter potatisens sötma med lite lime och chili.

0

Villareceptet: Kyckling med apelsin- och stjärnanissås

Nejlikorna ger kycklingen en julig och spännande smak.

1

Villareceptet! Höstig svampsoppa

En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

1

Silltoppen!

Vilken sill äter svenskarna på midsommar?Ja, det beror på hur gammal du är och var du bor!