Det är superenkelt att baka egen tårtbotten!
Det är superenkelt att baka egen tårtbotten! Foto: Karin Almström

Recept på tårtbotten “3 lika”

Recept

En god tårtbotten på recept “3 lika” – det vill säga lika delar ägg, mjöl och socker, gör du enkelt själv. Här är Caroline Ahlqvist bästa tårtrecept.

Annons

Det är hur enkelt som helst att göra egna tårtbottnar, och det är dessutom så mycket godare med hembakat. I senaste avsnittet av “Hemmafixarna” visar Caroline Ahlqvist hur du gör en supergod tårtbotten med lika delar ägg, smör och socker.

 

Recept tårtbotten

Du behöver (till form 24 cm):

  • 5 Ägg
  • Socker
  • Hälften vetemjöl, hälften potatismjöl
  • 1 liten tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver 
  • 25 gram smält smör

 

Antal ägg efter storlek på form:

18 cm diameter = 2 ägg

20 cm diameter = 3 ägg

24 cm diameter = 4-5 ägg

26 cm diameter = 5-6 ägg

 

Bakpulver beroende på äggmängd:

Annons

2-3 ägg = 1 tsk

4-5 ägg = 1.5 tsk

6 ägg = 2 tsk

 

Smör beroende på äggmängd:

2-3 ägg = 15g

4-5 ägg = 25g

6 ägg = 40g

 

 

Gör så här:

  1. Knäck 5 ägg i ett glas.
  2. Häll upp lika mycket socker i ett annat glas, som mängden ägg i glaset.
  3. Häll upp hälften vetemjöl, hälften potatismjöl, i samma mängd i ett tredje glas.
  4. Blanda ner bakpulver i glaset med mjöl.
  5. Vispa ägg och socker fluffigt.
  6. Klä en form med bakplåtspapper (se video).
  7. Häll i de torra ingredienserna i äggblandningen. Sikta gärna ner det. Vispa inte för mycket, då försvinner luften. Dra slickepotten i botten på skålen och lyft ihop smeten.
  8. Tillsätt 25 gram smält smör.
  9. Grädda i ugnen 40-45 minuter på 175 grader. Testa med provsticka så att kakan är helt torr, då är den färdig.

 

Tips! För att få en helt plan tårtbotten – låt svalna en stund upp och ner.

 

Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.

 

Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg.

 

1 september 2016

2 Kommentarer

2016-09-01
Katarina
2016-10-23
Fel i röstningen
0

Recept: Lyxfrukost med ägg benedict

Ägg, bröd, bacon och krämig hollandaisesås – en fantastisk kombination som sätter guldkant på frukosten. Här är ett recept på lyxig ägg benedict från...

0

6 festliga efterrätter till nyårsmiddagen!

Svårt att bestämma vad ni ska göra för efterrätt till nyårsmiddagen? Vi har samlat våra 6 bästa recept för inspiration.

0

Recept: Carolas adventstapas

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

1

Recept: Julens bästa lussebullar

Saftiga lussebullar utan kesella – ja det är faktiskt möjligt. Här är Caroline Ahlqvists bästa lussebullerecept.

0

VIDEO: Gör gräddhjärtan till varm choklad

Få saker är så härligt som en kopp varm choklad – och ännu härligare blir det om du toppar med hjärtan av grädde. Så här gör du!

0

7 chokladrecept som är helt oemotståndliga

Sugen på att baka något gott med choklad? Vi i Villa har samlat våra bästa chokladrecept som passar allt från stunder som till kvällsfikat hemma, till...

0

VIDEO: Recept på spökmaränger

Vill du göra ett superenkelt och roligt pyssel till Halloween? Testa att göra gulliga spökmaränger! Här receptet på hur du gör.

3

Recept: Citronpannacotta med lakritsspegel

Jenny Warsén driver Nordens största mat- och bakblogg, Jennysmatblogg.nu. Här bjuder hon på ett recept från sin bok Baka med godis. Något för nyårsmidda...

0

Recept: Chokladwhoopies

Den populära bloggaren Therésia Franklin, från bloggen Söta saker, ger ut en bokserie vid samma namn. Först ut är boken Småkakor. Här bjuder hon ett av...