Foto: Charlotte Gawell

Recept: Så gör du egna pepparkakor

Recept

Äntligen dags att baka pepparkakor! Här bjuder Konditorn Jan Hedh på sitt recept på juliga pepparkakor från boken Julens söta: praliner, småkakor och annat gott. 

Annons

Du behöver:

  • 1 100 g (18 1/3 dl) vetemjöl
  • 12 g (2 msk) malen ingefära
  • 12 g (2 msk) malen kryddnejlika
  • 20 g (1/2 dl) malen kanel
  • 2 g (1 tsk) malen kryddpeppar
  • 15 g (1 msk) bikarbonat
  • 300 g smör
  • 420 g (3 dl) ljus sirap
  • 200 g (2 ¼ dl) strösocker
  • 200 g (2 2/3 dl) brun farin
  • 300 g (3 dl) vispgrädde (40 %)
  • Mjölk till pensling

 

Kristyr

  • 125 g (drygt 2 dl)
  • florsocker 30 g (1 st)
  • äggvita 5 g (1 tsk) saft av citron

 

Dag 1

1. Sikta vetemjöl med alla kryddorna och bikarbonat ner i en bunke.

2. Tillsätt rumsvarmt smör och övriga ingredienser. Arbeta alltsammans till en deg.

3. Platta ut degen och svep in den i plastfolie. Lägg den i kylen och låt den svälla till nästa dag.

 

Dag 2

1. Sätt ugnen på 200 °C.

2. Kavla ut degen tunt med hjälp av lite vetemjöl och ta ut kakor med pepparkaksformar.

3. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och pensla med mjölk.

4. Baka pepparkakorna gyllenbruna i 8–12 minuter beroende på tjockleken.

 

Annons

Gör kristyr

1. Sikta florsocker och vispa det med äggvita och saft av citron med elvisp till en lätt och luftig kristyr. Lägg plastfolie ovanpå så att den inte torkar om den inte behövs direkt.

2. Gör en strut av bakplåtspapper och fyll med kristyr. Vik ihop öppningen upptill och klipp ett litet hål i spetsen på struten. Dekorera pepparkakorna när de har svalnat med spritsad kristyr. Låt kristyren torka innan pepparkakorna läggs i burk.

Degen kan ligga en månad i kylen och bakas ut efter hand. Förvara pepparkakorna torrt, så håller de mycket länge, i flera månader.

 

Julens söta: praliner, småkakor och annat gott av Jan Hedh (Norstedts). 

28 november 2016
 
Annons
Mer om Recept

Gör ditt eget äppelmos!

Recept Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Trattkantarellsoppa med ädelost

Recept Har du plockat trattkantareller? Här är ett supergott recept på trattkantarellsoppa med ädelost – en perfekt och enkel förrätt när du ska bjuda på...

Recept: Melonssoppa med glass

Recept Kyl ner dig i sommar med uppfriskande vattenmelon och glass. Här är godaste receptet på melonsoppa med vaniljglass. 

Supergoda cheesecakebullar

Recept Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Recept på hemgjord Toffifee

Recept Sugen på något sött till kaffet? Krämig kola med choklad och nutella passar perfekt till fikat – här är ett recept på hemgjord Toffifee.

Recept på grillat lamm: Gaucho lamb

Recept Bjud dina gäster på grillat lamm i sommar – en favorit som garanterat sätter fyr på sällskapet.

Medlems-
innehåll

VIDEO: Recept på chokladpopcorn med kolasås

Recept Det perfekta kvällsmyset får du med det här enkla receptet på chokladpopcorn med kolasås. Kul att göra, både för stora som små!

Recept: Marängglasstårta

Recept Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!