Foto: Charlotte Gawell

Recept: Så gör du egna pepparkakor

Recept

Äntligen dags att baka pepparkakor! Här bjuder Konditorn Jan Hedh på sitt recept på juliga pepparkakor från boken Julens söta: praliner, småkakor och annat gott. 

Annons

Du behöver:

  • 1 100 g (18 1/3 dl) vetemjöl
  • 12 g (2 msk) malen ingefära
  • 12 g (2 msk) malen kryddnejlika
  • 20 g (1/2 dl) malen kanel
  • 2 g (1 tsk) malen kryddpeppar
  • 15 g (1 msk) bikarbonat
  • 300 g smör
  • 420 g (3 dl) ljus sirap
  • 200 g (2 ¼ dl) strösocker
  • 200 g (2 2/3 dl) brun farin
  • 300 g (3 dl) vispgrädde (40 %)
  • Mjölk till pensling

 

Kristyr

  • 125 g (drygt 2 dl)
  • florsocker 30 g (1 st)
  • äggvita 5 g (1 tsk) saft av citron

 

Dag 1

1. Sikta vetemjöl med alla kryddorna och bikarbonat ner i en bunke.

2. Tillsätt rumsvarmt smör och övriga ingredienser. Arbeta alltsammans till en deg.

3. Platta ut degen och svep in den i plastfolie. Lägg den i kylen och låt den svälla till nästa dag.

 

Dag 2

1. Sätt ugnen på 200 °C.

2. Kavla ut degen tunt med hjälp av lite vetemjöl och ta ut kakor med pepparkaksformar.

3. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och pensla med mjölk.

4. Baka pepparkakorna gyllenbruna i 8–12 minuter beroende på tjockleken.

 

Annons

Gör kristyr

1. Sikta florsocker och vispa det med äggvita och saft av citron med elvisp till en lätt och luftig kristyr. Lägg plastfolie ovanpå så att den inte torkar om den inte behövs direkt.

2. Gör en strut av bakplåtspapper och fyll med kristyr. Vik ihop öppningen upptill och klipp ett litet hål i spetsen på struten. Dekorera pepparkakorna när de har svalnat med spritsad kristyr. Låt kristyren torka innan pepparkakorna läggs i burk.

Degen kan ligga en månad i kylen och bakas ut efter hand. Förvara pepparkakorna torrt, så håller de mycket länge, i flera månader.

 

Julens söta: praliner, småkakor och annat gott av Jan Hedh (Norstedts). 

28 november 2016

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Recept
0

Plommonpaj med kokostäcke

Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

0

Trattkantarellsoppa med ädelost

Har du plockat trattkantareller? Här är ett supergott recept på trattkantarellsoppa med ädelost – en perfekt och enkel förrätt när du ska bjuda på...

0

Recept: God och nyttig nässelsoppa

Plocka ingredienser till nästa måltid från naturens skafferi – eller använd det gröna till en huskur för exempelvis förkylning. Här är ett...

0

Recept: Melonssoppa med glass

Kyl ner dig i sommar med uppfriskande vattenmelon och glass. Här är godaste receptet på melonsoppa med vaniljglass.

0

Recept på hemgjord Toffifee

Sugen på något sött till kaffet? Krämig kola med choklad och nutella passar perfekt till fikat – här är ett recept på hemgjord Toffifee.

0

Sommarens godaste hamburgare – halloumiburgare!

Missa inte sommarens stora trend – halloumiburgare. Fredagskocken Mattias Larsson bjuder på sina bästa grilltips och ett fantastiskt recept på vegetaris...

0

Recept på grillat lamm: Gaucho lamb

Bjud dina gäster på grillat lamm i sommar – en favorit som garanterat sätter fyr på sällskapet.

Medlems-
innehåll
Recept
0

VIDEO: Recept på chokladpopcorn med kolasås

Det perfekta kvällsmyset får du med det här enkla receptet på chokladpopcorn med kolasås. Kul att göra, både för stora som små!

0

Recept: Marängglasstårta

Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!