Sex tapasrätter framtagna efter fotbollsmatchen mellan Real Madrid - Juventus 1998.
Sex tapasrätter framtagna efter fotbollsmatchen mellan Real Madrid - Juventus 1998. Foto: Stefan Wettainen

Recept på VM-tapas

Recept

Laga Riki Simics tapasmiddag: Seis sueños en blanco y negro (sex drömmar i svartvitt)  – den perfekta maträtten till fotbolls-VM!

Annons

TILLAGNINGSTID 65-75 MINUTER

Kocken tipsar:

Tricket med en god tapasrätt är att hitta bra och rätt råvaror. När det väl är gjort är hälften vunnet och jobbet klart. I Spanien är tapas som bekant en livsstil, så för full autenticitet bör maten ätas runt midnatt.

Dryck:

CAMPOS GÓTICOS

Distriktet Ribera del Duero är den hetaste uppstickaren bland spanska vinregioner. Dags att återupptäcka, säger vi, för här hittar man några av landets riktiga godbitar. Till tapas behöver man viner som kan vara subtila och visa musklerna – det är många smaker som ska samsas, och detta rödvin klarar jobbet galant.

 

4 PORTIONER

Chilistekta räkor

olivolja

400 g färska räkor

2 gula chilipeppar, urkärnade och strimlade

persilja, hackad

paprikapulver

Annons

salt & peppar

 

Champiñones ajo

olivolja

400 g färska champinjoner

2 vitlöksklyftor, finhackade

paprikapulver

salt & peppar

 

Sardell- och tomatsås

4 skivor färskt vitt bröd

3 tomater

200 g sardeller

olivolja

 

Manchego

200 g färsk manchego, i små bitar

några klickar färsk fikonmarmelad

 

Marinerade oliver

1 burk gröna och svarta oliver

2 dl olivolja

2 vitlöksklyftor, finhackade

en stor nypa timjan

2 chilifrukter, urkärnade och finhackade

peppar

citronsaft

 

Gazpacho

10 tomater, finhackade (och ta bort kärnorna lite grovt)

2–3 dl olivolja (mängd efter eget tycke, beror även på mängden tomater)

1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, riven

½ gurka, urkärnad och finhackad

1 grön paprika, urkärnad och finhackad

1 röd paprika, urkärnad och finhackad

1–2 chilipeppar, urkärnade och finhackade

2 msk rödvinsvinäger, smaka av eftersom

1 tsk paprikapulver

salt & peppar

 

SEX ENKLA STEG

Chilistekta räkor:

Hetta upp olivolja i en stekpanna. Ös i pepparfrukt, persilja och räkor. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Låt det hela stekas i ett par minuter.

Champiñones ajo:

Hetta upp olivolja tillsammans med vitlök, salt och peppar. Låt champinjonerna steka i ett par minuter.

Sardell- och tomatbröd:

Kärna ur tomaterna. Finhacka och mosa dem tillsammans med peppar och lite salt. Blanda med några droppar olivolja och lägg på ett vitt rostat bröd. Lägg på ett par sardellfiléer.

Just nu läser andra: Charmiga och skräddarsydda kök

Manchego:

Skär manchegon i små enkla bitar. Droppa över lite fikonmarmelad.

Marinerade oliver:

Häll av oliverna. Lägg dem i en skål tillsammans med olivolja, finhackad vitlök, timjan, chili och citronsaft. Låt stå i minst en timme före servering.

Gazpacho:

Kör alla delar i mixern. Smaka av med paprikapulver, salt och peppar.

11 juni 2014

0 Kommentarer

0

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma.

15

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare...

0

Paul Svensson: "Grilla grönsaker som en dyr bit kött"

Kocken Paul Svensson ger sina bästa tips för att grilla grönsaker, berättar varför han älskar trist trädgårdsgöra hemma – och bjuder på recept på grilla...

0

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

0

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina...

0

Cheesecake med jordgubbar och champagne

Vill du bjuda på något gott på nyår? Testa att göra den här lyxiga cheesecaken med jordgubbar och champagne.

0

Baka egna lussebullesemlor

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

0

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år....

0

Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i...