Chokladfudge med pistage, knäckklubbor – här är recepten du bara måste prova.
Chokladfudge med pistage, knäckklubbor – här är recepten du bara måste prova. Foto: Helen Pé

Julgodis – 4 recept du inte kan motstå

Recept

Chokladfudge med pistage, hallonkola, knäckklubbor och chokladbräck med kaffebönor – Sara Aasum Hultberg, årets konditor 2014, bjuder på sina bästa julgodisrecept.

Annons
  • Mörk chokladfudge med fikon & pistage

    Du behöver (ca 25 bitar):

    • 150 g torkade fikon
    • 375 g mörk choklad
    • 25 g smör
    • 1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g
    • 150 g pistagenötter

    Gör så här:

    1. Dela fikonen i små bitar.
    2. Hacka chokladen, tärna smöret.
    3. Värm den kondenserade mjölken på låg värme i en kastrull.
    4. Tillsätt chokladen och smöret, blanda snabbt ihop massan med en värmetålig slickepott. Låt chokladen och smöret smälta helt så att det blir en jämn massa.
    5. Ta undan en liten näve pistagenötter till garnering och vänd ner resten tillsammans med fikonen i fudgemassan.
    6. Tryck ut den i en form som är cirka 20 x 30 cm.
    7. Strö pistagenötter över fudgen och låt stå övertäckt i kylen i minst 6 timmar för att stelna.
    8. Skär fudgen i bitar.

     

    Recept ur boken ”Kola, fudge, knäck och bräck: konditorns hemligheter” av Sara Aasum Hultberg.

     

    Klicka på nästa flik för fler recept.

  • Hallonkola doppad i vit choklad

    Du behöver (ca 14 kolor):

    • Ca 250 g hallon, färska eller frysta
    • 2 dl vispgrädde
    • 40 g smör
    • 3 dl strösocker
    • 1 dl glykos
    • 1 dl vatten
    • 200 g vit choklad
    • 1 dl frystorkade hallon

    Gör så här:

    1. Mixa hallonen och passera dem sedan genom en finmaskig sil, så att du får 150 gram hallonpuré.
    2. Blanda purén med grädde och smör i en kastrull och värm på låg värme tills smöret har smält.
    3. Koka socker, glykos och vatten i en kastrull tills blandningen har en temperatur på cirka 160 grader och precis ändrar färg.
    4. Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar. Rör om med en visp mellan varven.
    5. Låt kolan koka på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov. Rör om då och då.
    6. Lägg bakplåtspapper i botten på en form som är cirka 20 x 20 cm.
    7. Häll kolan i formen och låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.
    8. Skär kolan i fina bitar.
    9. Smält eller temperera chokladen och doppa halva kolan i choklad.
    10. Stryk av överflödig choklad på undersidan och lägg kolan på ett bakplåtspapper.
    11. Smula över de frystorkade ­hallonen innan chokladen stelnar.
  • Klubbor med solroskärnor och kokos

    Du behöver (ca 30 klubbor):  

    • 2 dl ljust muscovadosocker
    • 2 dl ljus sirap
    • 2 dl vispgrädde
    • 2 dl rostade solroskärnor
    • 1 dl kokosflingor 

    Gör så här:

    1. Koka sakta upp socker, sirap och grädde i en kastrull. Låt koka på medelvärme i 20–30 minuter. Rör om med en visp med jämna mellanrum.
    2. När knäcksmeten har en temperatur på cirka 124 grader, eller då du har gjort ett kulprov som visar att den är färdig, ta kastrullen från värmen och blanda ner solroskärnorna.
    3. Ställ ut lite större knäckformar på en bricka.
    4. Fördela knäcken i formarna med hjälp av två teskedar och låt den stelna en aning.
    5. Stick en pinne i varje knäck och strö lite kokos på ovansidan.
    6. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.
  • Mörk chokladbräck med kaffebönor, tonka & pekannötter

    Du behöver:

    • 1 bräckform eller 15 små formar
    • 1/2 dl rostade kaffebönor
    • 2 tonkabönor
    • 200 g mörk choklad
    • 15 rostade pekannötter

    Gör så här:

    1. Hacka kaffebönorna grovt och riv tonkabönorna fint.
    2. Hacka chokladen och smält eller temperera den.
    3. Stryk ut den som ett bräck på ett bakplåtspapper eller häll ner den i formar på bakplåtspapper som på bilden.
    4. Toppa med pekannöt, riven tonkaböna och hackad kaffeböna. Låt chokladen stelna.
    5. Bryt ett helt bräck i bitar, eller lossa chokladen ur formarna om du använt sådana.
Visa allt innehåll
01 december 2015
 
Annons
Mer om Recept

Supergoda cheesecakebullar

Recept Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Medlems-
innehåll

Plommonpaj med kokostäcke

Recept Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Baka ditt eget pepparkakshus!

Recept Kring juletid är det mycket att stå i. Städa, pynta och baka tillhör de viktigaste förberedelserna inför julen. Men viktigast är det kanske att baka...

Villareceptet! Sommartårta med jordgubbar

Recept Först bygger vi altanen. Sedan äter vi denna dundersäkra tårta!

Villareceptet! Paj till kräftskivan!

Recept En härlig paj med mycket medelhavssmak funkar både på kräftskivan eller som trevlig middag med sallad. (6–8 portioner).

Villareceptet! Höstig svampsoppa

Recept En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

Villareceptet! Pestopaj

Recept Supergod paj med italienska smaker. Dinkelmjöl och kvarg ger ostpajen ett lägre GI än vanlig paj.