Chokladfudge med pistage, knäckklubbor – här är recepten du bara måste prova.
Chokladfudge med pistage, knäckklubbor – här är recepten du bara måste prova. Foto: Helen Pé

Julgodis – 4 recept du inte kan motstå

Recept

Chokladfudge med pistage, hallonkola, knäckklubbor och chokladbräck med kaffebönor – Sara Aasum Hultberg, årets konditor 2014, bjuder på sina bästa julgodisrecept.

Annons
  • Mörk chokladfudge med fikon & pistage

    Du behöver (ca 25 bitar):

    • 150 g torkade fikon
    • 375 g mörk choklad
    • 25 g smör
    • 1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g
    • 150 g pistagenötter

    Gör så här:

    1. Dela fikonen i små bitar.
    2. Hacka chokladen, tärna smöret.
    3. Värm den kondenserade mjölken på låg värme i en kastrull.
    4. Tillsätt chokladen och smöret, blanda snabbt ihop massan med en värmetålig slickepott. Låt chokladen och smöret smälta helt så att det blir en jämn massa.
    5. Ta undan en liten näve pistagenötter till garnering och vänd ner resten tillsammans med fikonen i fudgemassan.
    6. Tryck ut den i en form som är cirka 20 x 30 cm.
    7. Strö pistagenötter över fudgen och låt stå övertäckt i kylen i minst 6 timmar för att stelna.
    8. Skär fudgen i bitar.

     

    Recept ur boken ”Kola, fudge, knäck och bräck: konditorns hemligheter” av Sara Aasum Hultberg.

     

    Klicka på nästa flik för fler recept.

  • Hallonkola doppad i vit choklad

    Du behöver (ca 14 kolor):

    • Ca 250 g hallon, färska eller frysta
    • 2 dl vispgrädde
    • 40 g smör
    • 3 dl strösocker
    • 1 dl glykos
    • 1 dl vatten
    • 200 g vit choklad
    • 1 dl frystorkade hallon

    Gör så här:

    1. Mixa hallonen och passera dem sedan genom en finmaskig sil, så att du får 150 gram hallonpuré.
    2. Blanda purén med grädde och smör i en kastrull och värm på låg värme tills smöret har smält.
    3. Koka socker, glykos och vatten i en kastrull tills blandningen har en temperatur på cirka 160 grader och precis ändrar färg.
    4. Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar. Rör om med en visp mellan varven.
    5. Låt kolan koka på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov. Rör om då och då.
    6. Lägg bakplåtspapper i botten på en form som är cirka 20 x 20 cm.
    7. Häll kolan i formen och låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.
    8. Skär kolan i fina bitar.
    9. Smält eller temperera chokladen och doppa halva kolan i choklad.
    10. Stryk av överflödig choklad på undersidan och lägg kolan på ett bakplåtspapper.
    11. Smula över de frystorkade ­hallonen innan chokladen stelnar.
  • Klubbor med solroskärnor och kokos

    Du behöver (ca 30 klubbor):  

    • 2 dl ljust muscovadosocker
    • 2 dl ljus sirap
    • 2 dl vispgrädde
    • 2 dl rostade solroskärnor
    • 1 dl kokosflingor 

    Gör så här:

    1. Koka sakta upp socker, sirap och grädde i en kastrull. Låt koka på medelvärme i 20–30 minuter. Rör om med en visp med jämna mellanrum.
    2. När knäcksmeten har en temperatur på cirka 124 grader, eller då du har gjort ett kulprov som visar att den är färdig, ta kastrullen från värmen och blanda ner solroskärnorna.
    3. Ställ ut lite större knäckformar på en bricka.
    4. Fördela knäcken i formarna med hjälp av två teskedar och låt den stelna en aning.
    5. Stick en pinne i varje knäck och strö lite kokos på ovansidan.
    6. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.
  • Mörk chokladbräck med kaffebönor, tonka & pekannötter

    Du behöver:

    • 1 bräckform eller 15 små formar
    • 1/2 dl rostade kaffebönor
    • 2 tonkabönor
    • 200 g mörk choklad
    • 15 rostade pekannötter

    Gör så här:

    1. Hacka kaffebönorna grovt och riv tonkabönorna fint.
    2. Hacka chokladen och smält eller temperera den.
    3. Stryk ut den som ett bräck på ett bakplåtspapper eller häll ner den i formar på bakplåtspapper som på bilden.
    4. Toppa med pekannöt, riven tonkaböna och hackad kaffeböna. Låt chokladen stelna.
    5. Bryt ett helt bräck i bitar, eller lossa chokladen ur formarna om du använt sådana.
Visa allt innehåll
01 december 2015
 
Annons
Mer om Recept

Camillas chokladbiskvier

Recept Laga Camillas goda chokladbiskvier!! Det här superenkla receptet räcker till ca 30 stycken.

10 annorlunda och roliga semlor

Recept Semlor är härligt på alla sätt och vis – här är 10 spännande och annorlunda semlor. De flesta kan du till och med baka själv!

Päron med ädelostcrème

Recept Det perfekta tilltugget till fördrinken är sött, salt och krispigt på samma gång.

Apelsinmarängpaj

Recept Godaste marängtårtan som garanterat gör succé på vilket bord som helst!

Gör spanska riddare av den överblivna baguetten

Recept Du behöver: 2 dl kondenserad mjölk 2 dl mjölk 3 ägg 1/2 dl kanel 1/2 dl kardemumma 1/2 dl vaniljsocker 2 dl strösocker matolja till stekning cirka 18...

Paul grillar: Hamburgare

Recept Man kan laga all mat utomhus. Året runt!, säger Paul Svensson, välkänd tv-kock och erfaren kreativ ledare för toppkrogar som Bon Lloc och F12. Här är...

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

Recept I höstas försökte jag i en av Eskilstunas största mataffärer köpa gös. Den enda gös jag hittade var fryst från Kazakstan. Eskilstuna ligger en mil från Mälaren. Mälaren är full av gös. 

Har du ekokoll?

Recept Många vill handla ekologiskt men marknader och gårdsbutiker kan vara svåra att hitta. Vi har spanat in några eko-butiker i Stockholmsområdet som dessuto...

Villareceptet! Lamm med getostcrème

Recept Mumsigt till påsk! Du kan göra rätten med alla former av lamm.