Foto: Elena Kraskowski

Godaste receptet: Chokladkladdkaka

Recept

Finaste desserten till middagen fixar du enkelt själv. Här bjuder Sofia Rydemalm på ett recept på en mumsig chokladkladdkaka från sin bok Chicolat. 

Annons

Hej Sofia, berätta om din chokladbok! 

– I boken får man ta del av hur choklad blev en del av mitt liv. Jag träffade en fransman, blev kär, flyttade till en liten ö utanför Franska Atlantkusten & startade en chokladfabrik. I boken varvas recept med fakta, personliga texter, möten och vackra bilder, säger Sofia, som idag jobbar med choklad och skapar choklad till olika företag under deras egna varumärken. 

Hur lyckas man bäst med denna chokladkladdkaka? 

Den är svår att misslyckas med – men var noga med att inte grädda den för länge! Den ska vara kladdig. Kakan kan med fördel bakas dagen innan, låt den stå i kylen över natten men ta fram den i god tid innan du ska äta den så den inte är kall! 

 

Recept chokladkladdkaka

Du behöver:

3 ägg

3 dl socker

180 g smör

1 dl kakao

Lite salt

Annons

1 tsk vaniljpulver

1,5 dl mjöl


Glasyr:

0,5 dl grädde – värm upp.

Smält 100 g choklad och blanda i varma grädden. Bred på kakan. Låt stelna.

 

Gör så här:

  1. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22-24 cm i diameter.
  2. Smält smöret på svag värme.
  3. Tillsätt kakao, strösocker, vaniljsocker och salt. Blanda.
  4. Tillsätt ägg och vetemjöl. Blanda till en jämn smet för hand.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter. Tiden i ugnen beror dels på hur kladdig du vill ha kladdkakan, dels på hur stor din form är. Om din form är större blir tiden i ugnen kortare och har du en mindre form blir tiden i ugnen längre.
  6. Låt kladdkakan kallna i formen, ställ den svalt, gärna i kylskåp.
  7. Smält chokladen försiktigt, antingen i mikro eller i vattenbad. När ungefär hälften av chokladen smält så kan man röra om lite då och då så smälter resten av chokladen av befintlig värme.
  8. Tillsätt eventuellt lite olja eller grädde och rör om, det påverkar inte smak eller utseende men det blir lättare att skära bitar och att äta tårtan. Chokladen blir annars ganska hård. Garnerna med kakaonibs, hallon, riven choklad eller med nötter. Servera med vaniljglass eller lätt vispad grädde. 

Recept ur boken Chicolat (Lava förlag)

25 oktober 2016
 
Annons
Mer om Recept

Supergoda cheesecakebullar

Recept Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Medlems-
innehåll

Plommonpaj med kokostäcke

Recept Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Baka ditt eget pepparkakshus!

Recept Kring juletid är det mycket att stå i. Städa, pynta och baka tillhör de viktigaste förberedelserna inför julen. Men viktigast är det kanske att baka...

Villareceptet! Sommartårta med jordgubbar

Recept Först bygger vi altanen. Sedan äter vi denna dundersäkra tårta!

Villareceptet! Paj till kräftskivan!

Recept En härlig paj med mycket medelhavssmak funkar både på kräftskivan eller som trevlig middag med sallad. (6–8 portioner).

Villareceptet! Höstig svampsoppa

Recept En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

Villareceptet! Pestopaj

Recept Supergod paj med italienska smaker. Dinkelmjöl och kvarg ger ostpajen ett lägre GI än vanlig paj.