Foto: Elin Emborg

Recept: Enkelt äppelmos med kardemumma

Recept

Att göra egen äppelmos är både enkelt och gott. Elin på redaktionen tipsar om sitt bästa recept för dig som vill göra mos av höstens äpplen. 

Annons

Det här receptet på hemgjord äppelmos kan du enkelt fördubbla eller varför inte göra tredubbel sats med äppelmos, så du kan njuta hela hösten! Smaksätt gärna ditt äppelmos med kardemumma och kanel.

Du behöver:

  • 1 kg äpplen
  • 0,5-1 dl vatten
  • 2 dl syltsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk hel kardemumma

 

Gör så här:

1. Skala och kärna ur äpplena. Skär bort skadade delar. Skär äpplena i mindre bitar och lägg i kallt vatten under tiden så att de inte blir bruna.



2. Koka äpplen och vatten på svag värme i cirka 15 minuter. Rör om ofta så att inget bränner fast. Hjälp till att mosa äpplena med en slev eller en potatisstöt.



3. När äpplena börjar bli mjuka, rör ner syltsockret. Hur mycket socker du behöver kan variera beroende på hur söta eller syrliga äpplen du har. Smaka av! Krydda med kanel och mortlade kardemummakärnor efter smak.

4. Låt koka upp igen. Om du vill ha helt slät mos kan du mixa med stavmixer direkt i kastrullen.



5. Se till att sterilisera syltburkarna ordentligt, se tips nedan. Häll upp det färdiga moset i varma burkar och skruva på varma lock direkt. Se till att det blir riktigt tätt, vänd sedan burken upp och ned och låt svalna. Det går även bra att frysa in moset.

 

 

Annons

Sterilisering av glasburkar:

Diska burkar och lock noggrant. Låt torka. Sätt ugnen på 100 grader, ställ burkarna på en plåt och låt burkarna stå i ugnen 15 minuter.
Under tiden du gör sylten: koka locken och eventuella gummidelar i en kastrull med vatten.

 

Elin Emborg
12 september 2016

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Recept
0

Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare.

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Villareceptet: Blinier med hackad spenat

Klassisk rysk rätt med spenat. Blinier serveras med en klick smetana och valfri rom.

0

Vi i Villa startar ny tidning - Mitt hem och jag!

Hallå där Camilla von Otter, chefredaktör för nya Mitt hem jag – tidningen för alla kvinnor som alltid längtar hem.

0

Villareceptet: Quesadillas med sötpotatis

Sötpotatis är en underbar rotfrukt. Särskilt god blir den om du bryter potatisens sötma med lite lime och chili.

0

Villareceptet: Kyckling med apelsin- och stjärnanissås

Nejlikorna ger kycklingen en julig och spännande smak.

0

Villareceptet: Kebabspett med rädis-tsatsiki!

Varför fixar och donar vi så mycket med våra hus? Jo, för att kunna njuta ännu mer i dem! Nu är vi sugna på att grilla.

1

Villareceptet! Höstig svampsoppa

En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

1

Silltoppen!

Vilken sill äter svenskarna på midsommar?Ja, det beror på hur gammal du är och var du bor!