Foto: Karolina Olson Haglund

Recept: Lyxfrukost med ägg benedict

Recept

Ägg, bröd, bacon och krämig hollandaisesås – en fantastisk kombination som sätter guldkant på frukosten. Här är ett recept på lyxig ägg benedict från boken Laga lyxigt med liten kassa. 

Annons

Hej Karolina, berätta om din bok Laga lyxigt för liten kassa!

– Jag skulle vilja kalla boken en guidebok för fattiga livsnjutare! I boken finns tips på hur du hittar lyxiga ingredienser till bra pris, hur du förädlar billiga råvaror så de blir gourmeträtter eller hur du utnyttjat dyra ingredienser till max så du inte behöver använda så mycket av dem, eller vad du kan ersätta en dyr ingrediens med och få likvärdig smakupplevelse.

Hur lyckas jag bäst med ägg benedict?

– Det gäller att vara förberedd och noggrann både när man gör såsen och pocherar äggen. Det är viktigt att hälla äggen i en kopp först som man sedan för ner till vattenytan och stjälper ur ägget försiktigt i det cirkulerande vattnet. Viktigt också är att vattnet inte stormkokar utan sjuder (bubblar lätt). Se också till att ha förberett bröden och baconet så inte ägget hinner kallna medan man preparerar det andra.

Vad mer kan jag laga för att äta en lyxig frukost för en liten peng?

– Nybakt bröd är det mest underbara som finns på frukostbordet. Det kan både vara tidskrävande att göra, och framförallt dyrt om man ska köpa det på bageriet. Men ett enkelt snabbt och billigt alternativ är att baka scones. Ljuvligt gott med creamchese och sylt, eller en hemgjord lemoncurd. Sedan är det ju vansinnigt lyxigt med en alkoholfri drink till frukosten, en Virgin Mary t.ex. Den får en att vakna till ordentlig av tabascon.  

Går det att rädda en sås som skurit sig? 

– Det kritiska momentet då såsen kan skära sig är under uppvärmningen. Skulle det hända kan man rädda den genom att knäcka en äggula i en annan kastrull och sedan försiktigt hälla den skurna såsen ner i äggulan under kraftig vispning. Sedan kan man fortsätta med såsen enligt receptet. 

 

Recept Ägg Benedict 

4 portioner


Du behöver: 

  • 1 paket bacon 
  • 4 skivor formfranska
  • smör till stekning
  • krasse, timjan eller persilja 

Hollandaisesås:

  • 200 g smör 
  • 4 äggulor
  • 3 msk vatten
  • 1–2 msk pressad citron
  • salt, svartpeppar cayennepeppar 

Pocherade ägg:

  • 1 liter vatten 
  • 1 msk ättiksprit
  • 4 ägg 

Gör så här:

1. Börja med hollandaisen: Smält smöret i kastrull och låt det svalna en stund. Blanda äggulor och vatten i en kastrull som du ställer i ett vattenbad. Sjud tills såsen har tjocknat något. Vispa hela tiden. 
2. Ta kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret. Droppvis i början och sedan i en fin stråle. Ta inte med den mjölkiga bottensatsen i smörkastrullen. Smaka av med citron, salt, peppar och en aning cayennepeppar. 
3. Knaperstek därefter baconet och lägg på ett hushållspapper.
4. Koka upp vatten och ättiksprit i en kastrull. Låt det sjuda. Knäck äggen ett i taget, först i en kopp. Rör runt i det sjudande vattnet med en slev så att det cirkulerar. Sänk sedan ner koppen med ägget i mitten av vattnet och häll ut det. 
5. Låt sjuda i tre minuter. Plocka upp ägget med hålslev och lägg på en tallrik. Putsa bort ojämnheter. 
6. Vid servering: Skär bort kanterna på brödet och smörstek skivorna. Lägg en brödskiva på en tallrik. Lägg på ett ägg och toppa med hollandaisesås. Smula över bacon. Klipp över lite krasse, timjan eller persilja. 

 

Annons

Recept från boken Laga lyxigt med liten kassa av Karolina Olson Haglund (Bokförlaget Semic).

 

11 januari 2017
 
Annons
Mer om Recept

Supergoda cheesecakebullar

Recept Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Medlems-
innehåll

Plommonpaj med kokostäcke

Recept Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Baka ditt eget pepparkakshus!

Recept Kring juletid är det mycket att stå i. Städa, pynta och baka tillhör de viktigaste förberedelserna inför julen. Men viktigast är det kanske att baka...

Villareceptet! Sommartårta med jordgubbar

Recept Först bygger vi altanen. Sedan äter vi denna dundersäkra tårta!

Villareceptet! Paj till kräftskivan!

Recept En härlig paj med mycket medelhavssmak funkar både på kräftskivan eller som trevlig middag med sallad. (6–8 portioner).

Villareceptet! Höstig svampsoppa

Recept En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

Villareceptet! Pestopaj

Recept Supergod paj med italienska smaker. Dinkelmjöl och kvarg ger ostpajen ett lägre GI än vanlig paj.