Efterrätterna som får tiden att stå stilla.
Efterrätterna som får tiden att stå stilla. Foto: Emmy Lundström

3 oemotståndliga rabarberrecept

Recept

Rabarberkräm med kardemumma, rabarberglass med kolasås eller kolafudge med rabarber – här är tre ljuvliga recept för sommarens härligaste fika.

Annons
  • Rabarberkräm med kardemumma

    Rabarberkräm och barndomen hör på något sätt ihop. Mormor stod vid spisen och kokade och själv stod man på en stol bredvid och tittade på med spänning. Denna kräm kan du äta antingen som ett mättande mellanmål eller som en avslutning på en middag. Mums!

     

    Recept på rabarberkräm med kardemumma

    Du behöver (4 portioner):

    • 6 dl vatten
    • 1 1/4 dl socker
    • 1 tsk vaniljpulver
    • 1 tsk stött kardemumma
    • 600 g rabarber
    • 2 msk potatismjöl 

    Gör så här:

    1. Skala rabarber och skiva i centimeterstora bitar. Koka upp vatten, kardemumma, vanilj och socker i en kastrull. Tillsätt rabarber och låt koka i cirka 15 minuter, tills rabarbern är mjuk. 
    2. Red krämen med potatismjöl utrört i lite kallt vatten. Låt koka i några minuter till. Ät krämen ljummen eller kall, gärna tillsammans med mjölk. 

     

    På nästa sida: Rabarberglass med söt kolasås

  • Rabarberglass med syrlig citron

    Det är ingen hemlighet att rabarber och kola gifter sig väl ihop. Denna krämiga vaniljglass är helt fantastisk. I sig är glassen fräscht syrlig och ihop med kolan blir den lite sötare. Avnjut precis som du önskar. 

     

    Recept på rabarberglass

    Du behöver (6 portioner):

    • 3 dl vispgrädde
    • 1/2 kg rabarber
    • 1 citron
    • 1 dl muscovadosocker
    • 1/2 tsk äkta vaniljpulver

    Gör så här:

    1. Skär rabarbern i mindre bitar och koka upp tillsammans med sockret och vaniljpulvret i en kastrull. Se till att koka så länge så att rabarbern är krämig i konsistensen. Det gör inget om det är några större bitar kvar, det är bara gott, men rabarbern ska vara mjuk. Låt krämen kallna. 
    2. Riv av citronens yttersta skal på ett rivjärn och dela sedan citronen. 
    3. Vispa grädden med en elvisp och rör sedan ned rabarberkrämen med mjuka -rörelser. Tillsätt citronskalet och saften av ena halvan av citronen. 
    4. Lägg gräddblandningen i en bunke och ställ i frysen i minst fyra timmar. Rör om glassen med jämna mellanrum i början så behåller den sin krämighet. 
    5. Ställ gärna fram glassen i rumstemperatur en stund före servering. Ringla över lite kolasås (se recept nedan) om så önskas. 

    Recept på söt kolasås

    Du behöver:

    • 1 dl vispgrädde
    • 1 dl sirap
    • 1/2 dl muscovadosocker
    • 2 msk smör

    Gör så här:

    1. Koka upp vispgrädden ihop med sirapen och sockret i en kastrull på spisen. Låt koka på svag värme under upprörning i cirka 15 minuter. 
    2. Dra kastrullen från plattan och rör ned smöret. 

     

    På nästa sida: Kolafudge med rabarber och vanilj

  •  Kolafudge med rabarber och vanilj

    Antingen gör du som vi och skär stora bitar av denna ljuvliga kola och avnjuter som fika ihop med kaffe. Eller så gör du små munsbitar, lindar in i kolapapper och spar dem i kylen för att avnjuta under flera dagar. Oavsett hur du väljer att göra får dina smaklökar en ljuvlig upplevelse av sött och syrligt på samma gång. 

     

    Du behöver (cirka 10 bitar):

    • 1 1/2 dl vispgrädde
    • 1 dl muscovadosocker
    • 1/2 dl flytande honung
    • 1/2 tsk äkta vaniljpulver
    • 75 g smör 
    • 1 rabarber
    • Flingsalt 

    Gör så här: 

    1. Koka upp vispgrädden med muscovadosockret. När det kokat ihop tillsätter du honung och vaniljpulver. Låt koka på svag värme under omrörning i cirka 25 minuter. Desto längre koktid desto segare kola. 
    2. Skär rabarbern i mindre avlånga bitar och stek i lite smör och flingsalt. 
    3. Klä en avlång form med bakplåtspapper och häll ned kolan i formen. Lägg ut rabarbern i kolan och strö över lite vaniljpulver. Ställ att kallna och skär sedan upp i bitar.

    Recept på godaste rabarberpajen hittar du här.

Visa allt innehåll
26 maj 2016
 
Annons
Mer om Recept

Supergoda cheesecakebullar

Recept Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Medlems-
innehåll

Plommonpaj med kokostäcke

Recept Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Baka ditt eget pepparkakshus!

Recept Kring juletid är det mycket att stå i. Städa, pynta och baka tillhör de viktigaste förberedelserna inför julen. Men viktigast är det kanske att baka...

Villareceptet! Sommartårta med jordgubbar

Recept Först bygger vi altanen. Sedan äter vi denna dundersäkra tårta!

Villareceptet! Paj till kräftskivan!

Recept En härlig paj med mycket medelhavssmak funkar både på kräftskivan eller som trevlig middag med sallad. (6–8 portioner).

Villareceptet! Höstig svampsoppa

Recept En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

Villareceptet! Pestopaj

Recept Supergod paj med italienska smaker. Dinkelmjöl och kvarg ger ostpajen ett lägre GI än vanlig paj.