Hemgjord vaniljglass med sommarens godaste rabarberpaj – mums!
Hemgjord vaniljglass med sommarens godaste rabarberpaj – mums! Foto: Karin Almström

Rabarberpaj med hemgjord glass

Recept

Caroline Ahlqvist goda recept på rabarberpaj och turboglass, en enkel vaniljglass, är ett sommarens absoluta måsten. 

Annons

Äntligen högsäsong för rabarber, och vad är väl godare än en klassisk rabarberpaj? I senaste avsnittet av ”Hemmafixarna” med Carro och Karin visar den tidigare ”Hela Sverige Bakar”-vinnaren hur du gör den här supergoda rabarberpajen med hasselnötter och hemgjord vaniljglass.

 

Recept Rabarberpaj

8 portioner

 

Du behöver:

  • 6 rabarberstänger
  • 2 msk råsocker
  • 2 msk potatismjöl
  • 175g smör
  • 1.5 dl råsocker
  • 3 dl havregryn (100% rena om glutenfritt)
  • 2 dl glutenfri mix (eller 1.5 dl vetemjöl)
  • 1/2 tsk salt 1 näve finhackade hasselnötter

Gör så här:

1. Skölj och ansa rabarbern. Dela i centimeterlånga bitar. Blanda med potatismjöl och råsocker och lägg i en 24 cm pajform smord med smör.

Annons

2. Jobba snabbt ihop alla ingredienser till smuldegen och strö över rabarbern.

3. Grädda ca 25-30 min i 200 grader tills pajen blivit gyllenbrun och bubblar fint av rabarbern under. Låt svalna något och servera ljummen med turboglass!

 

 

Recept på turboglass

 

Du behöver:

  • 5 dl grädde
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • Vaniljstång

 

Gör så här:

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna ner i en bunke. Vispa tillsammans med grädden så den bildar fasta toppar.

2. Häll i den kondenserade mjölken och vispa runt så allt blandar sig fint. Täck bunken med plastfilm och frys i några timmar eller över natten. Ta fram 30 min innan servering och skopa upp fina kulor. Den här glassen går att smaksätta med precis vad du vill! Mosa ner bär eller frukt, riv eller hacka choklad, kolasås, mm. Ta vad du har helt enkelt!

 

Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.

 

Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg.

30 juni 2016

0 Kommentarer

0

Recept: Lyxfrukost med ägg benedict

Ägg, bröd, bacon och krämig hollandaisesås – en fantastisk kombination som sätter guldkant på frukosten. Här är ett recept på lyxig ägg benedict från...

0

6 festliga efterrätter till nyårsmiddagen!

Svårt att bestämma vad ni ska göra för efterrätt till nyårsmiddagen? Vi har samlat våra 6 bästa recept för inspiration.

0

Recept: Carolas adventstapas

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

1

Recept: Julens bästa lussebullar

Saftiga lussebullar utan kesella – ja det är faktiskt möjligt. Här är Caroline Ahlqvists bästa lussebullerecept.

0

7 chokladrecept som är helt oemotståndliga

Sugen på att baka något gott med choklad? Vi i Villa har samlat våra bästa chokladrecept som passar allt från stunder som till kvällsfikat hemma, till...

0

VIDEO: Recept på spökmaränger

Vill du göra ett superenkelt och roligt pyssel till Halloween? Testa att göra gulliga spökmaränger! Här receptet på hur du gör.

3

Recept: Citronpannacotta med lakritsspegel

Jenny Warsén driver Nordens största mat- och bakblogg, Jennysmatblogg.nu. Här bjuder hon på ett recept från sin bok Baka med godis. Något för nyårsmidda...

0

Recept: Chokladwhoopies

Den populära bloggaren Therésia Franklin, från bloggen Söta saker, ger ut en bokserie vid samma namn. Först ut är boken Småkakor. Här bjuder hon ett av...

1

Recept: Carolas tomtegröt

Vill du koka egen gröt på julaftonsmorgon? Carola Häggkvist bjuder på sitt recept på tomtegröt från hennes kokbok En godare jul.