Foto: Emmy Lundström

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Recept

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare muscovado-sockret. 

Annons

Du behöver (cirka 40 st):

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst (för söta degar)
  • 1,4 l vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk grovmalen kardemumma

Fyllning:

  • 1 kg rabarber
  • 50 g smör
  • 1/2 dl muscovadosocker
  • 2 tsk äkta vaniljpulver

 

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull på spisen. Häll sedan i mjölken och värm till 37 grader. Smula under tiden ned jästen i en degbunke och rör sedan ut jästen i degväts­kan. 

2. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Rör ned nästan allt mjöl, lite sparar du till utbakningen. Arbeta degen för hand i cirka tio minuter, eller cirka fem minuter i bakmaskin. Degen ska bli smidig.

3. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. 

4. Under tiden skalar du rabarber, skär dem i centimeterstora bitar och värmer upp dem i smör och muscovadosocker i en stekpanna. Koka samman till en kräm och tillsätt vaniljpulver. Låt kallna. 

5. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del på ett mjölat bakbord. Bred smör på den utkavlade degen och bred sedan ut rabarberkrämen. Rulla ihop och skär i tio delar. Forma till små bullar och lägg på plåt att jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. 

6. Värm ugnen till 225 grader och grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10—12 minuter. När du tagit ut dem i ugnen kan du gärna pensla på lite ägg eller mjölk och strö över en nypa strösocker och lite nystött kardemumma över varje bulle. 

Annons
09 juni 2016
 
Annons
Mer om Recept

Camillas chokladbiskvier

Recept Laga Camillas goda chokladbiskvier!! Det här superenkla receptet räcker till ca 30 stycken.

10 annorlunda och roliga semlor

Recept Semlor är härligt på alla sätt och vis – här är 10 spännande och annorlunda semlor. De flesta kan du till och med baka själv!

Päron med ädelostcrème

Recept Det perfekta tilltugget till fördrinken är sött, salt och krispigt på samma gång.

Apelsinmarängpaj

Recept Godaste marängtårtan som garanterat gör succé på vilket bord som helst!

Gör spanska riddare av den överblivna baguetten

Recept Du behöver: 2 dl kondenserad mjölk 2 dl mjölk 3 ägg 1/2 dl kanel 1/2 dl kardemumma 1/2 dl vaniljsocker 2 dl strösocker matolja till stekning cirka 18...

Paul grillar: Hamburgare

Recept Man kan laga all mat utomhus. Året runt!, säger Paul Svensson, välkänd tv-kock och erfaren kreativ ledare för toppkrogar som Bon Lloc och F12. Här är...

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

Recept I höstas försökte jag i en av Eskilstunas största mataffärer köpa gös. Den enda gös jag hittade var fryst från Kazakstan. Eskilstuna ligger en mil från Mälaren. Mälaren är full av gös. 

Har du ekokoll?

Recept Många vill handla ekologiskt men marknader och gårdsbutiker kan vara svåra att hitta. Vi har spanat in några eko-butiker i Stockholmsområdet som dessuto...

Villareceptet! Lamm med getostcrème

Recept Mumsigt till påsk! Du kan göra rätten med alla former av lamm.