Foto: Istockphoto

Populärt att koka egen sylt

Recept

Intresset för att koka egen sylt ökar varje år – framför allt bland unga. Samtidigt planerar varannan att plocka bär för att lägga i frysen.

Annons

Att göra det själv är en trend som verkar ha kommit för att stanna. Intresset för egenproducerat som surdeg, långkok och grönsaksodling har fått en till kompis i gänget – syltning.

En undersökning gjord av YouGov på uppdrag av Bärfrämjandet visar att intresset för bär och sylt är otroligt stort och växer.

– Vi har även i år känt av en ökad efterfrågan. Men det gäller inte bara i självplocksodlingar. Även färdigplockade svenska bär har sålt bra i år, säger Calle Ericsson, ordförande för landets bärodlare och bas för Bärfrämjandet.

Varannan planerar att plocka bär och lägga i frysen och en dryg tredjedel tänker koka egen sylt i sommar. I norra Sverige planerar 53 procent att koka sylt och 62 procent av hela Sveriges befolkning uppger att de i princip alltid har bär i frysen. I Stockholm är den siffran 66 procent – högst i landet. I åldersgruppen 18-34 år säger fyra av tio att de är mer intresserade av att koka egen sylt nu än för två år sedan.

 

Så syltar du
Många förknippar syltning med stora puttrande grytor och litervis med bär. Det går bra att koka sylt på minuten eller i små mängder också. Blanda syltsocker med mosade, rensade bär och koka ett par minuter så har du en god sylt till frukostgröten eller glassen.

Våga experimentera när du syltar – hallonlakrits eller lemoncurd är fantastiskt gott.

Om du vill ha tips på smarriga recept så finns det exempelvis på www.dansukker.se eller www.ica.se. Bland annat det här på körsbärssylt med campari från Dansukker.

Körsbärssylt med Campari
cirka 1 1/4 liter

Ingredienser
1 kg körsbär
1 kg Syltsocker
1 dl Campari

Skölj körsbären och kärna ur dem. Mixa hälften av dem. Blanda körsbären och syltsockret i en gryta och koka i 10 minuter. Ta grytan från värmen och rör i Camparin. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Annons
25 juli 2013

8 Kommentarer

2013-07-27
Kajsa von Friesen
2013-07-27
Ingrid
2013-07-27
Maria
2013-07-27
Bengt Sveider
2013-07-28
Johanna
0

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma.

15

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare...

0

Paul Svensson: "Grilla grönsaker som en dyr bit kött"

Kocken Paul Svensson ger sina bästa tips för att grilla grönsaker, berättar varför han älskar trist trädgårdsgöra hemma – och bjuder på recept på grilla...

0

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

0

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina...

0

Cheesecake med jordgubbar och champagne

Vill du bjuda på något gott på nyår? Testa att göra den här lyxiga cheesecaken med jordgubbar och champagne.

0

Baka egna lussebullesemlor

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

0

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år....

0

Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i...