Foto: Istockphoto

Populärt att koka egen sylt

Recept

Intresset för att koka egen sylt ökar varje år – framför allt bland unga. Samtidigt planerar varannan att plocka bär för att lägga i frysen.

Annons

Att göra det själv är en trend som verkar ha kommit för att stanna. Intresset för egenproducerat som surdeg, långkok och grönsaksodling har fått en till kompis i gänget – syltning.

En undersökning gjord av YouGov på uppdrag av Bärfrämjandet visar att intresset för bär och sylt är otroligt stort och växer.

– Vi har även i år känt av en ökad efterfrågan. Men det gäller inte bara i självplocksodlingar. Även färdigplockade svenska bär har sålt bra i år, säger Calle Ericsson, ordförande för landets bärodlare och bas för Bärfrämjandet.

Varannan planerar att plocka bär och lägga i frysen och en dryg tredjedel tänker koka egen sylt i sommar. I norra Sverige planerar 53 procent att koka sylt och 62 procent av hela Sveriges befolkning uppger att de i princip alltid har bär i frysen. I Stockholm är den siffran 66 procent – högst i landet. I åldersgruppen 18-34 år säger fyra av tio att de är mer intresserade av att koka egen sylt nu än för två år sedan.

 

Så syltar du
Många förknippar syltning med stora puttrande grytor och litervis med bär. Det går bra att koka sylt på minuten eller i små mängder också. Blanda syltsocker med mosade, rensade bär och koka ett par minuter så har du en god sylt till frukostgröten eller glassen.

Våga experimentera när du syltar – hallonlakrits eller lemoncurd är fantastiskt gott.

Om du vill ha tips på smarriga recept så finns det exempelvis på www.dansukker.se eller www.ica.se. Bland annat det här på körsbärssylt med campari från Dansukker.

Körsbärssylt med Campari
cirka 1 1/4 liter

Ingredienser
1 kg körsbär
1 kg Syltsocker
1 dl Campari

Skölj körsbären och kärna ur dem. Mixa hälften av dem. Blanda körsbären och syltsockret i en gryta och koka i 10 minuter. Ta grytan från värmen och rör i Camparin. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Annons
25 juli 2013
 
Annons
Mer om Recept

Gör ditt eget äppelmos!

Recept Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Trattkantarellsoppa med ädelost

Recept Har du plockat trattkantareller? Här är ett supergott recept på trattkantarellsoppa med ädelost – en perfekt och enkel förrätt när du ska bjuda på...

Recept: Melonssoppa med glass

Recept Kyl ner dig i sommar med uppfriskande vattenmelon och glass. Här är godaste receptet på melonsoppa med vaniljglass. 

Supergoda cheesecakebullar

Recept Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Recept på hemgjord Toffifee

Recept Sugen på något sött till kaffet? Krämig kola med choklad och nutella passar perfekt till fikat – här är ett recept på hemgjord Toffifee.

Recept på grillat lamm: Gaucho lamb

Recept Bjud dina gäster på grillat lamm i sommar – en favorit som garanterat sätter fyr på sällskapet.

Medlems-
innehåll

VIDEO: Recept på chokladpopcorn med kolasås

Recept Det perfekta kvällsmyset får du med det här enkla receptet på chokladpopcorn med kolasås. Kul att göra, både för stora som små!

Recept: Marängglasstårta

Recept Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!