Foto: Istockphoto

Populärt att koka egen sylt

Recept

Intresset för att koka egen sylt ökar varje år – framför allt bland unga. Samtidigt planerar varannan att plocka bär för att lägga i frysen.

Annons

Att göra det själv är en trend som verkar ha kommit för att stanna. Intresset för egenproducerat som surdeg, långkok och grönsaksodling har fått en till kompis i gänget – syltning.

En undersökning gjord av YouGov på uppdrag av Bärfrämjandet visar att intresset för bär och sylt är otroligt stort och växer.

– Vi har även i år känt av en ökad efterfrågan. Men det gäller inte bara i självplocksodlingar. Även färdigplockade svenska bär har sålt bra i år, säger Calle Ericsson, ordförande för landets bärodlare och bas för Bärfrämjandet.

Varannan planerar att plocka bär och lägga i frysen och en dryg tredjedel tänker koka egen sylt i sommar. I norra Sverige planerar 53 procent att koka sylt och 62 procent av hela Sveriges befolkning uppger att de i princip alltid har bär i frysen. I Stockholm är den siffran 66 procent – högst i landet. I åldersgruppen 18-34 år säger fyra av tio att de är mer intresserade av att koka egen sylt nu än för två år sedan.

 

Så syltar du
Många förknippar syltning med stora puttrande grytor och litervis med bär. Det går bra att koka sylt på minuten eller i små mängder också. Blanda syltsocker med mosade, rensade bär och koka ett par minuter så har du en god sylt till frukostgröten eller glassen.

Våga experimentera när du syltar – hallonlakrits eller lemoncurd är fantastiskt gott.

Om du vill ha tips på smarriga recept så finns det exempelvis på www.dansukker.se eller www.ica.se. Bland annat det här på körsbärssylt med campari från Dansukker.

Körsbärssylt med Campari
cirka 1 1/4 liter

Ingredienser
1 kg körsbär
1 kg Syltsocker
1 dl Campari

Skölj körsbären och kärna ur dem. Mixa hälften av dem. Blanda körsbären och syltsockret i en gryta och koka i 10 minuter. Ta grytan från värmen och rör i Camparin. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Annons
25 juli 2013

8 Kommentarer

2013-07-27
Kajsa von Friesen
2013-07-27
Ingrid
2013-07-27
Maria
2013-07-27
Bengt Sveider
2013-07-28
Johanna
Medlems-
innehåll
Recept
0

Plommonpaj med kokostäcke

Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

0

Trattkantarellsoppa med ädelost

Har du plockat trattkantareller? Här är ett supergott recept på trattkantarellsoppa med ädelost – en perfekt och enkel förrätt när du ska bjuda på...

0

Recept: God och nyttig nässelsoppa

Plocka ingredienser till nästa måltid från naturens skafferi – eller använd det gröna till en huskur för exempelvis förkylning. Här är ett...

0

Recept: Melonssoppa med glass

Kyl ner dig i sommar med uppfriskande vattenmelon och glass. Här är godaste receptet på melonsoppa med vaniljglass.

0

Recept på hemgjord Toffifee

Sugen på något sött till kaffet? Krämig kola med choklad och nutella passar perfekt till fikat – här är ett recept på hemgjord Toffifee.

0

Sommarens godaste hamburgare – halloumiburgare!

Missa inte sommarens stora trend – halloumiburgare. Fredagskocken Mattias Larsson bjuder på sina bästa grilltips och ett fantastiskt recept på vegetaris...

0

Recept på grillat lamm: Gaucho lamb

Bjud dina gäster på grillat lamm i sommar – en favorit som garanterat sätter fyr på sällskapet.

Medlems-
innehåll
Recept
0

VIDEO: Recept på chokladpopcorn med kolasås

Det perfekta kvällsmyset får du med det här enkla receptet på chokladpopcorn med kolasås. Kul att göra, både för stora som små!

0

Recept: Marängglasstårta

Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!