Foto: Istockphoto

Populärt att koka egen sylt

Recept

Intresset för att koka egen sylt ökar varje år – framför allt bland unga. Samtidigt planerar varannan att plocka bär för att lägga i frysen.

Annons

Att göra det själv är en trend som verkar ha kommit för att stanna. Intresset för egenproducerat som surdeg, långkok och grönsaksodling har fått en till kompis i gänget – syltning.

En undersökning gjord av YouGov på uppdrag av Bärfrämjandet visar att intresset för bär och sylt är otroligt stort och växer.

– Vi har även i år känt av en ökad efterfrågan. Men det gäller inte bara i självplocksodlingar. Även färdigplockade svenska bär har sålt bra i år, säger Calle Ericsson, ordförande för landets bärodlare och bas för Bärfrämjandet.

Varannan planerar att plocka bär och lägga i frysen och en dryg tredjedel tänker koka egen sylt i sommar. I norra Sverige planerar 53 procent att koka sylt och 62 procent av hela Sveriges befolkning uppger att de i princip alltid har bär i frysen. I Stockholm är den siffran 66 procent – högst i landet. I åldersgruppen 18-34 år säger fyra av tio att de är mer intresserade av att koka egen sylt nu än för två år sedan.

 

Så syltar du
Många förknippar syltning med stora puttrande grytor och litervis med bär. Det går bra att koka sylt på minuten eller i små mängder också. Blanda syltsocker med mosade, rensade bär och koka ett par minuter så har du en god sylt till frukostgröten eller glassen.

Våga experimentera när du syltar – hallonlakrits eller lemoncurd är fantastiskt gott.

Om du vill ha tips på smarriga recept så finns det exempelvis på www.dansukker.se eller www.ica.se. Bland annat det här på körsbärssylt med campari från Dansukker.

Körsbärssylt med Campari
cirka 1 1/4 liter

Ingredienser
1 kg körsbär
1 kg Syltsocker
1 dl Campari

Skölj körsbären och kärna ur dem. Mixa hälften av dem. Blanda körsbären och syltsockret i en gryta och koka i 10 minuter. Ta grytan från värmen och rör i Camparin. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Annons
25 juli 2013

8 Kommentarer

2013-07-27
Kajsa von Friesen
2013-07-27
Ingrid
2013-07-27
Maria
2013-07-27
Bengt Sveider
2013-07-28
Johanna
0

VIDEO: Recept på baconmarmelad

Baconmarmelad – en salt och god röra som passar perfekt på en bit bröd till festbuffén eller fredagsmyset.

1

Superenkla receptet – chokladbollstårta med nutella!

Älskar du chokladbollar? Då ska du testa det här receptet på en supergod och enkel chokladbollstårta!

0

8 fantastiska vår- och sommarrecept

Sugen på något sött? Rabarberglass, kardemummabullar, friterade äppelringar, jordgubbstårta och chokladkakor – här finns något för alla smaker!

Medlems-
innehåll
Recept
0

Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare...

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Recept: Smaskiga pizzabullar

Linda Andersson driver bakbloggen Lindas bakskola där hon bland annat bjuder på mängder av goda recept. Här är ett recept på pizzabullar, perfekt till...

0

Recept: Friterade äppelringar med vaniljglass

Äpple, kanel och glass är en oemotståndlig kombination. Här bjuder Mattias Kristiansson på ett härligt glassrecept från sin kokbok Vegomenyer – festliga...

0

Recept: Marängglasstårta

Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!

0

Lätt och läckert för lyckad midsommarfest

Med god mat, roliga lekar, förhoppningsvis fint väder och riktigt gott sällskap kan det inte annat än bli en lyckad midsommar.