Foto: Rickard Rönnerstam

Bästa pizzarecepten: vegetarisk eller salami- och taleggiopizza

Recept

Godaste festmaten är gourmetpizza! Bjud vännerna på en svindlande god vegetarisk pizza, eller gör en salami- och taleggiopizza med hemgjord tomatsås. 

Annons

Salami- och taleggiopizza

Du behöver:

  • 1 sats pizzadeg (se recept nedan)
  • 200 gram parmesanost
  • 2 gula lökar
  • 300 gram taleggioost
  • ca 3 dl tomatsås, se recept nedan
  • 24 skivor salami, gärna en kryddig sort
  • nymalen svartpeppar
  • olivolja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 300 grader eller så högt det går. Lägg en pizzasten på ett galler i  mitten av ugnen. 
  2. Forma degbitarna till runda pizzabottnar. 
  3. Riv parmesanosten. 
  4. Dela löken och skär den i tunna ringar. 
  5. Skär taleggion i skivor. 
  6. Bred 2 msk tomatsås på en botten. Strö över parmesan. Lägg på taleggio, salami och lök.
  7. Kontrollera att ugnen är varm och sätt på grillfunktionen. Baka pizzan cirka 5 minuter – den ska få rejält med färg. 
  8. Mal peppar över pizzan och ringla lite olja på kanten. 

 

 

Veggipizza

Du behöver (ca 6 st):

  • 1 sats pizzadeg, se separat recept
  • 1 medelstor zucchini (ca 300 g)
  • Fint havssalt
  • Nymalen svartpeppar
  • 200 g kalla kokta rödbetor
  • 300 g chèvreost
  • 250 g körsbärstomater i olika färger
  • Ca 3 dl tomatsås, se separat recept
  • 200 g valnötter
  • Färsk timjan
  • Olivolja 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 300 grader eller så högt det går. Lägg en pizzasten på ett galler i mitten av ugnen. Forma degbitarna till runda pizza-bottnar.
  2. Hyvla zucchinin i tunna skivor och grilla i en grillpanna tills de fått snygga ränder. Salta och peppra. Det går också bra att steka i vanlig stekpanna. Skala och skiva rödbetorna tunt. Skiva chèvren och klyfta tomaterna.
  3. Bred 2 msk tomatsås på en botten. Bryt ca 50 g chèvre i bitar och lägg på bottnen tillsammans med zucchini och rödbetor. Strö över valnötter.
  4. Kontrollera att ugnen är varm och sätt på grillfunktionen. Baka pizzan ca 5 minuter — den ska få rejält med färg. Lägg på tomater och några kvistar timjan. Ringla lite olja på kanten av pizzan.
  5. Gör likadant med resten av bottnarna.

 

 

Annons

Snabb pizzadeg

Du behöver (till ca 6 st):

  • 500 g vatten, kallt
  • 25 g jäst
  • 700 g ekologiskt stenmalet vetemjöl
  • 80 g durumvetemjöl, helst ekologiskt
  • 20 g fint havssalt
  • Rapsolja

Gör så här:

  1. Blanda vatten, jäst och mjöl i en köksmaskin ca 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda degen 5 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter.
  2. Lägg degen på mjölat bord och dela i sex lika stora delar. Smörj en plåt med olja. Rund-riv degbitarna (en teknik för att forma dem till runda bollar och trycka ut dem till rundlar) och lägg på plåten. Olja försiktigt in ovansidorna. Täck med plastfolie och låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur.
  3. Platta ut degarna i mycket mjöl till valfri storlek och gör pizza. Om du vill göra pizza samma dag som du gör degen är det här rätt deg. Jag använder mer jäst i den än pizzadeg i kyl för att degen ska jäsa lite fortare och för att bottnen ska bli krispig.

 

Enkel tomatsås 

Du behöver (till ca 4 dl):

  • 1 burk hela san marzano-tomater (400 g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk fint havssalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser i en kastrull och värm till 60 grader. 
  2. Låt svalna och förvara i kylen. Genom att du värmer tomaterna till bara 60 grader ger de mer smak än om de värms till högre grader.

 

Bilder och recept ur boken "Gourmetpizza" av Håkan Johansson. Foto Rickard Rönnerstam.

 

18 augusti 2016

0 Kommentarer

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Rabarberpaj med hemgjord glass

Caroline Ahlqvist goda recept på rabarberpaj och turboglass, en enkel vaniljglass, är ett sommarens absoluta måsten.

0

Camillas chokladbiskvier

Laga Camillas goda chokladbiskvier!! Det här superenkla receptet räcker till ca 30 stycken.

0

Villareceptet: Blinier med hackad spenat

Klassisk rysk rätt med spenat. Blinier serveras med en klick smetana och valfri rom.

0

Vi i Villa startar ny tidning - Mitt hem och jag!

Hallå där Camilla von Otter, chefredaktör för nya Mitt hem jag – tidningen för alla kvinnor som alltid längtar hem.

0

Villareceptet: Quesadillas med sötpotatis

Sötpotatis är en underbar rotfrukt. Särskilt god blir den om du bryter potatisens sötma med lite lime och chili.

0

Villareceptet: Kyckling med apelsin- och stjärnanissås

Nejlikorna ger kycklingen en julig och spännande smak.

0

Villareceptet: Kebabspett med rädis-tsatsiki!

Varför fixar och donar vi så mycket med våra hus? Jo, för att kunna njuta ännu mer i dem! Nu är vi sugna på att grilla.

1

Silltoppen!

Vilken sill äter svenskarna på midsommar?Ja, det beror på hur gammal du är och var du bor!