Recept: Smaskiga pizzabullar

Linda Andersson driver bakbloggen Lindas bakskola där hon bland annat bjuder på mängder av goda recept. Här är ett recept på pizzabullar, perfekt till utflykten!


”Låt inte bullarna bli överjästa”

Hej Linda! Hur lyckas jag bäst med pizzabullarna? 

– Låt inte bullarna bli överjästa när de ligger på plåten. Då blir de inte lika saftiga och mjuka. Bullarna är allra godast när de fortfarande är ljumna men går också bra att äta kalla.

Vad ska jag äta eller dricka till?

– Bullarna är goda till en soppa, sallad eller som mellis på utflykten. Drick gärna någon varm dryck som till exempel choklad, kaffe eller te om du är utomhus.

Vilken mat passar bäst till skidbacken, tycker du?

– Grillad korv, hamburgare, pizzabullar, varm soppa och smörgåsar med gott pålägg.

Om jag är hemma med barnen på sportlovet, vad ska vi baka?

– Småkakor är både enkelt och kul att baka. Funkar för alla åldrar. En stor bulldeg som barnen kan forma valfria figurer av är alltid kul och uppskattat.

Du behöver:

(ca 24 st):

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 9–10 dl vetemjöl

Tomatsås

  • 1 1/2 dl krossade tomater
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 msk torkad oregano

Fyllning

  • ca 200 g rökt skinka, strimlad
  • ca 300 g ost, riven
  • ev. färsk oregano

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

2. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 1/2–1 cm tjock.

3. Tomatsås: Blanda ihop krossade tomater, tomatpuré och oregano. Bred ut såsen på degplattorna.

4. Strö ut skinka, ost och eventuellt färsk oregano på degplattorna.

5. Rulla ihop degplattorna från långsidan.

6. Skär rullarna i skivor, ca 2 cm breda. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 20–30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Om Linda

Bor: I Villa i Huddinge, Stockholm
Gör: Driver bakbloggen Lindas bakskola och skriver bakböcker.
Familj: Micke, 49, Amanda, 19, Felix, 18, Calle, 16, Tiger, 10, och Frida, 7 år.
Instagram: @lindasbakskola.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar