Nytt recept på den klassiska oxfilén.
Nytt recept på den klassiska oxfilén. Foto: Arla Köket

Oxfilé med svartrötter och äpple

Recept

Oxfilé är en riktig nyårsklassiker, men det är alltid spännande att variera tillbehören. I år kan du testa med söta äpplen och mjälla svartrötter.

Annons

Det här behöver du:

4 personer

600 g oxfilé

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk Arla Svenskt Smör

800 g svartrötter

1⁄2 dl Arla Smör-&rapsolja oliv

2 msk hackad färsk timjan

1⁄2 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 st äpplen

4 tsk rårörsocker

Annons

4 msk Arla Svenskt Smör

2 st schalottenlök

1 st liten palsternacka

2 dl Arla Köket vispgrädde

5 st krossade enbär

1 msk konc kalvfond

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200º. Skala svartrötterna och skär dem i 10 cm långa bitar. Blanda svartrötterna med smör-&rapsolja, timjan, salt och peppar i en ugnssäker form. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min.

Dela äpplena i halvor och ta bort kärnhusen. Lägg 1 tsk smör och 1 tsk socker på varje äppelhalva. Lägg dem i formen med svartrötter och fortsätt tillaga ca 15 min.

Skala lök och palsternacka och skär i små bitar. Blanda grädde, enbär och kalvfond i en kastrull. Lägg ner lök och palsternacka och koka tills palsternackan är mjuk. Mixa till en slät sås och smaka av med salt och peppar. Späd med vatten till önskad konsistens.

Skär köttet i 4 skivor. Salta och peppra och stek dem i smör i varm stekpanna ca 2 min på varje sida.

Servera med svartrötter, äpple och sås.

Läs mer på Arlas hemsida

13 december 2013

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Recept
0

Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare.

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Villareceptet: Blinier med hackad spenat

Klassisk rysk rätt med spenat. Blinier serveras med en klick smetana och valfri rom.

0

Vi i Villa startar ny tidning - Mitt hem och jag!

Hallå där Camilla von Otter, chefredaktör för nya Mitt hem jag – tidningen för alla kvinnor som alltid längtar hem.

0

Villareceptet: Quesadillas med sötpotatis

Sötpotatis är en underbar rotfrukt. Särskilt god blir den om du bryter potatisens sötma med lite lime och chili.

0

Villareceptet: Kyckling med apelsin- och stjärnanissås

Nejlikorna ger kycklingen en julig och spännande smak.

0

Villareceptet: Kebabspett med rädis-tsatsiki!

Varför fixar och donar vi så mycket med våra hus? Jo, för att kunna njuta ännu mer i dem! Nu är vi sugna på att grilla.

1

Villareceptet! Höstig svampsoppa

En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

1

Silltoppen!

Vilken sill äter svenskarna på midsommar?Ja, det beror på hur gammal du är och var du bor!