Oxfilé med svartrötter och äpple

Oxfilé är en riktig nyårsklassiker, men det är alltid spännande att variera tillbehören. I år kan du testa med söta äpplen och mjälla svartrötter.


Det här behöver du:

4 personer

600 g oxfilé

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk Arla Svenskt Smör

800 g svartrötter

1⁄2 dl Arla Smör-&rapsolja oliv

2 msk hackad färsk timjan

1⁄2 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 st äpplen

4 tsk rårörsocker

4 msk Arla Svenskt Smör

2 st schalottenlök

1 st liten palsternacka

2 dl Arla Köket vispgrädde

5 st krossade enbär

1 msk konc kalvfond

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200º. Skala svartrötterna och skär dem i 10 cm långa bitar. Blanda svartrötterna med smör-&rapsolja, timjan, salt och peppar i en ugnssäker form. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min.

Dela äpplena i halvor och ta bort kärnhusen. Lägg 1 tsk smör och 1 tsk socker på varje äppelhalva. Lägg dem i formen med svartrötter och fortsätt tillaga ca 15 min.

Skala lök och palsternacka och skär i små bitar. Blanda grädde, enbär och kalvfond i en kastrull. Lägg ner lök och palsternacka och koka tills palsternackan är mjuk. Mixa till en slät sås och smaka av med salt och peppar. Späd med vatten till önskad konsistens.

Skär köttet i 4 skivor. Salta och peppra och stek dem i smör i varm stekpanna ca 2 min på varje sida.

Servera med svartrötter, äpple och sås.

Läs mer på Arlas hemsida

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar