Ha koll på var fisken är fångad.
Ha koll på var fisken är fångad.

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

Recept

I höstas försökte jag i en av Eskilstunas största mataffärer köpa gös. Den enda gös jag hittade var fryst från Kazakstan. Eskilstuna ligger en mil från Mälaren. Mälaren är full av gös. 

Annons

Gös är Västmanlands landskapsfisk. Det är 4 476 kilometer till Kazakstan. Jag missunnar inte fattiga kazaker att tjäna pengar på att exportera gös. Det jag inte förstår är att Sverige importerar den. Lika konstigt som om Egypten importerade sand. 

Sverige har cirka 100 000 sjöar, vår kuststräcka, inklusive havsöar, är 43 400 kilometer, vi har 27 663 vattendrag med en sammanlagd sträcka av 192 000 kilometer och 1 200 000 sportfiskare. Ändå importerar vi gös, från Kazakstan. Vi borde äta mer svensk fisk för att det är såväl miljövänligt som nyttigt – portugiser äter exempelvis nästan fem gånger mer fisk än svenskar.

1. Lär dig laga queneller 

Även den störste fiskhatare älskar denna rätt. 

2. Skaffa en liten rök 

I den blir minsta abborre en delikat munsbit.

3. Fixa en bra filékniv 

Att köpa hel, färsk fisk är bättre för miljön.  

 

Annons
13 maj 2013

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Recept
0

Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare.

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Villareceptet: Blinier med hackad spenat

Klassisk rysk rätt med spenat. Blinier serveras med en klick smetana och valfri rom.

0

Vi i Villa startar ny tidning - Mitt hem och jag!

Hallå där Camilla von Otter, chefredaktör för nya Mitt hem jag – tidningen för alla kvinnor som alltid längtar hem.

0

Villareceptet: Quesadillas med sötpotatis

Sötpotatis är en underbar rotfrukt. Särskilt god blir den om du bryter potatisens sötma med lite lime och chili.

0

Villareceptet: Kyckling med apelsin- och stjärnanissås

Nejlikorna ger kycklingen en julig och spännande smak.

0

Villareceptet: Kebabspett med rädis-tsatsiki!

Varför fixar och donar vi så mycket med våra hus? Jo, för att kunna njuta ännu mer i dem! Nu är vi sugna på att grilla.

1

Villareceptet! Höstig svampsoppa

En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

1

Silltoppen!

Vilken sill äter svenskarna på midsommar?Ja, det beror på hur gammal du är och var du bor!