Foto: Jenny Ringström Fagerlund

Magisk midsommar

Recept

Dans kring midsommarstången, sillunch, lekar, och kanske årets första dopp hör till midsommar. Likaså grillning i den ljumma natten och blommor under huvudkudden. Här får du tips som sätter extra krydda på dagen.

Annons

Att fira midsommar är en gammal sed som från början firades på grund av sommarsolståndet. Det vill säga man firade det dygn som hade flest ljusa timmar på året. Många seder har vi kvar än idag medan andra hör till det förflutna.


En blomsterkrans att ha på huvudet är vackert och är en gammal tradition. Förr i tiden trodde man att alla växter hade magiska krafter. Foto: Karin Linder

Lekar för stora och små

Lekar är en av de traditioner många håller hårt på. Från början hade man lekar för att låta ungdomarna lära känna varandra bättre. Idag deltar vuxna och barn i olika lekar och femkamper. En tradition som lockar fram många skratt.

1. Hoppa säck. En klassisk lek som de flesta känner till. Använd en svart sopsäck, en säck av juteväv eller vanliga påslakan som ni inte är rädda om. Dela in festsällskapet i olika lag. Märk ut hur långt deltagarna ska hoppa innan de ska vända och hoppa tillbaka igen. När de har hoppat sin runda är det dags för nästa person i laget att ta sig runt banan. Alla deltagare ska hoppa en varsin gång. Det lag som är först i mål vinner.

2. Irländaren. En utmaning för många. Använd en lång stav eller pinne. Placera staven en bit bort. Deltagarna ska springa fram till staven, luta pannan mot ena änden och snurra ett visst antal varv som tävlingsledaren bestämmer. Runt tio varv brukar vara bra. Sedan gäller det att ta sig tillbaka till startposition. En lek som öppnar upp för mycket skratt då det kan bli hur tokigt som helst när yra deltagarna ska försöka springa tillbaka.

3. Ägg eller potatis på sked. Det gäller att så snabbt som möjligt springa med ett ägg eller en potatis på en sked längs en förutbestämd bana. Exempelvis att man ska runda en kon, ett träd eller liknande och springa tillbaka utan att tappa ägget eller potatisen längs vägen.

4. Pennan i flaskan. Knyt ett snöre om midjan med ena änden hängande ner som en svans. Längst ner på snöret binder du en penna. Sedan ska varje deltagare försöka placera pennan i en flaska genom att huka sig över flaskan. En klassiker i leksammanhang.

5. Flytta sig med hjälp av backar. Till den här tävlingen ska man vara två och två. Med hjälp av två läskbackar ska man förflytta sig enligt en förutbestämd bana utan att nudda marken.

En avslutande klassiker är dragkamp. Lugnare lekar är att gå en tipspromenad, leka ordlekar, kricket eller kubb. Bara fantasin sätter gränser.

Majstången, en tradition från Tyskland

Dansa kring majstången är en tradition som kom från Tyskland redan under slutet på Medeltiden. Maja betyder att man smyckar med grönt. Liksom lekarna var dansen ett sätt för ungdomarna att lära känna varandra bättre.

Annons

Maten man inte kan vara utan


Löksill är ett gott alternativ om man inte tycker om matjesill.

Det finns mat som bara måste finnas med under midsommar. Matjessill, färskpotatis, gräddfil, nyklippt gräslök är en klassiker. Även nyplockade svenska jordgubbar syns på de flesta midsommarborden.

Om man inte tycker om matjessill är det gott med inlagd- eller löksill istället. Färskpotatisen gör sig extra god med dill och varför inte ta till vara på den sista rabarbern genom att koka en rabarberkompott och servera med färska jordgubbar och vaniljglass? Jordgubbstårta är också gott att severa. Läs om hur du gör en god jordgubbstårta här


Jordgubbar i salladen ger ett extra lyft

Andra sätt att avnjuta jordgubbarna på är att blanda ned dem i en härlig sallad och servera till nygrillat kött eller fisk. Till midsommar har den första späda salladen kommit. Varför inte göra en god sallad på bladspenat, späd sallad, tomater och gurka från de svenska odlarna. Blanda ner jordgubbar eller vattenmelon. Toppa med frön som solroskärnor eller något annat du tycker är gott och salladen blir en hit.


Grillat är gott på kvällen.

Duka fint


Plocka björkris att dekorera bordet med.

Att duka fint gör det extra trivsamt vid matbordet. Varför inte dekorera bordet med nyplockade blommor, björkris, vackra stenar, snäckor eller små flaggor. Gör fina placeringskort och placera ut ljuslyktor att tända framåt kvällen när mörkret faller på. Placeringskorten är enkla att göra med lite hårdare papper som man sedan kan dekorera med blommor, en liten flagga, eller ett vackert snöre. Ljuslyktorna kan du dekorera med sand i botten eller något annat som inte är brandfarligt.

Avsluta kvällen med blommor under kudden


Blommor att lägga under huvudkudden

När kvällen börjar närma sig sitt slut är det många som plockar sju eller nio olika sorters blommor för att sedan lägga dem under huvudkudden. Har man tur drömmer man om den man ska dela sitt liv med i framtiden. En gammal sed som härstammar från tron på att allt växtligt blir magiskt under de ljusa sommardygnen kring midsommar. Oavsett om man väljer att tro på gammal folktro eller inte kan midsommar bli magisk.

Artikeln är uppdaterad juni 2013

18 juni 2012
 
Annons
Mer om Recept

Camillas chokladbiskvier

Recept Laga Camillas goda chokladbiskvier!! Det här superenkla receptet räcker till ca 30 stycken.

10 annorlunda och roliga semlor

Recept Semlor är härligt på alla sätt och vis – här är 10 spännande och annorlunda semlor. De flesta kan du till och med baka själv!

Päron med ädelostcrème

Recept Det perfekta tilltugget till fördrinken är sött, salt och krispigt på samma gång.

Apelsinmarängpaj

Recept Godaste marängtårtan som garanterat gör succé på vilket bord som helst!

Gör spanska riddare av den överblivna baguetten

Recept Du behöver: 2 dl kondenserad mjölk 2 dl mjölk 3 ägg 1/2 dl kanel 1/2 dl kardemumma 1/2 dl vaniljsocker 2 dl strösocker matolja till stekning cirka 18...

Paul grillar: Hamburgare

Recept Man kan laga all mat utomhus. Året runt!, säger Paul Svensson, välkänd tv-kock och erfaren kreativ ledare för toppkrogar som Bon Lloc och F12. Här är...

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

Recept I höstas försökte jag i en av Eskilstunas största mataffärer köpa gös. Den enda gös jag hittade var fryst från Kazakstan. Eskilstuna ligger en mil från Mälaren. Mälaren är full av gös. 

Har du ekokoll?

Recept Många vill handla ekologiskt men marknader och gårdsbutiker kan vara svåra att hitta. Vi har spanat in några eko-butiker i Stockholmsområdet som dessuto...

Villareceptet! Lamm med getostcrème

Recept Mumsigt till påsk! Du kan göra rätten med alla former av lamm.