Foto: Istockphoto

Lyckas med brödet

Recept

Det är kul att bjuda på ett hembakat bröd till kräftskivan! Men för en oerfaren brödbakare kan det vara svårt att få till ett perfekt luftigt bröd. Här är sju tips som hjälper dig att lyckas!

Annons

1. Jäs under plast
Plast skyddar ännu bättre mot drag. Om du använder bakduk är det bra om den är fuktig – det hjälper degen att jäsa i vårt torra klimat.

2. Kalljäs
Då behöver du inte bry dig om fingertempererat vatten utan kan använda kallt. Ställ degen i kylskåp under natten och baka ut brödet som vanligt dagen efter. Nästan alla degar kan kalljäsas och det utvecklar smakerna i brödet ännu mer.

3. Undvik att jästen får direktkontakt med salt eller socker
Salt och socker kan störa processen då glutentrådarna bildas. Blanda därför i saltet efter att det bildats en deg, helst mot slutet av knådningen.

4. Varför jäser inte degen?
Om degen inte jäser ordentligt kan det bero på att mjölet har för låg glutenhalt, att du haft för mycket mjöl eller fett i degen eller att ingredienserna var för kalla när du blandade i dem.

5. Använd micron
Ett knep för snabbare jäsning är att använda micron. Ställ in degbunken tillsammans med en liten kopp vatten i micron och kör på minimal effekt i tre minuter. Låt degen vila i micron tre minuter. Kör sedan på tre minuter igen och låt degen vila i ytterligare sex minuter. Degen kommer ha fördubblats!

6. Spara på vätskan
Om mer mjöl tillsätts i efterhand rubbas förhållandet salt-jäst-mjöl. Gör hellre degen lite för torr och tillsätt vätska i efterhand.

7. Smörj med olja
Smörj in degen med lite olja innan den första jäsningen så hindras den inte i sin expansion.

 

Tips för bakmaskin
Börja med att blanda vatten och jäst tills jästen har löst sig. Häll sedan mjölet i bakmaskinen och blanda på låg hastighet i början ca 5-8 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 8-10 minuter och höj sedan hastigheten de sista 5 minuterna för att sträcka ut glutenet ordentligt och få en fin glutenbildning. Källa: Pågen.

 

Kälor: Real Simple, Bakkemi.se och Kronjäst.

Annons
02 augusti 2013
 
Annons
Mer om Recept

Supergoda cheesecakebullar

Recept Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Medlems-
innehåll

Plommonpaj med kokostäcke

Recept Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Baka ditt eget pepparkakshus!

Recept Kring juletid är det mycket att stå i. Städa, pynta och baka tillhör de viktigaste förberedelserna inför julen. Men viktigast är det kanske att baka...

Villareceptet! Sommartårta med jordgubbar

Recept Först bygger vi altanen. Sedan äter vi denna dundersäkra tårta!

Villareceptet! Paj till kräftskivan!

Recept En härlig paj med mycket medelhavssmak funkar både på kräftskivan eller som trevlig middag med sallad. (6–8 portioner).

Villareceptet! Höstig svampsoppa

Recept En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

Villareceptet! Pestopaj

Recept Supergod paj med italienska smaker. Dinkelmjöl och kvarg ger ostpajen ett lägre GI än vanlig paj.