Foto: Istockphoto

Lyckas med brödet

Recept

Det är kul att bjuda på ett hembakat bröd till kräftskivan! Men för en oerfaren brödbakare kan det vara svårt att få till ett perfekt luftigt bröd. Här är sju tips som hjälper dig att lyckas!

Annons

1. Jäs under plast
Plast skyddar ännu bättre mot drag. Om du använder bakduk är det bra om den är fuktig – det hjälper degen att jäsa i vårt torra klimat.

2. Kalljäs
Då behöver du inte bry dig om fingertempererat vatten utan kan använda kallt. Ställ degen i kylskåp under natten och baka ut brödet som vanligt dagen efter. Nästan alla degar kan kalljäsas och det utvecklar smakerna i brödet ännu mer.

3. Undvik att jästen får direktkontakt med salt eller socker
Salt och socker kan störa processen då glutentrådarna bildas. Blanda därför i saltet efter att det bildats en deg, helst mot slutet av knådningen.

4. Varför jäser inte degen?
Om degen inte jäser ordentligt kan det bero på att mjölet har för låg glutenhalt, att du haft för mycket mjöl eller fett i degen eller att ingredienserna var för kalla när du blandade i dem.

5. Använd micron
Ett knep för snabbare jäsning är att använda micron. Ställ in degbunken tillsammans med en liten kopp vatten i micron och kör på minimal effekt i tre minuter. Låt degen vila i micron tre minuter. Kör sedan på tre minuter igen och låt degen vila i ytterligare sex minuter. Degen kommer ha fördubblats!

6. Spara på vätskan
Om mer mjöl tillsätts i efterhand rubbas förhållandet salt-jäst-mjöl. Gör hellre degen lite för torr och tillsätt vätska i efterhand.

7. Smörj med olja
Smörj in degen med lite olja innan den första jäsningen så hindras den inte i sin expansion.

 

Tips för bakmaskin
Börja med att blanda vatten och jäst tills jästen har löst sig. Häll sedan mjölet i bakmaskinen och blanda på låg hastighet i början ca 5-8 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 8-10 minuter och höj sedan hastigheten de sista 5 minuterna för att sträcka ut glutenet ordentligt och få en fin glutenbildning. Källa: Pågen.

 

Kälor: Real Simple, Bakkemi.se och Kronjäst.

Annons
2 augusti 2013

2 Kommentarer

2013-08-18
Kristina
2013-08-18
Vincent
0

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma.

15

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare...

0

Paul Svensson: "Grilla grönsaker som en dyr bit kött"

Kocken Paul Svensson ger sina bästa tips för att grilla grönsaker, berättar varför han älskar trist trädgårdsgöra hemma – och bjuder på recept på grilla...

0

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

0

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina...

0

Cheesecake med jordgubbar och champagne

Vill du bjuda på något gott på nyår? Testa att göra den här lyxiga cheesecaken med jordgubbar och champagne.

0

Baka egna lussebullesemlor

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

0

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år....

0

Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i...