Foto: Istockphoto

Lyckas med brödet

Recept

Det är kul att bjuda på ett hembakat bröd till kräftskivan! Men för en oerfaren brödbakare kan det vara svårt att få till ett perfekt luftigt bröd. Här är sju tips som hjälper dig att lyckas!

Annons

1. Jäs under plast
Plast skyddar ännu bättre mot drag. Om du använder bakduk är det bra om den är fuktig – det hjälper degen att jäsa i vårt torra klimat.

2. Kalljäs
Då behöver du inte bry dig om fingertempererat vatten utan kan använda kallt. Ställ degen i kylskåp under natten och baka ut brödet som vanligt dagen efter. Nästan alla degar kan kalljäsas och det utvecklar smakerna i brödet ännu mer.

3. Undvik att jästen får direktkontakt med salt eller socker
Salt och socker kan störa processen då glutentrådarna bildas. Blanda därför i saltet efter att det bildats en deg, helst mot slutet av knådningen.

4. Varför jäser inte degen?
Om degen inte jäser ordentligt kan det bero på att mjölet har för låg glutenhalt, att du haft för mycket mjöl eller fett i degen eller att ingredienserna var för kalla när du blandade i dem.

5. Använd micron
Ett knep för snabbare jäsning är att använda micron. Ställ in degbunken tillsammans med en liten kopp vatten i micron och kör på minimal effekt i tre minuter. Låt degen vila i micron tre minuter. Kör sedan på tre minuter igen och låt degen vila i ytterligare sex minuter. Degen kommer ha fördubblats!

6. Spara på vätskan
Om mer mjöl tillsätts i efterhand rubbas förhållandet salt-jäst-mjöl. Gör hellre degen lite för torr och tillsätt vätska i efterhand.

7. Smörj med olja
Smörj in degen med lite olja innan den första jäsningen så hindras den inte i sin expansion.

 

Tips för bakmaskin
Börja med att blanda vatten och jäst tills jästen har löst sig. Häll sedan mjölet i bakmaskinen och blanda på låg hastighet i början ca 5-8 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 8-10 minuter och höj sedan hastigheten de sista 5 minuterna för att sträcka ut glutenet ordentligt och få en fin glutenbildning. Källa: Pågen.

 

Kälor: Real Simple, Bakkemi.se och Kronjäst.

Annons
02. augusti 2013
 
Annons
Mer om Recept

Gör ditt eget äppelmos!

Recept Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Trattkantarellsoppa med ädelost

Recept Har du plockat trattkantareller? Här är ett supergott recept på trattkantarellsoppa med ädelost – en perfekt och enkel förrätt när du ska bjuda på...

Recept: God och nyttig nässelsoppa

Recept Plocka ingredienser till nästa måltid från naturens skafferi – eller använd det gröna till en huskur för exempelvis förkylning. Här är ett recept på en god och nyttig nässelsoppa. 

Recept: Melonssoppa med glass

Recept Kyl ner dig i sommar med uppfriskande vattenmelon och glass. Här är godaste receptet på melonsoppa med vaniljglass.

Recept på hemgjord Toffifee

Recept Sugen på något sött till kaffet? Krämig kola med choklad och nutella passar perfekt till fikat – här är ett recept på hemgjord Toffifee.

Sommarens godaste hamburgare – halloumiburgare!

Recept Missa inte sommarens stora trend – halloumiburgare. Fredagskocken Mattias Larsson bjuder på sina bästa grilltips och ett fantastiskt recept på vegetarisk burgare med tomatsalsa och koriandercreme.  

Recept på grillat lamm: Gaucho lamb

Recept Bjud dina gäster på grillat lamm i sommar – en favorit som garanterat sätter fyr på sällskapet.

Medlems-
innehåll

VIDEO: Recept på chokladpopcorn med kolasås

Recept Det perfekta kvällsmyset får du med det här enkla receptet på chokladpopcorn med kolasås. Kul att göra, både för stora som små!