Foto: Istockphoto

Lyckas med brödet

Recept

Det är kul att bjuda på ett hembakat bröd till kräftskivan! Men för en oerfaren brödbakare kan det vara svårt att få till ett perfekt luftigt bröd. Här är sju tips som hjälper dig att lyckas!

Annons

1. Jäs under plast
Plast skyddar ännu bättre mot drag. Om du använder bakduk är det bra om den är fuktig – det hjälper degen att jäsa i vårt torra klimat.

2. Kalljäs
Då behöver du inte bry dig om fingertempererat vatten utan kan använda kallt. Ställ degen i kylskåp under natten och baka ut brödet som vanligt dagen efter. Nästan alla degar kan kalljäsas och det utvecklar smakerna i brödet ännu mer.

3. Undvik att jästen får direktkontakt med salt eller socker
Salt och socker kan störa processen då glutentrådarna bildas. Blanda därför i saltet efter att det bildats en deg, helst mot slutet av knådningen.

4. Varför jäser inte degen?
Om degen inte jäser ordentligt kan det bero på att mjölet har för låg glutenhalt, att du haft för mycket mjöl eller fett i degen eller att ingredienserna var för kalla när du blandade i dem.

5. Använd micron
Ett knep för snabbare jäsning är att använda micron. Ställ in degbunken tillsammans med en liten kopp vatten i micron och kör på minimal effekt i tre minuter. Låt degen vila i micron tre minuter. Kör sedan på tre minuter igen och låt degen vila i ytterligare sex minuter. Degen kommer ha fördubblats!

6. Spara på vätskan
Om mer mjöl tillsätts i efterhand rubbas förhållandet salt-jäst-mjöl. Gör hellre degen lite för torr och tillsätt vätska i efterhand.

7. Smörj med olja
Smörj in degen med lite olja innan den första jäsningen så hindras den inte i sin expansion.

 

Tips för bakmaskin
Börja med att blanda vatten och jäst tills jästen har löst sig. Häll sedan mjölet i bakmaskinen och blanda på låg hastighet i början ca 5-8 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 8-10 minuter och höj sedan hastigheten de sista 5 minuterna för att sträcka ut glutenet ordentligt och få en fin glutenbildning. Källa: Pågen.

 

Kälor: Real Simple, Bakkemi.se och Kronjäst.

Annons
2 augusti 2013

2 Kommentarer

2013-08-18
Kristina
2013-08-18
Vincent
Medlems-
innehåll
Recept
0

Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare.

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Villareceptet: Blinier med hackad spenat

Klassisk rysk rätt med spenat. Blinier serveras med en klick smetana och valfri rom.

0

Vi i Villa startar ny tidning - Mitt hem och jag!

Hallå där Camilla von Otter, chefredaktör för nya Mitt hem jag – tidningen för alla kvinnor som alltid längtar hem.

0

Villareceptet: Quesadillas med sötpotatis

Sötpotatis är en underbar rotfrukt. Särskilt god blir den om du bryter potatisens sötma med lite lime och chili.

0

Villareceptet: Kyckling med apelsin- och stjärnanissås

Nejlikorna ger kycklingen en julig och spännande smak.

0

Villareceptet: Kebabspett med rädis-tsatsiki!

Varför fixar och donar vi så mycket med våra hus? Jo, för att kunna njuta ännu mer i dem! Nu är vi sugna på att grilla.

1

Villareceptet! Höstig svampsoppa

En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

1

Silltoppen!

Vilken sill äter svenskarna på midsommar?Ja, det beror på hur gammal du är och var du bor!