Stjärnkocken Ola Anderssons julrecept på Skrei! Bild: Lysekils 1/4
Laga skrei – lutfisk på nytt sätt. Bild: Lysekils 2/4
Chistorra och chili ger god smak. Bild: Lysekils 3/4
Servera med grönskålspuré. Bild: Lysekils 4/4

Lutfisk på nytt sätt – stjärnkockens goda skrei

Recept

Testa något nytt på julbordet! Stjärnkocken Ola Andersson bjuder på sitt bästa recept på skrei – lutfisk på ett nytt sätt, även för dig som inte gillar lutfisk!

Annons

Det är sällan nya maträtter kvalar in till julbordet, men den här nya goda fisken är väl värd att testa, oavsett om du gillar lutfisk eller ej. Skrei är nämligen en helt egen smakupplevelse, en torsk som kommer från norska kusten och som lutas på ett annorlunda sätt. Ola Andersson, köksmästare på Hak Scandic Europa, bjuder på ett nytt spännande recept, perfekt för dig som vill njuta av fisk på julbordet!

Julens goda skrei – med chistorra, grönkålspuré och tomat

Du behöver:
Ca. 1 kg färdig lutad skrei från Lysekils
0,5 liter äppelmust
Salt & espilette
100 gr. Smör
4 salladslökar
250 g. blandade tomater
200 g. chistorra
Lite färsk chili

Grönkålpuré
2 dl. förvälld grönkål
1 dl kokt pressad potatis
3 msk creme fraiche
2 msk äppelmos

Sås
2 dl. av kokspadet
100 gr. Osaltat smör

 

Gör så här:

  • Lägg skreien i isvatten någon timma.
  • Mixa samman ingredienserna till purén. Smaka av med salt och peppar.
  • Passera den genom en finmaskig sil.
  • Dela tomaterna, korven och salladslöken i vackra bitar.
  • Lägg skreien i en ugnsfast form, häll på äppelmusten, krydda med salt och espelette.
  • Lägg på smöret och täck formen med alluminiumfolie och baka fisken på 200 grader i ca 40 minuter.
  • Stek korven knaprig, lyft upp den och stek sedan salladslöken lätt i korvfettet. Tillsätt tomaterna och chilin och låt dem bli genomvarma.
  • Värm på purén.
  • 2 dl. av fisken kokspad mixas upp med smöret. Ska skumma.
  • Arrangera fisk, tomat&korv och puré på varma tallrikar och häll på lite sås. Servera med kokt potatis och resten av den skummiga såsen vid sidan om.

 

Källa: Lysekils

Annons
9 december 2014

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Recept
0

Plommonpaj med kokostäcke

Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

0

Trattkantarellsoppa med ädelost

Har du plockat trattkantareller? Här är ett supergott recept på trattkantarellsoppa med ädelost – en perfekt och enkel förrätt när du ska bjuda på...

0

Recept: God och nyttig nässelsoppa

Plocka ingredienser till nästa måltid från naturens skafferi – eller använd det gröna till en huskur för exempelvis förkylning. Här är ett...

0

Recept: Melonssoppa med glass

Kyl ner dig i sommar med uppfriskande vattenmelon och glass. Här är godaste receptet på melonsoppa med vaniljglass.

0

Recept på hemgjord Toffifee

Sugen på något sött till kaffet? Krämig kola med choklad och nutella passar perfekt till fikat – här är ett recept på hemgjord Toffifee.

0

Sommarens godaste hamburgare – halloumiburgare!

Missa inte sommarens stora trend – halloumiburgare. Fredagskocken Mattias Larsson bjuder på sina bästa grilltips och ett fantastiskt recept på vegetaris...

0

Recept på grillat lamm: Gaucho lamb

Bjud dina gäster på grillat lamm i sommar – en favorit som garanterat sätter fyr på sällskapet.

Medlems-
innehåll
Recept
0

VIDEO: Recept på chokladpopcorn med kolasås

Det perfekta kvällsmyset får du med det här enkla receptet på chokladpopcorn med kolasås. Kul att göra, både för stora som små!

0

Recept: Marängglasstårta

Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!