Stjärnkocken Ola Anderssons julrecept på Skrei! Bild: Lysekils 1/4
Laga skrei – lutfisk på nytt sätt. Bild: Lysekils 2/4
Chistorra och chili ger god smak. Bild: Lysekils 3/4
Servera med grönskålspuré. Bild: Lysekils 4/4

Lutfisk på nytt sätt – stjärnkockens goda skrei

Recept

Testa något nytt på julbordet! Stjärnkocken Ola Andersson bjuder på sitt bästa recept på skrei – lutfisk på ett nytt sätt, även för dig som inte gillar lutfisk!

Annons

Det är sällan nya maträtter kvalar in till julbordet, men den här nya goda fisken är väl värd att testa, oavsett om du gillar lutfisk eller ej. Skrei är nämligen en helt egen smakupplevelse, en torsk som kommer från norska kusten och som lutas på ett annorlunda sätt. Ola Andersson, köksmästare på Hak Scandic Europa, bjuder på ett nytt spännande recept, perfekt för dig som vill njuta av fisk på julbordet!

Julens goda skrei – med chistorra, grönkålspuré och tomat

Du behöver:
Ca. 1 kg färdig lutad skrei från Lysekils
0,5 liter äppelmust
Salt & espilette
100 gr. Smör
4 salladslökar
250 g. blandade tomater
200 g. chistorra
Lite färsk chili

Grönkålpuré
2 dl. förvälld grönkål
1 dl kokt pressad potatis
3 msk creme fraiche
2 msk äppelmos

Sås
2 dl. av kokspadet
100 gr. Osaltat smör

 

Gör så här:

  • Lägg skreien i isvatten någon timma.
  • Mixa samman ingredienserna till purén. Smaka av med salt och peppar.
  • Passera den genom en finmaskig sil.
  • Dela tomaterna, korven och salladslöken i vackra bitar.
  • Lägg skreien i en ugnsfast form, häll på äppelmusten, krydda med salt och espelette.
  • Lägg på smöret och täck formen med alluminiumfolie och baka fisken på 200 grader i ca 40 minuter.
  • Stek korven knaprig, lyft upp den och stek sedan salladslöken lätt i korvfettet. Tillsätt tomaterna och chilin och låt dem bli genomvarma.
  • Värm på purén.
  • 2 dl. av fisken kokspad mixas upp med smöret. Ska skumma.
  • Arrangera fisk, tomat&korv och puré på varma tallrikar och häll på lite sås. Servera med kokt potatis och resten av den skummiga såsen vid sidan om.

 

Källa: Lysekils

Annons
9 december 2014

0 Kommentarer

0

Recept: Lyxfrukost med ägg benedict

Ägg, bröd, bacon och krämig hollandaisesås – en fantastisk kombination som sätter guldkant på frukosten. Här är ett recept på lyxig ägg benedict från...

0

6 festliga efterrätter till nyårsmiddagen!

Svårt att bestämma vad ni ska göra för efterrätt till nyårsmiddagen? Vi har samlat våra 6 bästa recept för inspiration.

0

Recept: Carolas adventstapas

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

1

Recept: Julens bästa lussebullar

Saftiga lussebullar utan kesella – ja det är faktiskt möjligt. Här är Caroline Ahlqvists bästa lussebullerecept.

0

7 chokladrecept som är helt oemotståndliga

Sugen på att baka något gott med choklad? Vi i Villa har samlat våra bästa chokladrecept som passar allt från stunder som till kvällsfikat hemma, till...

0

VIDEO: Recept på spökmaränger

Vill du göra ett superenkelt och roligt pyssel till Halloween? Testa att göra gulliga spökmaränger! Här receptet på hur du gör.

3

Recept: Citronpannacotta med lakritsspegel

Jenny Warsén driver Nordens största mat- och bakblogg, Jennysmatblogg.nu. Här bjuder hon på ett recept från sin bok Baka med godis. Något för nyårsmidda...

0

Recept: Chokladwhoopies

Den populära bloggaren Therésia Franklin, från bloggen Söta saker, ger ut en bokserie vid samma namn. Först ut är boken Småkakor. Här bjuder hon ett av...

1

Recept: Carolas tomtegröt

Vill du koka egen gröt på julaftonsmorgon? Carola Häggkvist bjuder på sitt recept på tomtegröt från hennes kokbok En godare jul.