Stjärnkocken Ola Anderssons julrecept på Skrei! Bild: Lysekils 1/4
Laga skrei – lutfisk på nytt sätt. Bild: Lysekils 2/4
Chistorra och chili ger god smak. Bild: Lysekils 3/4
Servera med grönskålspuré. Bild: Lysekils 4/4

Lutfisk på nytt sätt – stjärnkockens goda skrei

Recept

Testa något nytt på julbordet! Stjärnkocken Ola Andersson bjuder på sitt bästa recept på skrei – lutfisk på ett nytt sätt, även för dig som inte gillar lutfisk!

Annons

Det är sällan nya maträtter kvalar in till julbordet, men den här nya goda fisken är väl värd att testa, oavsett om du gillar lutfisk eller ej. Skrei är nämligen en helt egen smakupplevelse, en torsk som kommer från norska kusten och som lutas på ett annorlunda sätt. Ola Andersson, köksmästare på Hak Scandic Europa, bjuder på ett nytt spännande recept, perfekt för dig som vill njuta av fisk på julbordet!

Julens goda skrei – med chistorra, grönkålspuré och tomat

Du behöver:
Ca. 1 kg färdig lutad skrei från Lysekils
0,5 liter äppelmust
Salt & espilette
100 gr. Smör
4 salladslökar
250 g. blandade tomater
200 g. chistorra
Lite färsk chili

Grönkålpuré
2 dl. förvälld grönkål
1 dl kokt pressad potatis
3 msk creme fraiche
2 msk äppelmos

Sås
2 dl. av kokspadet
100 gr. Osaltat smör

 

Gör så här:

  • Lägg skreien i isvatten någon timma.
  • Mixa samman ingredienserna till purén. Smaka av med salt och peppar.
  • Passera den genom en finmaskig sil.
  • Dela tomaterna, korven och salladslöken i vackra bitar.
  • Lägg skreien i en ugnsfast form, häll på äppelmusten, krydda med salt och espelette.
  • Lägg på smöret och täck formen med alluminiumfolie och baka fisken på 200 grader i ca 40 minuter.
  • Stek korven knaprig, lyft upp den och stek sedan salladslöken lätt i korvfettet. Tillsätt tomaterna och chilin och låt dem bli genomvarma.
  • Värm på purén.
  • 2 dl. av fisken kokspad mixas upp med smöret. Ska skumma.
  • Arrangera fisk, tomat&korv och puré på varma tallrikar och häll på lite sås. Servera med kokt potatis och resten av den skummiga såsen vid sidan om.

 

Källa: Lysekils

Annons
9 december 2014

0 Kommentarer

0

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma.

15

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare...

0

Paul Svensson: "Grilla grönsaker som en dyr bit kött"

Kocken Paul Svensson ger sina bästa tips för att grilla grönsaker, berättar varför han älskar trist trädgårdsgöra hemma – och bjuder på recept på grilla...

0

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

0

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina...

0

Cheesecake med jordgubbar och champagne

Vill du bjuda på något gott på nyår? Testa att göra den här lyxiga cheesecaken med jordgubbar och champagne.

0

Baka egna lussebullesemlor

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

0

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år....

0

Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i...