Höstens godaste långkok – Texas chili

Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!


Hej, Fredagskocken Mattias Larsson, hur lyckas jag bäst med långkok?

– Välj bra råvaror, planera din tid och gör det gärna några dagar innan ni ska äta. I min ”skola” ska det helst tillagas tre dagar innan man ska äta det. Det blir absolut godast så. Handla och kör två långkok på till exempel söndagen så har du färdig middag på onsdag och torsdag. Kör gärna dubbel mängd mot vad du behöver så kan du frysa in hälften till ett annat tillfälle. 

Vilken sorts gryta passar bäst när jag ska göra långkok?

– De flesta grytor och kastruller med lock är bra, men tryckkokaren är min absoluta favorit vid långkok, då tar det bara cirka en tredjedel av tiden. Jag kokar oftast långkok på högrev och det tar vanligtvis ca 2 1/2 timme i vanlig gryta, medan den blir klar på 40 minuter i tryckkokaren, och resultatet blir fantastiskt!

Vad kan jag göra för olika slags långkok?

– Det går att variera på lika många sätt som det finns människor – eller till och med fler. Kör gärna på dina favoritlångkok men våga smaksätta med andra kryddor och ingredienser, till exempel en annan ört, en asiatisk touch eller mexikanska smaker.

Recept Texas chili 

Du behöver: 

(6 portioner)

  • 1 kg högrev
  • 2 chili, välj styrka efter smak
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • olja till stekning
  • 2 msk tomatpuré
  • 1⁄2 dl rödvinsvinäger
  • 1 msk kakao
  • 3 msk råsocker eller brun farin
  • 1 rosmarinkvist
  • salt

(Till servering):

  • 6 skivor vitt surdegsbröd
  • olivolja till stekning
  • 2 dl gräddfil
  • 1 kruka koriander

 

Funderar du på vad som är den perfekta efterrätten till Texas chili? Chokladmousse förstås! Klicka HÄR för att läsa receptet. 

Gör så här:

1. Tärna högreven i 2 cm stora bitar. Dela, kärna ur och strimla chilifrukterna. Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöken. Värm en stekpanna till högsta temperatur.

2. Salta köttet. Bryn det i olja till fin färg. Lägg över köttet i en kastrull och koka ur stekpannan med ca 1 dl vatten. 

3. Häll stekskyn i kastrullen så att 2⁄3 av köttet täcks. Tillsätt chili, lök, vitlök, tomatpuré, vinäger, kakao, socker och rosmarin. Lägg på locket och koka upp.

4. Sänk temperaturen och låt grytan sjuda i ca 3 timmar tills köttet faller isär. Späd med vatten om det behövs. Smaka av med salt. 

5. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek brödskivorna i olivolja. Servera chilin med brödet, gräddfilen och grovhackad koriander.

Fredagskockens bästa vardagsmat – På 20, 30 eller 40 minuter (Bokförlaget Semic), ca 171 kr.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar