Kryddor, örter och bär sätter smak på snapsen

Recept

Ett sätt att använda trädgårdens kryddor, örter och bär är att krydda brännvin själv. Såväl odlade som vilda örter, bär och frukter är användbara som smaksättare.

Annons

Det är enkelt att smaksätta snapsen själv. Man lägger kryddor. Örter, bär eller frukt i sprit, låter dem dra tills smaken är lagom och silar av dem igen. Välj helst en alkoholsvag spritsort, för att smaksättningen ska slå igenom bättre.

Det bästa resultatet ger färska och nyskördade kryddor, bär etc, men det går också att frysa eller torka smaksättningen och använda den senare.

Glasburk bäst

Använd en glasburk med stor öppning, där det är lätt att stoppa i och plocka ur ingredienserna. Undvik plast. Förvara burken i rumstemperatur medan smakutvinningen pågår (se nedan).

För torkade bär brukar det räcka med någon vecka. Sedan silar du bort smaksättningen i gasväv eller en tesil. För en del blandningar kan det fungera med ett kaffefilter också, men ibland filtreras också smaken bort genom detta.

Den färdiga essensen eller kryddade brännvinet mår bäst av lagring i källartemperaatur, 10 - 12oC. För att smaken av kryddor, bär e d ska framträda bäst bör inte snapsen serveras iskall. Vissa smaksatta snapsar är som bäst källarsvala, andra smakar bättre i runstemperatur.

Låt smaksättningen dra så här:

Björnbär: Minst en vecka, gärna månader. Torkade bär bara någon vecka.

Citronmeliss: 1/3 blad i full burk, låt stå upp till en vecka.

Dill: Dillkvist direkt i flaska ca 5 - 6 timmar eller essens för vidarekryddning av torkade dillfrön i dubbel mängd sprit en vecka (omskakas då och då).

Fläder: Rensade blommor en vecka till essens. Essensen får stå några månader och späds med sprit.

Fänkål: En matsked frö i 1/2 liter brännvin i två veckor. Späd till öskad smak.

Gullviva: Gula delen från nyutslagna blommor, fyll burken och låt den stå en vecka.

Kummin: Plocka i juli (bruna frön). Skaka loss fröna efter torkning, lägg i dubbelt så mycket brännvin som frön. Låt dra en vecka, skaka om varje dag. Sila av, späd till önskad styrka.

Körsbär: Täck bären, låt stå en vecka, sila. Låt essensen vila sex månader, ta bort bottensatsen. Knappt 1 dl/helflaska.

Malört: Torkad kvist i flaskan får stå en vecka. Kan lagras i flera år.

Nypon: Dela, kärna ur, låt halvorna torka. Blanda med sprit, låt dra en månad, filtrera och späd.

Svarta vinbär: Bladen får dra en vecka, sila, låt essensen vila 1-2 veckor. Späd till önskad smak. Bären läggs väl mogna i sprit och får dra ett par veckor. Ta bort bottensatsen, lagra och späd sedan 5 - 6 gånger.

Annons
11 juni 2001

1 Kommentarer

2013-08-06
Micke
0

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma.

15

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare...

0

Paul Svensson: "Grilla grönsaker som en dyr bit kött"

Kocken Paul Svensson ger sina bästa tips för att grilla grönsaker, berättar varför han älskar trist trädgårdsgöra hemma – och bjuder på recept på grilla...

0

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

0

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina...

0

Cheesecake med jordgubbar och champagne

Vill du bjuda på något gott på nyår? Testa att göra den här lyxiga cheesecaken med jordgubbar och champagne.

0

Baka egna lussebullesemlor

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

0

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år....

0

Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i...