Annons
350 gånger bättre än biff.
350 gånger bättre än biff.

Krönika: Ät lök!

Recept

Jag skär lök. Skär lök till en löksoppa, gråter och tänker på Rödbetan. Restaurang Rödbetan var mitt första sommarjobb.

Annons
Restaurangnamnet hade ingenting med någon hälsosam trend att göra. Det var ett vanligt bricklunchställe i Helsingborgs industriområde och namnet kom sig av att restaurangen låg i stadens partihall för frukt och grönsaker.

Eftersom jag var yngst i köket föll lökhackandet alltid på min lott. Sedan dess kommer minnena från 70-talet skvalande varje gång jag skär en lök.

Trots detta gillar jag lök, och löksoppa är så enkelt att laga. Skala lite, skiva lite, fräsa lite, sockra lite, spä med buljong och vitt vin. Smaksätta med timjan från krukan i köksfönstret och servera med krutonger. Nyttigt är det också. Och bra för miljön.

Bättre än det mesta

Enligt SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, som gjort en omfattande studie om olika livsmedels totala påverkan på miljön vad gäller utsläpp av växthusgaser, är lök det allra bästa att äta. Lök är enligt SIK 4 gånger bättre än sallad, 48 gånger bättre än gurka, 168 gånger bättre än räkor och 350 gånger bättre än nötkött.

När det gäller vår mats påverkan på växthuseffekten har debatten varit lite väl mycket fokuserad på transporter. SIK:s uträkningar pekar snarare på att matens miljöpåverkan mer handlar om vad vi äter och hur detta livsmedel är producerat än var det kommer ifrån.

För den skull ska vi förstås inte strunta i att minska antalet totalt onödiga livsmedelstransporter.

Enligt SIK har ett kilo svenskt nötkött genererat närmare 25 kilo koldioxid, vilket är ungefär lika mycket som en bensinbil släpper ut då den körs tolv mil. Av dessa 25 kilo utgör samtliga transporter, alltså från bondgården till slakteriet, vidare till butiken och hem till konsumenten, bara drygt två hekto. Alltså mindre än en procent.

Däremot står nötet självt för hälften av utsläppet genom att rapa och prutta metan, en växthusgas 25 gånger kraftigare än koldioxid. Så även om du köpt en aldrig så ekologisk biff, där varken konstgödsel eller kraftfoder använts, blir din grillkväll inte speciellt miljövänlig. Byter du däremot ut biffen kan du minska middagens koldioxidutsläpp avsevärt. Det är 4 gånger bättre att servera fläskkotlett, 12 gånger bättre med kyckling och, som sagt, 350 gånger bättre med löksoppa. Fast med löksoppa, det erkänner jag villigt, blir det förstås inte mycket till grillkväll - att bara rosta krutonger på stekgallret blir lite väl futtigt.

Modeorden närodlat och näruppfött handlar därför egentligen mer om matens kvalitet än om miljön och den globala uppvärmningen. Färska livsmedel som inte fraktats över hela vårt klot smakar ju så mycket bättre.

Tre mattips

  • Ät vegetariskt. En normalstor familj som byter ut köttet en gång i veckan mot en vegetarisk måltid sparar lika mycket koldioxid som om de lät sin bensinbil stå och cyklade 120 mil.
  • Ät vilt - skogens djur föder upp sig själva på ett högst ekologiskt vis utan inblandning av kraftfoder, konstgödsel och traktorer.
  • Följ principen med "nödvändiga transporter". Det blir då exempelvis okej att importera apelsiner från Italien men inte glassen Lakritspuck (som tidigare gjordes i Flen) från Portugal.
Annons
13 januari 2009

17 Kommentarer

2009-01-27
Mats E Nyström Sävar UMEÅ , agronom
2009-01-27
Blackback
2009-01-27
Frustrerad över en koldioxiddebatt som är totalt snedvriden.
2009-01-27
Sven Larsson, författare till boken "Fysikalisk Kemi"
2009-01-28
Lasse
0

VIDEO: Recept på baconmarmelad

Baconmarmelad – en salt och god röra som passar perfekt på en bit bröd till festbuffén eller fredagsmyset.

Medlems-
innehåll
Recept
0

VIDEO: Bjud på sommardessert med jordgubbar

Jordgubbar med ett knaprigt täcke av kex och ett syrligt yoghurttäcke – så här enkelt gör du sommarens godaste dessert.

1

Superenkla receptet – chokladbollstårta med nutella!

Älskar du chokladbollar? Då ska du testa det här receptet på en supergod och enkel chokladbollstårta!

0

8 fantastiska vår- och sommarrecept

Sugen på något sött? Rabarberglass, kardemummabullar, friterade äppelringar, jordgubbstårta och chokladkakor – här finns något för alla smaker!

Medlems-
innehåll
Recept
0

Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare...

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Recept: Smaskiga pizzabullar

Linda Andersson driver bakbloggen Lindas bakskola där hon bland annat bjuder på mängder av goda recept. Här är ett recept på pizzabullar, perfekt till...

0

Recept: Friterade äppelringar med vaniljglass

Äpple, kanel och glass är en oemotståndlig kombination. Här bjuder Mattias Kristiansson på ett härligt glassrecept från sin kokbok Vegomenyer – festliga...

0

Recept: Marängglasstårta

Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons