Krönika: Ät lök!

Jag skär lök. Skär lök till en löksoppa, gråter och tänker på Rödbetan. Restaurang Rödbetan var mitt första sommarjobb.


Restaurangnamnet hade ingenting med någon hälsosam trend att göra. Det var ett vanligt bricklunchställe i Helsingborgs industriområde och namnet kom sig av att restaurangen låg i stadens partihall för frukt och grönsaker.

Eftersom jag var yngst i köket föll lökhackandet alltid på min lott. Sedan dess kommer minnena från 70-talet skvalande varje gång jag skär en lök.

Trots detta gillar jag lök, och löksoppa är så enkelt att laga. Skala lite, skiva lite, fräsa lite, sockra lite, spä med buljong och vitt vin. Smaksätta med timjan från krukan i köksfönstret och servera med krutonger. Nyttigt är det också. Och bra för miljön.

Bättre än det mesta

Enligt SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, som gjort en omfattande studie om olika livsmedels totala påverkan på miljön vad gäller utsläpp av växthusgaser, är lök det allra bästa att äta. Lök är enligt SIK 4 gånger bättre än sallad, 48 gånger bättre än gurka, 168 gånger bättre än räkor och 350 gånger bättre än nötkött.

När det gäller vår mats påverkan på växthuseffekten har debatten varit lite väl mycket fokuserad på transporter. SIK:s uträkningar pekar snarare på att matens miljöpåverkan mer handlar om vad vi äter och hur detta livsmedel är producerat än var det kommer ifrån.

För den skull ska vi förstås inte strunta i att minska antalet totalt onödiga livsmedelstransporter.

Enligt SIK har ett kilo svenskt nötkött genererat närmare 25 kilo koldioxid, vilket är ungefär lika mycket som en bensinbil släpper ut då den körs tolv mil. Av dessa 25 kilo utgör samtliga transporter, alltså från bondgården till slakteriet, vidare till butiken och hem till konsumenten, bara drygt två hekto. Alltså mindre än en procent.

Däremot står nötet självt för hälften av utsläppet genom att rapa och prutta metan, en växthusgas 25 gånger kraftigare än koldioxid. Så även om du köpt en aldrig så ekologisk biff, där varken konstgödsel eller kraftfoder använts, blir din grillkväll inte speciellt miljövänlig. Byter du däremot ut biffen kan du minska middagens koldioxidutsläpp avsevärt. Det är 4 gånger bättre att servera fläskkotlett, 12 gånger bättre med kyckling och, som sagt, 350 gånger bättre med löksoppa. Fast med löksoppa, det erkänner jag villigt, blir det förstås inte mycket till grillkväll – att bara rosta krutonger på stekgallret blir lite väl futtigt.

Modeorden närodlat och näruppfött handlar därför egentligen mer om matens kvalitet än om miljön och den globala uppvärmningen. Färska livsmedel som inte fraktats över hela vårt klot smakar ju så mycket bättre.

Tre mattips

  • Ät vegetariskt. En normalstor familj som byter ut köttet en gång i veckan mot en vegetarisk måltid sparar lika mycket koldioxid som om de lät sin bensinbil stå och cyklade 120 mil.
  • Ät vilt – skogens djur föder upp sig själva på ett högst ekologiskt vis utan inblandning av kraftfoder, konstgödsel och traktorer.
  • Följ principen med ”nödvändiga transporter”. Det blir då exempelvis okej att importera apelsiner från Italien men inte glassen Lakritspuck (som tidigare gjordes i Flen) från Portugal.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar