Lina och Oscar Westman satsar helhjärtat på ekologisk köttproduktion.
Lina och Oscar Westman satsar helhjärtat på ekologisk köttproduktion. Foto: Erik Olsson

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Recept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år. Här är deras bästa höstrecept!

Annons
  • 1. Oscar och Lina Westman om sin filosofi kring ekologiskt kött

    När de tidigare storstadsborna Oscar och Lina Westman köpte en bondgård i Ydre, Småland, förändrades deras liv radikalt. Nu har de bott på Mårdstorp i tre år, och etab­lerat sig som producenter av högklassigt kött med några av Sveriges mest exklusiva restauranger som kunder.

    – Det har verkligen varit jättehögt tempo, säger Oscar, som innan han blev bonde jobbade som bland annat sjöman och reseledare.

    – Vi fick vårt andra barn när vi hade bott här i ett halvår, så det var bara att ösa på. 

    Familjen Westman har från start satsat helhjärtat på ekologisk köttproduktion. Djuren går ute året om och har gott om plats. Oscar och Lina tar själva hand om allt från uppfödning till slakt. 

    – Den första slakten var jobbig, men sambandet mellan liv och död är oskiljaktigt. Våra djur har ett bra liv och sedan blir de gott kött. Jag är inte sentimental över det, säger Oscar.

    Den köttdebatt som pågått de senaste åren – med fokus både på djurens hälsa och på hur miljön påverkas – kan vara förvirrande och leder ofta till en känsla av dåligt samvete. 

    Hur blir man en ”god” köttkonsument?

    – Håll koll på vad det är du köper, varifrån det kommer och hur köttet har framställts. Köp naturbetat nötkött. Om möjligt, köp köttet direkt från bonden i färdiga köttlådor. Det finns en sajt som heter Gårdsnära.se där du kan hitta lokala producenter i hela landet, tipsar Oscar.

    – Ju högre krav vi konsumenter ställer, desto bättre blir köttet även i vanliga affärer. 

    Vilket är det största missförståndet om kött?

    – Att all köttproduktion innebär ett lidande för djuren. Så behöver det inte vara om man gör det rätt! Samma sak gäller att kött alltid skulle vara dåligt för miljön. Men även det beror på hur man framställer det.

    Vad äter ni hemma i höst?

    – Just nu är jag otroligt sugen på myntarullad fläskfilé. Det är typisk höstmat, jag längtar! 

     

    Familjen Westman

    Oscar och Lina, Hedda, 4 och Ellen, 2.

    Bor: På gården Mårdstorp i Ydre.

    Gör: Köttbönder. Oscar driver även en resebyrå och Lina är kirurg.

    Djurbestånd: 25 vuxna kor plus ungdjur, 11 getter och 12 får plus lamm och killingar, 5 suggor och 15 höns.

    Aktuella: Med kokboken ”Köttbonden – att föda upp, slakta och tillaga riktigt bra kött” (Natur & Kultur). 

     

    På nästa sida hittar du flera fantastiska höstrecept från Oscar och Linas bok "Köttbonden".

     

Visa allt innehåll
8 oktober 2015

0 Kommentarer

0

Recept: Melonssoppa med glass

Kyl ner dig i sommar med uppfriskande vattenmelon och glass. Här är godaste receptet på melonsoppa med vaniljglass.

0

Dags att tända grillen

Bjud dina gäster på grillat lamm i sommar – en favorit som garanterat sätter fyr på sällskapet.

0

Sommarens godaste hamburgare – halloumiburgare!

Missa inte sommarens stora trend – halloumiburgare. Fredagskocken Mattias Larsson bjuder på sina bästa grilltips och ett fantastiskt recept på vegetaris...

Medlems-
innehåll
Recept
0

VIDEO: Recept på chokladpopcorn med kolasås

Det perfekta kvällsmyset får du med det här enkla receptet på chokladpopcorn med kolasås. Kul att göra, både för stora som små!

0

Recept: Marängglasstårta

Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!

0

VIDEO: Recept på baconmarmelad

Baconmarmelad – en salt och god röra som passar perfekt på en bit bröd till festbuffén eller fredagsmyset.

1

Superenkla receptet – chokladbollstårta med nutella!

Älskar du chokladbollar? Då ska du testa det här receptet på en supergod och enkel chokladbollstårta!

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Recept: Friterade äppelringar med vaniljglass

Äpple, kanel och glass är en oemotståndlig kombination. Här bjuder Mattias Kristiansson på ett härligt glassrecept från sin kokbok Vegomenyer – festliga...