Lina och Oscar Westman satsar helhjärtat på ekologisk köttproduktion.
Lina och Oscar Westman satsar helhjärtat på ekologisk köttproduktion. Foto: Erik Olsson

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Recept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år. Här är deras bästa höstrecept!

Annons
  • Oscar och Lina Westman om sin filosofi kring ekologiskt kött

    När de tidigare storstadsborna Oscar och Lina Westman köpte en bondgård i Ydre, Småland, förändrades deras liv radikalt. Nu har de bott på Mårdstorp i tre år, och etab­lerat sig som producenter av högklassigt kött med några av Sveriges mest exklusiva restauranger som kunder.

    – Det har verkligen varit jättehögt tempo, säger Oscar, som innan han blev bonde jobbade som bland annat sjöman och reseledare.

    – Vi fick vårt andra barn när vi hade bott här i ett halvår, så det var bara att ösa på. 

    Familjen Westman har från start satsat helhjärtat på ekologisk köttproduktion. Djuren går ute året om och har gott om plats. Oscar och Lina tar själva hand om allt från uppfödning till slakt. 

    – Den första slakten var jobbig, men sambandet mellan liv och död är oskiljaktigt. Våra djur har ett bra liv och sedan blir de gott kött. Jag är inte sentimental över det, säger Oscar.

    Den köttdebatt som pågått de senaste åren – med fokus både på djurens hälsa och på hur miljön påverkas – kan vara förvirrande och leder ofta till en känsla av dåligt samvete. 

    Hur blir man en ”god” köttkonsument?

    – Håll koll på vad det är du köper, varifrån det kommer och hur köttet har framställts. Köp naturbetat nötkött. Om möjligt, köp köttet direkt från bonden i färdiga köttlådor. Det finns en sajt som heter Gårdsnära.se där du kan hitta lokala producenter i hela landet, tipsar Oscar.

    – Ju högre krav vi konsumenter ställer, desto bättre blir köttet även i vanliga affärer. 

    Vilket är det största missförståndet om kött?

    – Att all köttproduktion innebär ett lidande för djuren. Så behöver det inte vara om man gör det rätt! Samma sak gäller att kött alltid skulle vara dåligt för miljön. Men även det beror på hur man framställer det.

    Vad äter ni hemma i höst?

    – Just nu är jag otroligt sugen på myntarullad fläskfilé. Det är typisk höstmat, jag längtar! 

     

    Familjen Westman

    Oscar och Lina, Hedda, 4 och Ellen, 2.

    Bor: På gården Mårdstorp i Ydre.

    Gör: Köttbönder. Oscar driver även en resebyrå och Lina är kirurg.

    Djurbestånd: 25 vuxna kor plus ungdjur, 11 getter och 12 får plus lamm och killingar, 5 suggor och 15 höns.

    Aktuella: Med kokboken ”Köttbonden – att föda upp, slakta och tillaga riktigt bra kött” (Natur & Kultur). 

     

    På nästa sida hittar du flera fantastiska höstrecept från Oscar och Linas bok "Köttbonden".

     

  • Myntarullad fläskfilé

    Du behöver (4 personer):

    • 1 fläskfilé av unggris (ca 400 g)
    • 5 dl grovtärnad karljohansvamp
    • 50 g smör
    • 2 nävar mynta, finhackad
    • Nymald svartpeppar
    • Ramslöksolja
    • Några droppar vit tryffelolja
    • Salt


    Gör så här:

    1. Putsa filén från hinnor och senor. Klappa in salt runt om. Låt gärna vila ett tag om köttet kommer direkt från kylen.
    2. Stek svampen i cirka 40 gram av smöret tills den är krispig och fått lite färg. Har svampen varit fryst får den först förvällas i hett vatten några minuter innan den torrsteks tills all vätska är borta, sedan smörsteker man som ovan. Salta och peppra. 
    3. Stek filén gyllenbrun runt om i resten av smöret på hög värme cirka 1 minut. Flytta runt köttet i stekpannan för att undvika att smöret bränns och för att ta upp värmen ur hela pannan. Köttet ska vara rosa i mitten; steks det för länge tappar rätten magin så var varsam! Låt vila 5 minuter. 
    4. Rulla sedan filén i myntahacket, skär upp i 3 cm tjocka skivor och servera på en bädd av karljohansvamp. Peppra vid behov. Ringla över olja och servera omedelbart.

    Recept ur boken "Köttbonden - att föda upp, slakta och tillaga riktigt bra kött" av Oscar och Lina Westman.

  • Lammracks med ugnsrostade rotfrukter

    Du behöver (4 personer):

    • 1 kg lammracks
    • 4 rödbetor, i stora bitar
    • 6 morötter, i stora bitar
    • 1–2 palsternackor, i stora bitar
    • Picklad svamp (se recept på nästa sida)
    • Rosmarin, finhackad
    • Smör
    • Salt och nymald svartpeppar


    Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 180 grader varmluftsugn. 
    2. Dela rotfrukterna i ungefär lika stora bitar och lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen. Kolla till rotfrukterna då och då.
    3. Putsa bort allt kött mellan de utstickande kambenen så att racksen ser eleganta ut, salta runt om.
    4. När rotfrukterna närmar sig önskad konsistens är det dags att värma upp en stekpanna till hög temperatur och steka racksen runt om i rikligt med smör. På de ställen där det är svårt att komma åt med stekpannan kan man ösa med hett smör för att få färg på köttet, det tar cirka 2 minuter. 
    5. Lägg racksen åt sidan med lite aluminiumfolie runt om så att värmen sprids. Lägg upp rotfrukterna och svamp på en tallrik. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Avsluta med rosmarin och svartpeppar.  

    Recept ur boken "Köttbonden - att föda upp, slakta och tillaga riktigt bra kött" av Oscar och Lina Westman.

     

  • Picklad svamp

    Du behöver (4 personer):

    • 1 liter blandad svamp, t ex skogschampinjoner, kantareller eller shiitake
    • 1 dl ättiksprit
    • 2 dl strösocker
    • 3 dl vatten

    Gör så här:

    1. Koka ihop ättiksprit, socker och vatten så att sockret löstes upp. Låt svalna något.
    2. Skölj och dela de största svamparna i halvor, putsa bort den grövsta delen av foten. Koka svampen i lättsaltat vatten ett par minuter. 
    3. Häll av vattnet och lägg svampen i rena burkar. Häll på lag så det täcker. Färdigt efter ett dygn. Håller minst ett par månader. 

    Recept ur boken "Köttbonden - att föda upp, slakta och tillaga riktigt bra kött" av Oscar och Lina Westman.

     

  • Pulled beef

    Du behöver (6–8 personer):

    • 2 kg högrev
    • 1 stor gul lök, skivad
    • 1 dl chilisås
    • 1 chipotlechili, uppmjukad i kokande vatten och finhackad
    • 1 dl vatten
    • 2 msk farinsocker
    • 2 tsk mald koriander
    • 2 msk spiskummin
    • 1 skvätt whisky
    • Några nypor salt


    Gör så här:

    1. Salta köttet runt om och stek på hög värme tills det fått fin yta runt om. Placerad det sedan i en gryta.  
    2. Lägg löken ovanpå köttet. 
    3. Blanda övriga ingredienser i en skål och häll över köttet, lägg på ett lock. Ställ in mitt i ugnen på 150 grader och cirka 4 timmar eller längre. 
    4. Ta ut köttet och dra isär det med två gafflar och blanda det i grytan. Servera till exempel i nybakade vetetortillas med koriander, syltad rödlök och crème fraiche. 

    Recept ur boken "Köttbonden - att föda upp, slakta och tillaga riktigt bra kött" av Oscar och Lina Westman.

     

Visa allt innehåll
08 oktober 2015
 
Annons
Mer om Recept

Camillas chokladbiskvier

Recept Laga Camillas goda chokladbiskvier!! Det här superenkla receptet räcker till ca 30 stycken.

10 annorlunda och roliga semlor

Recept Semlor är härligt på alla sätt och vis – här är 10 spännande och annorlunda semlor. De flesta kan du till och med baka själv!

Päron med ädelostcrème

Recept Det perfekta tilltugget till fördrinken är sött, salt och krispigt på samma gång.

Apelsinmarängpaj

Recept Godaste marängtårtan som garanterat gör succé på vilket bord som helst!

Gör spanska riddare av den överblivna baguetten

Recept Du behöver: 2 dl kondenserad mjölk 2 dl mjölk 3 ägg 1/2 dl kanel 1/2 dl kardemumma 1/2 dl vaniljsocker 2 dl strösocker matolja till stekning cirka 18...

Paul grillar: Hamburgare

Recept Man kan laga all mat utomhus. Året runt!, säger Paul Svensson, välkänd tv-kock och erfaren kreativ ledare för toppkrogar som Bon Lloc och F12. Här är...

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

Recept I höstas försökte jag i en av Eskilstunas största mataffärer köpa gös. Den enda gös jag hittade var fryst från Kazakstan. Eskilstuna ligger en mil från Mälaren. Mälaren är full av gös. 

Har du ekokoll?

Recept Många vill handla ekologiskt men marknader och gårdsbutiker kan vara svåra att hitta. Vi har spanat in några eko-butiker i Stockholmsområdet som dessuto...

Villareceptet! Lamm med getostcrème

Recept Mumsigt till påsk! Du kan göra rätten med alla former av lamm.