Lina och Oscar Westman satsar helhjärtat på ekologisk köttproduktion.
Lina och Oscar Westman satsar helhjärtat på ekologisk köttproduktion. Foto: Erik Olsson

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Recept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år. Här är deras bästa höstrecept!

Annons
  • 1. Oscar och Lina Westman om sin filosofi kring ekologiskt kött

    När de tidigare storstadsborna Oscar och Lina Westman köpte en bondgård i Ydre, Småland, förändrades deras liv radikalt. Nu har de bott på Mårdstorp i tre år, och etab­lerat sig som producenter av högklassigt kött med några av Sveriges mest exklusiva restauranger som kunder.

    – Det har verkligen varit jättehögt tempo, säger Oscar, som innan han blev bonde jobbade som bland annat sjöman och reseledare.

    – Vi fick vårt andra barn när vi hade bott här i ett halvår, så det var bara att ösa på. 

    Familjen Westman har från start satsat helhjärtat på ekologisk köttproduktion. Djuren går ute året om och har gott om plats. Oscar och Lina tar själva hand om allt från uppfödning till slakt. 

    – Den första slakten var jobbig, men sambandet mellan liv och död är oskiljaktigt. Våra djur har ett bra liv och sedan blir de gott kött. Jag är inte sentimental över det, säger Oscar.

    Den köttdebatt som pågått de senaste åren – med fokus både på djurens hälsa och på hur miljön påverkas – kan vara förvirrande och leder ofta till en känsla av dåligt samvete. 

    Hur blir man en ”god” köttkonsument?

    – Håll koll på vad det är du köper, varifrån det kommer och hur köttet har framställts. Köp naturbetat nötkött. Om möjligt, köp köttet direkt från bonden i färdiga köttlådor. Det finns en sajt som heter Gårdsnära.se där du kan hitta lokala producenter i hela landet, tipsar Oscar.

    – Ju högre krav vi konsumenter ställer, desto bättre blir köttet även i vanliga affärer. 

    Vilket är det största missförståndet om kött?

    – Att all köttproduktion innebär ett lidande för djuren. Så behöver det inte vara om man gör det rätt! Samma sak gäller att kött alltid skulle vara dåligt för miljön. Men även det beror på hur man framställer det.

    Vad äter ni hemma i höst?

    – Just nu är jag otroligt sugen på myntarullad fläskfilé. Det är typisk höstmat, jag längtar! 

     

    Familjen Westman

    Oscar och Lina, Hedda, 4 och Ellen, 2.

    Bor: På gården Mårdstorp i Ydre.

    Gör: Köttbönder. Oscar driver även en resebyrå och Lina är kirurg.

    Djurbestånd: 25 vuxna kor plus ungdjur, 11 getter och 12 får plus lamm och killingar, 5 suggor och 15 höns.

    Aktuella: Med kokboken ”Köttbonden – att föda upp, slakta och tillaga riktigt bra kött” (Natur & Kultur). 

     

    På nästa sida hittar du flera fantastiska höstrecept från Oscar och Linas bok "Köttbonden".

     

Visa allt innehåll
8 oktober 2015

0 Kommentarer

0

Recept: Lyxfrukost med ägg benedict

Ägg, bröd, bacon och krämig hollandaisesås – en fantastisk kombination som sätter guldkant på frukosten. Här är ett recept på lyxig ägg benedict från...

0

6 festliga efterrätter till nyårsmiddagen!

Svårt att bestämma vad ni ska göra för efterrätt till nyårsmiddagen? Vi har samlat våra 6 bästa recept för inspiration.

0

Recept: Carolas adventstapas

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

1

Recept: Julens bästa lussebullar

Saftiga lussebullar utan kesella – ja det är faktiskt möjligt. Här är Caroline Ahlqvists bästa lussebullerecept.

0

VIDEO: Gör gräddhjärtan till varm choklad

Få saker är så härligt som en kopp varm choklad – och ännu härligare blir det om du toppar med hjärtan av grädde. Så här gör du!

0

7 chokladrecept som är helt oemotståndliga

Sugen på att baka något gott med choklad? Vi i Villa har samlat våra bästa chokladrecept som passar allt från stunder som till kvällsfikat hemma, till...

0

VIDEO: Recept på spökmaränger

Vill du göra ett superenkelt och roligt pyssel till Halloween? Testa att göra gulliga spökmaränger! Här receptet på hur du gör.

3

Recept: Citronpannacotta med lakritsspegel

Jenny Warsén driver Nordens största mat- och bakblogg, Jennysmatblogg.nu. Här bjuder hon på ett recept från sin bok Baka med godis. Något för nyårsmidda...

0

Recept: Chokladwhoopies

Den populära bloggaren Therésia Franklin, från bloggen Söta saker, ger ut en bokserie vid samma namn. Först ut är boken Småkakor. Här bjuder hon ett av...