Lina och Oscar Westman satsar helhjärtat på ekologisk köttproduktion.
Lina och Oscar Westman satsar helhjärtat på ekologisk köttproduktion. Foto: Erik Olsson

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Recept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år. Här är deras bästa höstrecept!

Annons
  • Oscar och Lina Westman om sin filosofi kring ekologiskt kött

    När de tidigare storstadsborna Oscar och Lina Westman köpte en bondgård i Ydre, Småland, förändrades deras liv radikalt. Nu har de bott på Mårdstorp i tre år, och etab­lerat sig som producenter av högklassigt kött med några av Sveriges mest exklusiva restauranger som kunder.

    – Det har verkligen varit jättehögt tempo, säger Oscar, som innan han blev bonde jobbade som bland annat sjöman och reseledare.

    – Vi fick vårt andra barn när vi hade bott här i ett halvår, så det var bara att ösa på. 

    Familjen Westman har från start satsat helhjärtat på ekologisk köttproduktion. Djuren går ute året om och har gott om plats. Oscar och Lina tar själva hand om allt från uppfödning till slakt. 

    – Den första slakten var jobbig, men sambandet mellan liv och död är oskiljaktigt. Våra djur har ett bra liv och sedan blir de gott kött. Jag är inte sentimental över det, säger Oscar.

    Den köttdebatt som pågått de senaste åren – med fokus både på djurens hälsa och på hur miljön påverkas – kan vara förvirrande och leder ofta till en känsla av dåligt samvete. 

    Hur blir man en ”god” köttkonsument?

    – Håll koll på vad det är du köper, varifrån det kommer och hur köttet har framställts. Köp naturbetat nötkött. Om möjligt, köp köttet direkt från bonden i färdiga köttlådor. Det finns en sajt som heter Gårdsnära.se där du kan hitta lokala producenter i hela landet, tipsar Oscar.

    – Ju högre krav vi konsumenter ställer, desto bättre blir köttet även i vanliga affärer. 

    Vilket är det största missförståndet om kött?

    – Att all köttproduktion innebär ett lidande för djuren. Så behöver det inte vara om man gör det rätt! Samma sak gäller att kött alltid skulle vara dåligt för miljön. Men även det beror på hur man framställer det.

    Vad äter ni hemma i höst?

    – Just nu är jag otroligt sugen på myntarullad fläskfilé. Det är typisk höstmat, jag längtar! 

     

    Familjen Westman

    Oscar och Lina, Hedda, 4 och Ellen, 2.

    Bor: På gården Mårdstorp i Ydre.

    Gör: Köttbönder. Oscar driver även en resebyrå och Lina är kirurg.

    Djurbestånd: 25 vuxna kor plus ungdjur, 11 getter och 12 får plus lamm och killingar, 5 suggor och 15 höns.

    Aktuella: Med kokboken ”Köttbonden – att föda upp, slakta och tillaga riktigt bra kött” (Natur & Kultur). 

     

    På nästa sida hittar du flera fantastiska höstrecept från Oscar och Linas bok "Köttbonden".

     

  • Myntarullad fläskfilé

    Du behöver (4 personer):

    • 1 fläskfilé av unggris (ca 400 g)
    • 5 dl grovtärnad karljohansvamp
    • 50 g smör
    • 2 nävar mynta, finhackad
    • Nymald svartpeppar
    • Ramslöksolja
    • Några droppar vit tryffelolja
    • Salt


    Gör så här:

    1. Putsa filén från hinnor och senor. Klappa in salt runt om. Låt gärna vila ett tag om köttet kommer direkt från kylen.
    2. Stek svampen i cirka 40 gram av smöret tills den är krispig och fått lite färg. Har svampen varit fryst får den först förvällas i hett vatten några minuter innan den torrsteks tills all vätska är borta, sedan smörsteker man som ovan. Salta och peppra. 
    3. Stek filén gyllenbrun runt om i resten av smöret på hög värme cirka 1 minut. Flytta runt köttet i stekpannan för att undvika att smöret bränns och för att ta upp värmen ur hela pannan. Köttet ska vara rosa i mitten; steks det för länge tappar rätten magin så var varsam! Låt vila 5 minuter. 
    4. Rulla sedan filén i myntahacket, skär upp i 3 cm tjocka skivor och servera på en bädd av karljohansvamp. Peppra vid behov. Ringla över olja och servera omedelbart.

    Recept ur boken "Köttbonden - att föda upp, slakta och tillaga riktigt bra kött" av Oscar och Lina Westman.

  • Lammracks med ugnsrostade rotfrukter

    Du behöver (4 personer):

    • 1 kg lammracks
    • 4 rödbetor, i stora bitar
    • 6 morötter, i stora bitar
    • 1–2 palsternackor, i stora bitar
    • Picklad svamp (se recept på nästa sida)
    • Rosmarin, finhackad
    • Smör
    • Salt och nymald svartpeppar


    Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 180 grader varmluftsugn. 
    2. Dela rotfrukterna i ungefär lika stora bitar och lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen. Kolla till rotfrukterna då och då.
    3. Putsa bort allt kött mellan de utstickande kambenen så att racksen ser eleganta ut, salta runt om.
    4. När rotfrukterna närmar sig önskad konsistens är det dags att värma upp en stekpanna till hög temperatur och steka racksen runt om i rikligt med smör. På de ställen där det är svårt att komma åt med stekpannan kan man ösa med hett smör för att få färg på köttet, det tar cirka 2 minuter. 
    5. Lägg racksen åt sidan med lite aluminiumfolie runt om så att värmen sprids. Lägg upp rotfrukterna och svamp på en tallrik. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Avsluta med rosmarin och svartpeppar.  

    Recept ur boken "Köttbonden - att föda upp, slakta och tillaga riktigt bra kött" av Oscar och Lina Westman.

     

  • Picklad svamp

    Du behöver (4 personer):

    • 1 liter blandad svamp, t ex skogschampinjoner, kantareller eller shiitake
    • 1 dl ättiksprit
    • 2 dl strösocker
    • 3 dl vatten

    Gör så här:

    1. Koka ihop ättiksprit, socker och vatten så att sockret löstes upp. Låt svalna något.
    2. Skölj och dela de största svamparna i halvor, putsa bort den grövsta delen av foten. Koka svampen i lättsaltat vatten ett par minuter. 
    3. Häll av vattnet och lägg svampen i rena burkar. Häll på lag så det täcker. Färdigt efter ett dygn. Håller minst ett par månader. 

    Recept ur boken "Köttbonden - att föda upp, slakta och tillaga riktigt bra kött" av Oscar och Lina Westman.

     

  • Pulled beef

    Du behöver (6–8 personer):

    • 2 kg högrev
    • 1 stor gul lök, skivad
    • 1 dl chilisås
    • 1 chipotlechili, uppmjukad i kokande vatten och finhackad
    • 1 dl vatten
    • 2 msk farinsocker
    • 2 tsk mald koriander
    • 2 msk spiskummin
    • 1 skvätt whisky
    • Några nypor salt


    Gör så här:

    1. Salta köttet runt om och stek på hög värme tills det fått fin yta runt om. Placerad det sedan i en gryta.  
    2. Lägg löken ovanpå köttet. 
    3. Blanda övriga ingredienser i en skål och häll över köttet, lägg på ett lock. Ställ in mitt i ugnen på 150 grader och cirka 4 timmar eller längre. 
    4. Ta ut köttet och dra isär det med två gafflar och blanda det i grytan. Servera till exempel i nybakade vetetortillas med koriander, syltad rödlök och crème fraiche. 

    Recept ur boken "Köttbonden - att föda upp, slakta och tillaga riktigt bra kött" av Oscar och Lina Westman.

     

Visa allt innehåll
08 oktober 2015
 
Annons
Mer om Recept

Supergoda cheesecakebullar

Recept Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Medlems-
innehåll

Plommonpaj med kokostäcke

Recept Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Baka ditt eget pepparkakshus!

Recept Kring juletid är det mycket att stå i. Städa, pynta och baka tillhör de viktigaste förberedelserna inför julen. Men viktigast är det kanske att baka...

Villareceptet! Sommartårta med jordgubbar

Recept Först bygger vi altanen. Sedan äter vi denna dundersäkra tårta!

Villareceptet! Paj till kräftskivan!

Recept En härlig paj med mycket medelhavssmak funkar både på kräftskivan eller som trevlig middag med sallad. (6–8 portioner).

Villareceptet! Höstig svampsoppa

Recept En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

Villareceptet! Pestopaj

Recept Supergod paj med italienska smaker. Dinkelmjöl och kvarg ger ostpajen ett lägre GI än vanlig paj.