Lina och Oscar Westman satsar helhjärtat på ekologisk köttproduktion.
Lina och Oscar Westman satsar helhjärtat på ekologisk köttproduktion. Foto: Erik Olsson

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Recept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år. Här är deras bästa höstrecept!

Annons
  • 1. Oscar och Lina Westman om sin filosofi kring ekologiskt kött

    När de tidigare storstadsborna Oscar och Lina Westman köpte en bondgård i Ydre, Småland, förändrades deras liv radikalt. Nu har de bott på Mårdstorp i tre år, och etab­lerat sig som producenter av högklassigt kött med några av Sveriges mest exklusiva restauranger som kunder.

    – Det har verkligen varit jättehögt tempo, säger Oscar, som innan han blev bonde jobbade som bland annat sjöman och reseledare.

    – Vi fick vårt andra barn när vi hade bott här i ett halvår, så det var bara att ösa på. 

    Familjen Westman har från start satsat helhjärtat på ekologisk köttproduktion. Djuren går ute året om och har gott om plats. Oscar och Lina tar själva hand om allt från uppfödning till slakt. 

    – Den första slakten var jobbig, men sambandet mellan liv och död är oskiljaktigt. Våra djur har ett bra liv och sedan blir de gott kött. Jag är inte sentimental över det, säger Oscar.

    Den köttdebatt som pågått de senaste åren – med fokus både på djurens hälsa och på hur miljön påverkas – kan vara förvirrande och leder ofta till en känsla av dåligt samvete. 

    Hur blir man en ”god” köttkonsument?

    – Håll koll på vad det är du köper, varifrån det kommer och hur köttet har framställts. Köp naturbetat nötkött. Om möjligt, köp köttet direkt från bonden i färdiga köttlådor. Det finns en sajt som heter Gårdsnära.se där du kan hitta lokala producenter i hela landet, tipsar Oscar.

    – Ju högre krav vi konsumenter ställer, desto bättre blir köttet även i vanliga affärer. 

    Vilket är det största missförståndet om kött?

    – Att all köttproduktion innebär ett lidande för djuren. Så behöver det inte vara om man gör det rätt! Samma sak gäller att kött alltid skulle vara dåligt för miljön. Men även det beror på hur man framställer det.

    Vad äter ni hemma i höst?

    – Just nu är jag otroligt sugen på myntarullad fläskfilé. Det är typisk höstmat, jag längtar! 

     

    Familjen Westman

    Oscar och Lina, Hedda, 4 och Ellen, 2.

    Bor: På gården Mårdstorp i Ydre.

    Gör: Köttbönder. Oscar driver även en resebyrå och Lina är kirurg.

    Djurbestånd: 25 vuxna kor plus ungdjur, 11 getter och 12 får plus lamm och killingar, 5 suggor och 15 höns.

    Aktuella: Med kokboken ”Köttbonden – att föda upp, slakta och tillaga riktigt bra kött” (Natur & Kultur). 

     

    På nästa sida hittar du flera fantastiska höstrecept från Oscar och Linas bok "Köttbonden".

     

Visa allt innehåll
8 oktober 2015

0 Kommentarer

0

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma.

15

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare...

0

Paul Svensson: "Grilla grönsaker som en dyr bit kött"

Kocken Paul Svensson ger sina bästa tips för att grilla grönsaker, berättar varför han älskar trist trädgårdsgöra hemma – och bjuder på recept på grilla...

0

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

0

Sommarsuccén: Rabarberpaj med hallon och vit choklad

Sommarens godaste rabarberpaj är inte bara enkel att slänga ihop – den kommer garanterat göra succé bland alla du känner. Det här receptet på rabarber-...

0

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina...

0

Cheesecake med jordgubbar och champagne

Vill du bjuda på något gott på nyår? Testa att göra den här lyxiga cheesecaken med jordgubbar och champagne.

0

Baka egna lussebullesemlor

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

0

Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i...