Drick mer frukt och grönsaker!
Drick mer frukt och grönsaker! Foto: Juiceverket

Juice är årets julklapp

Recept

Enligt HUI Research är Årets julklapp 2013 en råsaftcentrifug; en typ av juicemaskin. Vi tipsar om fem olika varianter och bjuder på lite nyttiga (och smarriga!) recept.

Annons

En råsaftcentrifug är en juicemaskin som används för att utvinna råsaften ur frukt, grönsaker eller bär. Du använder den för att göra juice enligt ditt helt egna recept.

Du lägger ner frukter och bär hela, har de skal tar du bort detta först och så gör maskinen juice och separerar allt fruktkött till en behållare du kan tömma. Namnet centrifug kommer av att fruktköttet avlägsnas genom att slungas ut mot sidorna av en centrifug innan det hamnar i behållaren.

Att göra juice går mycket snabbt, att diska en råsaftcentrifug kan däremot ta lite tid då vissa modeller har många olika delar du måste separera för att kunna göra rent ordentligt. Juicen du gör i din råsaftcentrifug är godast att dricka omgående men kan sparas i några dagar i kylskåp.

Vilken är bäst?

Det är viktigt att en råsaftcentrifug har bra funktion för att du ska kunna utvinna så mycket saft som möjligt, men stirra dig inte blind på Watt-antalet. Exklusivare varianter kan ha lägre effekt men en effektivare konstruktion som gör att de kan utvinna mer råsaft ur varje råvara du stoppar ner.

Råsaftcentrifuger säljs på de stora elektronikkedjorna och även i en del mindre köksbutiker. En del köksmaskiner har även en insats som gör att de kan användas som råsaftcentrifug och då kan på det sätet undvika att ha ytterligare en maskin i köket. En råsaftcentrifug kan kosta några hundralappar upp till det tiodubbla. Vi har samlat fem favoriter i olika prisklasser.

Annons
28 november 2013

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Recept
0

Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare.

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Villareceptet: Blinier med hackad spenat

Klassisk rysk rätt med spenat. Blinier serveras med en klick smetana och valfri rom.

0

Vi i Villa startar ny tidning - Mitt hem och jag!

Hallå där Camilla von Otter, chefredaktör för nya Mitt hem jag – tidningen för alla kvinnor som alltid längtar hem.

0

Villareceptet: Quesadillas med sötpotatis

Sötpotatis är en underbar rotfrukt. Särskilt god blir den om du bryter potatisens sötma med lite lime och chili.

0

Villareceptet: Kyckling med apelsin- och stjärnanissås

Nejlikorna ger kycklingen en julig och spännande smak.

0

Villareceptet: Kebabspett med rädis-tsatsiki!

Varför fixar och donar vi så mycket med våra hus? Jo, för att kunna njuta ännu mer i dem! Nu är vi sugna på att grilla.

1

Villareceptet! Höstig svampsoppa

En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

1

Silltoppen!

Vilken sill äter svenskarna på midsommar?Ja, det beror på hur gammal du är och var du bor!