Drick mer frukt och grönsaker!
Drick mer frukt och grönsaker! Foto: Juiceverket

Juice är årets julklapp

Recept

Enligt HUI Research är Årets julklapp 2013 en råsaftcentrifug; en typ av juicemaskin. Vi tipsar om fem olika varianter och bjuder på lite nyttiga (och smarriga!) recept.

Annons

En råsaftcentrifug är en juicemaskin som används för att utvinna råsaften ur frukt, grönsaker eller bär. Du använder den för att göra juice enligt ditt helt egna recept.

Du lägger ner frukter och bär hela, har de skal tar du bort detta först och så gör maskinen juice och separerar allt fruktkött till en behållare du kan tömma. Namnet centrifug kommer av att fruktköttet avlägsnas genom att slungas ut mot sidorna av en centrifug innan det hamnar i behållaren.

Att göra juice går mycket snabbt, att diska en råsaftcentrifug kan däremot ta lite tid då vissa modeller har många olika delar du måste separera för att kunna göra rent ordentligt. Juicen du gör i din råsaftcentrifug är godast att dricka omgående men kan sparas i några dagar i kylskåp.

Vilken är bäst?

Det är viktigt att en råsaftcentrifug har bra funktion för att du ska kunna utvinna så mycket saft som möjligt, men stirra dig inte blind på Watt-antalet. Exklusivare varianter kan ha lägre effekt men en effektivare konstruktion som gör att de kan utvinna mer råsaft ur varje råvara du stoppar ner.

Råsaftcentrifuger säljs på de stora elektronikkedjorna och även i en del mindre köksbutiker. En del köksmaskiner har även en insats som gör att de kan användas som råsaftcentrifug och då kan på det sätet undvika att ha ytterligare en maskin i köket. En råsaftcentrifug kan kosta några hundralappar upp till det tiodubbla. Vi har samlat fem favoriter i olika prisklasser.

Annons
28 november 2013

0 Kommentarer

0

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma.

15

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare...

0

Paul Svensson: "Grilla grönsaker som en dyr bit kött"

Kocken Paul Svensson ger sina bästa tips för att grilla grönsaker, berättar varför han älskar trist trädgårdsgöra hemma – och bjuder på recept på grilla...

0

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

0

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina...

0

Cheesecake med jordgubbar och champagne

Vill du bjuda på något gott på nyår? Testa att göra den här lyxiga cheesecaken med jordgubbar och champagne.

0

Baka egna lussebullesemlor

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

0

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år....

0

Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i...