Drick mer frukt och grönsaker!
Drick mer frukt och grönsaker! Foto: Juiceverket

Juice är årets julklapp

Recept

Enligt HUI Research är Årets julklapp 2013 en råsaftcentrifug; en typ av juicemaskin. Vi tipsar om fem olika varianter och bjuder på lite nyttiga (och smarriga!) recept.

Annons

En råsaftcentrifug är en juicemaskin som används för att utvinna råsaften ur frukt, grönsaker eller bär. Du använder den för att göra juice enligt ditt helt egna recept.

Du lägger ner frukter och bär hela, har de skal tar du bort detta först och så gör maskinen juice och separerar allt fruktkött till en behållare du kan tömma. Namnet centrifug kommer av att fruktköttet avlägsnas genom att slungas ut mot sidorna av en centrifug innan det hamnar i behållaren.

Att göra juice går mycket snabbt, att diska en råsaftcentrifug kan däremot ta lite tid då vissa modeller har många olika delar du måste separera för att kunna göra rent ordentligt. Juicen du gör i din råsaftcentrifug är godast att dricka omgående men kan sparas i några dagar i kylskåp.

Vilken är bäst?

Det är viktigt att en råsaftcentrifug har bra funktion för att du ska kunna utvinna så mycket saft som möjligt, men stirra dig inte blind på Watt-antalet. Exklusivare varianter kan ha lägre effekt men en effektivare konstruktion som gör att de kan utvinna mer råsaft ur varje råvara du stoppar ner.

Råsaftcentrifuger säljs på de stora elektronikkedjorna och även i en del mindre köksbutiker. En del köksmaskiner har även en insats som gör att de kan användas som råsaftcentrifug och då kan på det sätet undvika att ha ytterligare en maskin i köket. En råsaftcentrifug kan kosta några hundralappar upp till det tiodubbla. Vi har samlat fem favoriter i olika prisklasser.

Annons
28 november 2013

0 Kommentarer

0

Recept: Smaskiga pizzabullar

Linda Andersson driver bakbloggen Lindas bakskola där hon bland annat bjuder på mängder av goda recept. Här är ett recept på pizzabullar, perfekt till...

0

Recept: Lyxfrukost med ägg benedict

Ägg, bröd, bacon och krämig hollandaisesås – en fantastisk kombination som sätter guldkant på frukosten. Här är ett recept på lyxig ägg benedict från...

0

6 festliga efterrätter till nyårsmiddagen!

Svårt att bestämma vad ni ska göra för efterrätt till nyårsmiddagen? Vi har samlat våra 6 bästa recept för inspiration.

0

Recept: Carolas adventstapas

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

1

Recept: Julens bästa lussebullar

Saftiga lussebullar utan kesella – ja det är faktiskt möjligt. Här är Caroline Ahlqvists bästa lussebullerecept.

0

VIDEO: Gör gräddhjärtan till varm choklad

Få saker är så härligt som en kopp varm choklad – och ännu härligare blir det om du toppar med hjärtan av grädde. Så här gör du!

0

7 chokladrecept som är helt oemotståndliga

Sugen på att baka något gott med choklad? Vi i Villa har samlat våra bästa chokladrecept som passar allt från stunder som till kvällsfikat hemma, till...

0

VIDEO: Recept på spökmaränger

Vill du göra ett superenkelt och roligt pyssel till Halloween? Testa att göra gulliga spökmaränger! Här receptet på hur du gör.

3

Recept: Citronpannacotta med lakritsspegel

Jenny Warsén driver Nordens största mat- och bakblogg, Jennysmatblogg.nu. Här bjuder hon på ett recept från sin bok Baka med godis. Något för nyårsmidda...