Sommarens succétårta!
Sommarens succétårta!

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Recept

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

Annons

Letar du efter ett enkelt och gott recept på jordgubbstårta med maräng? I senaste avsnittet av Hemmafixarna Carro och Karin bjuder Carro på sommarens bästa tårtrecept, som dessutom är glutenfri!

Baka godaste jordgubbstårtan

Du behöver:

Botten:

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 1/2 dl mjölk
  • 3 dl glutenfri mix
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk mortlade kardemummakärnor

Maräng:

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk citronsaft
  • 50 g mandelspån

Fyllning:

  • 3-5 dl vispgrädde 
  • 300 gram jordgubbar 

 

Gör så här:

Botten:

Annons
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör och socker ljust och luftigt på hög effekt.
  2. Tillsätt en äggula i taget under fortsatt vispning. 
  3. Häll i mjölken.
  4. Blanda ihop glutenfri mix med bakpulver, salt och mortlade kardemummakärnor och tillsätt i smeten. Vispa ihop så det blir en jämn och fin smet.

Marängen:

  1. Vispa äggvitorna till ett fast skum. 
  2. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning och avsluta med citronsaften. Marängen är klar när den är blank och bildar fasta toppar. 
  3. Bred ut bottensmeten i antingen en långpanna med bakplåtspapper i botten, 30 x 40 cm eller fördela i två 24 cm springformar klädda med bakplåtspapper. Bred över marängen och strö på mandelspån.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i ca 40 minuter. Låt svalna något i formen och lägg sedan på galler. Svalna helt.

Dekor:

  1. Vispa grädden och rensa jordgubbarna. Om du har gräddat botten i långpanna så dela den på mitten och lägg på varandra med grädde och jordgubbar emellan. De runda bottnarna är redan redo att staplas med fyllning emellan. Dekorera fint med jordgubbar och citronmeliss!

 

Fler roliga projekt från Hemmafixarna Carro och Karin hittar du här.

 

Fler tips hittar du även i Carros blogg Älska att baka, och i Karins trädgårdsblogg.

 

 

1 juni 2016

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Recept
0

Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare.

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Villareceptet: Blinier med hackad spenat

Klassisk rysk rätt med spenat. Blinier serveras med en klick smetana och valfri rom.

0

Vi i Villa startar ny tidning - Mitt hem och jag!

Hallå där Camilla von Otter, chefredaktör för nya Mitt hem jag – tidningen för alla kvinnor som alltid längtar hem.

0

Villareceptet: Quesadillas med sötpotatis

Sötpotatis är en underbar rotfrukt. Särskilt god blir den om du bryter potatisens sötma med lite lime och chili.

0

Villareceptet: Kyckling med apelsin- och stjärnanissås

Nejlikorna ger kycklingen en julig och spännande smak.

0

Villareceptet: Kebabspett med rädis-tsatsiki!

Varför fixar och donar vi så mycket med våra hus? Jo, för att kunna njuta ännu mer i dem! Nu är vi sugna på att grilla.

1

Villareceptet! Höstig svampsoppa

En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

1

Silltoppen!

Vilken sill äter svenskarna på midsommar?Ja, det beror på hur gammal du är och var du bor!