Foto: Frida Wismar

Hela Sverige bakar: Vinnarens goda frallor!

Recept

När vinnaren av Hela Sverige bakar 2016, Shireen Selfelt, har gäster som övernattar vill hon alltid bjuda på nybakat bröd – och då blir det gärna kalljästa bullar.
– Det är en fantastisk uppfinning! Du förbereder degen kvällen innan och låter den jäsa över natten i kylen. Hur smidigt som helst, säger Shireen. 

Annons

Grattis till vinsten, Shireen! Varför tror du att just du vann?  

– Det känns väldigt kul, spännande och nervöst samtidigt. Det är en stor grej att bli Sveriges bästa hemmabagare och jag vill förvalta titeln på bästa möjliga sätt. 

Vilken är din favoritbakelse? 

– Allt med choklad! Ska jag välja något på ett café tar jag helst en tårtbit med choklad.

Vad har du alltid i ditt kylskåp? 

– Mjölk eftersom jag är en lattedrickare, ägg – som går åt som smör i solsken när man bakar mycket – och såklart smör, det finns i nästan allt man bakar. 

Du får spontanbesök – vad bjuder du på? 

– Min fantastiskt goda kaka med vit choklad och kondenserad mjölk. Lite lättvispad grädde och rårörda hallon till så är man hemma hos gästerna!

Vilken är din favoritplats i hemmet?

– Köket när jag bakar. Annars älskar jag att sitta i soffan och ha Vänner i bakgrunden när jag jobbar eller måste fixa med recept och liknande.  

 

 

Annons

Recept frallor

Du behöver:

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 250 g keso (1 förpackning)
  • ca 15 dl vetemjöl special eller manitoba cream

Så här gör du:

Dag 1

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen har lösts upp.

2. Blanda ner honung, olivolja, salt och keso. Tillsätt mjölet lite i taget och bearbeta degen kraftigt tills den blir smidig och glansig, cirka 15 minuter i hushållsassistent eller minst dubbelt så länge för hand.

3. Täck bunken med lock eller plastfilm och låt stå i kylskåpet över natten.

Dag 2

1. Sätt ugnen på 250 grader och ställ en långpanna i botten av den.

2. Skrapa ut degen på ett mjölat bak- bord. Rulla till en avlång längd och dela i 13– 15 bitar (ca 80 gram per fralla) med hjälp av en degskrapa.

3. Lägg frallorna på en plåt med bak- plåtspapper, pensla eller spraya dem med vatten och strö över lite mjöl.

4. Ställ in plåten mitt i ugnen, häll ett litet glas vatten i långpannan och lämna luckan på glänt i några sekunder tills ångan har försvunnit. Stäng luckan, sänk värmen till 225 grader och grädda frallorna i 20–25 minuter tills de får en härlig gyllenbrun färg eller en innertemperatur på 98 grader. 

 

 

Recept från boken Baka som en stjärna (Bonnier Fakta), ca 249 kr. 

 

Om Shireen

Namn: Shireen Selfelt.
Ålder: 28 år.
Bor: Med min man Sebastian och våra japanska spetsar, Nikki och Kasper. 
Gör: Retail Account Manager på HP.
Aktuell: Vinnare av Hela Sverige bakar 2016.

30 november 2016
 
Annons
Mer om Recept

Supergoda cheesecakebullar

Recept Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Medlems-
innehåll

Plommonpaj med kokostäcke

Recept Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Baka ditt eget pepparkakshus!

Recept Kring juletid är det mycket att stå i. Städa, pynta och baka tillhör de viktigaste förberedelserna inför julen. Men viktigast är det kanske att baka...

Villareceptet! Sommartårta med jordgubbar

Recept Först bygger vi altanen. Sedan äter vi denna dundersäkra tårta!

Villareceptet! Paj till kräftskivan!

Recept En härlig paj med mycket medelhavssmak funkar både på kräftskivan eller som trevlig middag med sallad. (6–8 portioner).

Villareceptet! Höstig svampsoppa

Recept En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

Villareceptet! Pestopaj

Recept Supergod paj med italienska smaker. Dinkelmjöl och kvarg ger ostpajen ett lägre GI än vanlig paj.