Foto: Frida Wismar

Hela Sverige bakar: Vinnarens goda frallor!

Recept

När vinnaren av Hela Sverige bakar 2016, Shireen Selfelt, har gäster som övernattar vill hon alltid bjuda på nybakat bröd – och då blir det gärna kalljästa bullar.
– Det är en fantastisk uppfinning! Du förbereder degen kvällen innan och låter den jäsa över natten i kylen. Hur smidigt som helst, säger Shireen. 

Annons

Grattis till vinsten, Shireen! Varför tror du att just du vann?  

– Det känns väldigt kul, spännande och nervöst samtidigt. Det är en stor grej att bli Sveriges bästa hemmabagare och jag vill förvalta titeln på bästa möjliga sätt. 

Vilken är din favoritbakelse? 

– Allt med choklad! Ska jag välja något på ett café tar jag helst en tårtbit med choklad.

Vad har du alltid i ditt kylskåp? 

– Mjölk eftersom jag är en lattedrickare, ägg – som går åt som smör i solsken när man bakar mycket – och såklart smör, det finns i nästan allt man bakar. 

Du får spontanbesök – vad bjuder du på? 

– Min fantastiskt goda kaka med vit choklad och kondenserad mjölk. Lite lättvispad grädde och rårörda hallon till så är man hemma hos gästerna!

Vilken är din favoritplats i hemmet?

– Köket när jag bakar. Annars älskar jag att sitta i soffan och ha Vänner i bakgrunden när jag jobbar eller måste fixa med recept och liknande.  

 

 

Annons

Recept frallor

Du behöver:

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 250 g keso (1 förpackning)
  • ca 15 dl vetemjöl special eller manitoba cream

Så här gör du:

Dag 1

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen har lösts upp.

2. Blanda ner honung, olivolja, salt och keso. Tillsätt mjölet lite i taget och bearbeta degen kraftigt tills den blir smidig och glansig, cirka 15 minuter i hushållsassistent eller minst dubbelt så länge för hand.

3. Täck bunken med lock eller plastfilm och låt stå i kylskåpet över natten.

Dag 2

1. Sätt ugnen på 250 grader och ställ en långpanna i botten av den.

2. Skrapa ut degen på ett mjölat bak- bord. Rulla till en avlång längd och dela i 13– 15 bitar (ca 80 gram per fralla) med hjälp av en degskrapa.

3. Lägg frallorna på en plåt med bak- plåtspapper, pensla eller spraya dem med vatten och strö över lite mjöl.

4. Ställ in plåten mitt i ugnen, häll ett litet glas vatten i långpannan och lämna luckan på glänt i några sekunder tills ångan har försvunnit. Stäng luckan, sänk värmen till 225 grader och grädda frallorna i 20–25 minuter tills de får en härlig gyllenbrun färg eller en innertemperatur på 98 grader. 

 

 

Recept från boken Baka som en stjärna (Bonnier Fakta), ca 249 kr. 

 

Om Shireen

Namn: Shireen Selfelt.
Ålder: 28 år.
Bor: Med min man Sebastian och våra japanska spetsar, Nikki och Kasper. 
Gör: Retail Account Manager på HP.
Aktuell: Vinnare av Hela Sverige bakar 2016.

30 november 2016

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Recept
0

Plommonpaj med kokostäcke

Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

0

Trattkantarellsoppa med ädelost

Har du plockat trattkantareller? Här är ett supergott recept på trattkantarellsoppa med ädelost – en perfekt och enkel förrätt när du ska bjuda på...

0

Recept: God och nyttig nässelsoppa

Plocka ingredienser till nästa måltid från naturens skafferi – eller använd det gröna till en huskur för exempelvis förkylning. Här är ett...

0

Recept: Melonssoppa med glass

Kyl ner dig i sommar med uppfriskande vattenmelon och glass. Här är godaste receptet på melonsoppa med vaniljglass.

0

Recept på hemgjord Toffifee

Sugen på något sött till kaffet? Krämig kola med choklad och nutella passar perfekt till fikat – här är ett recept på hemgjord Toffifee.

0

Sommarens godaste hamburgare – halloumiburgare!

Missa inte sommarens stora trend – halloumiburgare. Fredagskocken Mattias Larsson bjuder på sina bästa grilltips och ett fantastiskt recept på vegetaris...

0

Recept på grillat lamm: Gaucho lamb

Bjud dina gäster på grillat lamm i sommar – en favorit som garanterat sätter fyr på sällskapet.

Medlems-
innehåll
Recept
0

VIDEO: Recept på chokladpopcorn med kolasås

Det perfekta kvällsmyset får du med det här enkla receptet på chokladpopcorn med kolasås. Kul att göra, både för stora som små!

0

Recept: Marängglasstårta

Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!