Annons
”Jack o´lanterns” Numera änvänds pumpor med utskurna ansikten som dekoration.
”Jack o´lanterns” Numera änvänds pumpor med utskurna ansikten som dekoration.

Halloween - en rolig tradition för stora och små

Recept

Lördagen den 31 oktober firar vi både Halloween och Alla helgons dag. Normalt sett brukar de inte infalla på samma dag. Medan Halloween står för fest och maskerad är Alla helgons dag en mer stillsam tradition då vi går till kyrkogården och tänder ljus.

Annons

Halloween

Halloween, ursprungligen All Hallows Even (even är förkortning på evening), är en keltisk förkristlig fest som ursprungligen kallades Samhain. Kelterna firade att vintern var på intåg genom att vara utklädda och gå runt från hus till hus med ljusförsedda rovor som föreställde utskurna ansikten. De utskurna rovorna fick även namnet ”Jack o´lanterns”.

I USA blev Halloween en tradition på 1840-talet i och med att de irländska invandrarna kom till Amerika. Där utvecklades festen till att bli en sed som framförallt riktade sig till de yngre. Där går barnen omkring och skämtar med de vuxna utklädda som på maskerad och frågar: ”Trick or treat? ” (Bus eller godis?)

Idag har Halloween förvandlats till en fest för alla generationer i många delar av världen. Från vissa kritiska håll har den kallats för en hednisk eller kommersiell tillställning. Men för de allra flesta är det en rolig tillställning som passar utmärkt att fira när höstmörkret har sänkt sig.


”Pumkin pie” är en mycket god och kryddig paj som du kan bjuda på din halloweenfest.

Recept på Pumkin pie

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
150 g Smör
1 ägg

Fyllning:

4 dl pumpamos (1 liten pumpa, ca 1 1/2 kg)
1 krm salt
1 tsk kanel
1 1/2 krm muskot
1 1/2 krm kryddnejlikor
2-2 1/2 dl farinsocker
3 stora ägg
2 1/2 dl Matlagningsgrädde

Dela pumpan mitt itu och ta ur kärnorna. Lägg halvorna med snittytan uppåt på en plåt. Baka i ugn vid 175ºC 30-40 tills pumpaköttet är mjukt, skrapa ut innehållet och mixa till slät mos.

Pajdegen: Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa, tillsätt uppvispat ägg, arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, nagga botten och låt stå kallt i 30 min.

Förgrädda pajskalet i 200ºC ca 10 min.

Blanda pumpamos, salt, kryddor och socker. Vispa samman ägg och grädde som du blandar ner i moset. Häll smeten i pajskalet och grädda i 200ºC ca 40 min. Servera gärna pajen med vispad grädde.

Annons

På Alla Helgons Dag sprids ett vackert ljusskimmer på kyrkogården.

En vacker damm på Lidingö kyrkogård

Alla helgons dag/Alla själars dag

År 731 införde katolska kyrkan Alla Helgons Dag för att fira de helgon som inte hade en egen dag i almanackan. I samband med reformationen togs denna dag bort men återinfördes i Sverige 1953 på den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november.

Alla själars dag heter officiellt söndagen efter alla helgons dag, och firas alltid dagen efter Alla helgons dag. Det är en dag då de levande har möjlighet att tänka på sina anhöriga som har gått bort genom att tända ett ljus på graven eller vid minneslunden.

28 oktober 2009

0 Kommentarer

0

VIDEO: Recept på baconmarmelad

Baconmarmelad – en salt och god röra som passar perfekt på en bit bröd till festbuffén eller fredagsmyset.

1

Superenkla receptet – chokladbollstårta med nutella!

Älskar du chokladbollar? Då ska du testa det här receptet på en supergod och enkel chokladbollstårta!

0

8 fantastiska vår- och sommarrecept

Sugen på något sött? Rabarberglass, kardemummabullar, friterade äppelringar, jordgubbstårta och chokladkakor – här finns något för alla smaker!

Medlems-
innehåll
Recept
0

Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare...

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Recept: Smaskiga pizzabullar

Linda Andersson driver bakbloggen Lindas bakskola där hon bland annat bjuder på mängder av goda recept. Här är ett recept på pizzabullar, perfekt till...

0

Recept: Friterade äppelringar med vaniljglass

Äpple, kanel och glass är en oemotståndlig kombination. Här bjuder Mattias Kristiansson på ett härligt glassrecept från sin kokbok Vegomenyer – festliga...

0

Recept: Marängglasstårta

Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!

0

Lätt och läckert för lyckad midsommarfest

Med god mat, roliga lekar, förhoppningsvis fint väder och riktigt gott sällskap kan det inte annat än bli en lyckad midsommar.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons