Halloween – en rolig tradition för stora och små

Lördagen den 31 oktober firar vi både Halloween och Alla helgons dag. Normalt sett brukar de inte infalla på samma dag. Medan Halloween står för fest och maskerad är Alla helgons dag en mer stillsam tradition då vi går till kyrkogården och tänder ljus.


Halloween

Halloween, ursprungligen All Hallows Even (even är förkortning på evening), är en keltisk förkristlig fest som ursprungligen kallades Samhain. Kelterna firade att vintern var på intåg genom att vara utklädda och gå runt från hus till hus med ljusförsedda rovor som föreställde utskurna ansikten. De utskurna rovorna fick även namnet ”Jack o´lanterns”.

I USA blev Halloween en tradition på 1840-talet i och med att de irländska invandrarna kom till Amerika. Där utvecklades festen till att bli en sed som framförallt riktade sig till de yngre. Där går barnen omkring och skämtar med de vuxna utklädda som på maskerad och frågar: ”Trick or treat? ” (Bus eller godis?)

Idag har Halloween förvandlats till en fest för alla generationer i många delar av världen. Från vissa kritiska håll har den kallats för en hednisk eller kommersiell tillställning. Men för de allra flesta är det en rolig tillställning som passar utmärkt att fira när höstmörkret har sänkt sig.

”Pumkin pie” är en mycket god och kryddig paj som du kan bjuda på din halloweenfest.

Recept på Pumkin pie

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
150 g Smör
1 ägg

Fyllning:

4 dl pumpamos (1 liten pumpa, ca 1 1/2 kg)
1 krm salt
1 tsk kanel
1 1/2 krm muskot
1 1/2 krm kryddnejlikor
2-2 1/2 dl farinsocker
3 stora ägg
2 1/2 dl Matlagningsgrädde

Dela pumpan mitt itu och ta ur kärnorna. Lägg halvorna med snittytan uppåt på en plåt. Baka i ugn vid 175ºC 30-40 tills pumpaköttet är mjukt, skrapa ut innehållet och mixa till slät mos.

Pajdegen: Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa, tillsätt uppvispat ägg, arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, nagga botten och låt stå kallt i 30 min.

Förgrädda pajskalet i 200ºC ca 10 min.

Blanda pumpamos, salt, kryddor och socker. Vispa samman ägg och grädde som du blandar ner i moset. Häll smeten i pajskalet och grädda i 200ºC ca 40 min. Servera gärna pajen med vispad grädde.

På Alla Helgons Dag sprids ett vackert ljusskimmer på kyrkogården.

En vacker damm på Lidingö kyrkogård

Alla helgons dag/Alla själars dag

År 731 införde katolska kyrkan Alla Helgons Dag för att fira de helgon som inte hade en egen dag i almanackan. I samband med reformationen togs denna dag bort men återinfördes i Sverige 1953 på den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november.

Alla själars dag heter officiellt söndagen efter alla helgons dag, och firas alltid dagen efter Alla helgons dag. Det är en dag då de levande har möjlighet att tänka på sina anhöriga som har gått bort genom att tända ett ljus på graven eller vid minneslunden.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar