Annons
”Jack o´lanterns” Numera änvänds pumpor med utskurna ansikten som dekoration.
”Jack o´lanterns” Numera änvänds pumpor med utskurna ansikten som dekoration.

Halloween - en rolig tradition för stora och små

Recept

Lördagen den 31 oktober firar vi både Halloween och Alla helgons dag. Normalt sett brukar de inte infalla på samma dag. Medan Halloween står för fest och maskerad är Alla helgons dag en mer stillsam tradition då vi går till kyrkogården och tänder ljus.

Annons

Halloween

Halloween, ursprungligen All Hallows Even (even är förkortning på evening), är en keltisk förkristlig fest som ursprungligen kallades Samhain. Kelterna firade att vintern var på intåg genom att vara utklädda och gå runt från hus till hus med ljusförsedda rovor som föreställde utskurna ansikten. De utskurna rovorna fick även namnet ”Jack o´lanterns”.

I USA blev Halloween en tradition på 1840-talet i och med att de irländska invandrarna kom till Amerika. Där utvecklades festen till att bli en sed som framförallt riktade sig till de yngre. Där går barnen omkring och skämtar med de vuxna utklädda som på maskerad och frågar: ”Trick or treat? ” (Bus eller godis?)

Idag har Halloween förvandlats till en fest för alla generationer i många delar av världen. Från vissa kritiska håll har den kallats för en hednisk eller kommersiell tillställning. Men för de allra flesta är det en rolig tillställning som passar utmärkt att fira när höstmörkret har sänkt sig.


”Pumkin pie” är en mycket god och kryddig paj som du kan bjuda på din halloweenfest.

Recept på Pumkin pie

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
150 g Smör
1 ägg

Fyllning:

4 dl pumpamos (1 liten pumpa, ca 1 1/2 kg)
1 krm salt
1 tsk kanel
1 1/2 krm muskot
1 1/2 krm kryddnejlikor
2-2 1/2 dl farinsocker
3 stora ägg
2 1/2 dl Matlagningsgrädde

Dela pumpan mitt itu och ta ur kärnorna. Lägg halvorna med snittytan uppåt på en plåt. Baka i ugn vid 175ºC 30-40 tills pumpaköttet är mjukt, skrapa ut innehållet och mixa till slät mos.

Pajdegen: Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa, tillsätt uppvispat ägg, arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, nagga botten och låt stå kallt i 30 min.

Förgrädda pajskalet i 200ºC ca 10 min.

Blanda pumpamos, salt, kryddor och socker. Vispa samman ägg och grädde som du blandar ner i moset. Häll smeten i pajskalet och grädda i 200ºC ca 40 min. Servera gärna pajen med vispad grädde.

Annons

På Alla Helgons Dag sprids ett vackert ljusskimmer på kyrkogården.

En vacker damm på Lidingö kyrkogård

Alla helgons dag/Alla själars dag

År 731 införde katolska kyrkan Alla Helgons Dag för att fira de helgon som inte hade en egen dag i almanackan. I samband med reformationen togs denna dag bort men återinfördes i Sverige 1953 på den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november.

Alla själars dag heter officiellt söndagen efter alla helgons dag, och firas alltid dagen efter Alla helgons dag. Det är en dag då de levande har möjlighet att tänka på sina anhöriga som har gått bort genom att tända ett ljus på graven eller vid minneslunden.

28 oktober 2009

0 Kommentarer

0

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma.

15

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare...

0

Paul Svensson: "Grilla grönsaker som en dyr bit kött"

Kocken Paul Svensson ger sina bästa tips för att grilla grönsaker, berättar varför han älskar trist trädgårdsgöra hemma – och bjuder på recept på grilla...

0

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

0

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina...

0

Cheesecake med jordgubbar och champagne

Vill du bjuda på något gott på nyår? Testa att göra den här lyxiga cheesecaken med jordgubbar och champagne.

0

Baka egna lussebullesemlor

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

0

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år....

0

Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons