Att rosta egen granola är både enkelt och nyttigt!
Att rosta egen granola är både enkelt och nyttigt! Foto: Emelie Åberg

Granola med torkade blåbär och kardemumma

Recept

Letar du efter ett gott recept på att rosta egen granola? Här är ett enkelt recept som också är god som müsli. Extra gott blir det om du torkar blåbär och blandar i. 

Annons

Att rosta en egen granola är enklare än vad man kan tro – det är dessutom nyttigare eftersom du själv kan kontrollera hur sötad den blir. Torka blåbär för en god smaksättning och du har fixat höstens härligaste frukostfavorit.

Müsli eller granola?

Det går förstås också bra att göra müsli av det här receptet i stället. Skillnaden mellan müsli och granola är att müsli är ”rå” och inte rostad, och det går förstås lika bra att inte rosta den här granolan i ugnen, så att du får en müsli istället.

Rosta granola med blåbär och kardemumma

Du behöver:

  • Färska blåbär (eller färdigtorkade)
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 dl hela linfrön
  • 3 dl boveteflingor
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 dl cashewnötter
  • 2 dl hackad mandel eller mandelspån
  • 6 msk kokosolja
  • Kardemumma (efter smak, men vi tog mycket, cirka 5 msk)
  • 2 msk honung

Gör så här:

  1. Torka blåbär
  2. Bred ut blåbär glest på en plåt. Låt gärna torka inomhus några dagar.
  3. Sätt ugnen på 50 grader och sätt in plåten med blåbär. Låt torka tills bären ser ut som små russin, vilket kan ta några timmar beroende på storlek. Förvara mörkt i glasburk.

Rosta granola

  1. Smält kokosfettet så att det blir flytande i en kastrull.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Blanda ihop samtliga ingredienser (utom blåbären) och fördela sedan på en plåt.
  4. Rosta i ugnen cirka 20 minuter eller tills granolan är riktigt knaprig.
  5. Låt svalna och strössla över torkade blåbär.
  6. Förvara i tätslutande burk.

Annons
Emelie Åberg
10 augusti 2016

0 Kommentarer

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Rabarberpaj med hemgjord glass

Caroline Ahlqvist goda recept på rabarberpaj och turboglass, en enkel vaniljglass, är ett sommarens absoluta måsten.

0

Camillas chokladbiskvier

Laga Camillas goda chokladbiskvier!! Det här superenkla receptet räcker till ca 30 stycken.

0

Villareceptet: Blinier med hackad spenat

Klassisk rysk rätt med spenat. Blinier serveras med en klick smetana och valfri rom.

0

Vi i Villa startar ny tidning - Mitt hem och jag!

Hallå där Camilla von Otter, chefredaktör för nya Mitt hem jag – tidningen för alla kvinnor som alltid längtar hem.

0

Villareceptet: Quesadillas med sötpotatis

Sötpotatis är en underbar rotfrukt. Särskilt god blir den om du bryter potatisens sötma med lite lime och chili.

0

Villareceptet: Kyckling med apelsin- och stjärnanissås

Nejlikorna ger kycklingen en julig och spännande smak.

0

Villareceptet: Kebabspett med rädis-tsatsiki!

Varför fixar och donar vi så mycket med våra hus? Jo, för att kunna njuta ännu mer i dem! Nu är vi sugna på att grilla.

1

Silltoppen!

Vilken sill äter svenskarna på midsommar?Ja, det beror på hur gammal du är och var du bor!