Att rosta egen granola är både enkelt och nyttigt!
Att rosta egen granola är både enkelt och nyttigt! Foto: Emelie Åberg

Granola med torkade blåbär och kardemumma

Recept

Letar du efter ett gott recept på att rosta egen granola? Här är ett enkelt recept som också är god som müsli. Extra gott blir det om du torkar blåbär och blandar i. 

Annons

Att rosta en egen granola är enklare än vad man kan tro – det är dessutom nyttigare eftersom du själv kan kontrollera hur sötad den blir. Torka blåbär för en god smaksättning och du har fixat höstens härligaste frukostfavorit.

Müsli eller granola?

Det går förstås också bra att göra müsli av det här receptet i stället. Skillnaden mellan müsli och granola är att müsli är ”rå” och inte rostad, och det går förstås lika bra att inte rosta den här granolan i ugnen, så att du får en müsli istället.

Rosta granola med blåbär och kardemumma

Du behöver:

  • Färska blåbär (eller färdigtorkade)
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 dl hela linfrön
  • 3 dl boveteflingor
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 dl cashewnötter
  • 2 dl hackad mandel eller mandelspån
  • 6 msk kokosolja
  • Kardemumma (efter smak, men vi tog mycket, cirka 5 msk)
  • 2 msk honung

Gör så här:

  1. Torka blåbär
  2. Bred ut blåbär glest på en plåt. Låt gärna torka inomhus några dagar.
  3. Sätt ugnen på 50 grader och sätt in plåten med blåbär. Låt torka tills bären ser ut som små russin, vilket kan ta några timmar beroende på storlek. Förvara mörkt i glasburk.

Rosta granola

  1. Smält kokosfettet så att det blir flytande i en kastrull.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Blanda ihop samtliga ingredienser (utom blåbären) och fördela sedan på en plåt.
  4. Rosta i ugnen cirka 20 minuter eller tills granolan är riktigt knaprig.
  5. Låt svalna och strössla över torkade blåbär.
  6. Förvara i tätslutande burk.

Annons
Emelie Åberg
10 augusti 2016

0 Kommentarer

0

Recept: Smaskiga pizzabullar

Linda Andersson driver bakbloggen Lindas bakskola där hon bland annat bjuder på mängder av goda recept. Här är ett recept på pizzabullar, perfekt till...

0

Recept: Lyxfrukost med ägg benedict

Ägg, bröd, bacon och krämig hollandaisesås – en fantastisk kombination som sätter guldkant på frukosten. Här är ett recept på lyxig ägg benedict från...

0

6 festliga efterrätter till nyårsmiddagen!

Svårt att bestämma vad ni ska göra för efterrätt till nyårsmiddagen? Vi har samlat våra 6 bästa recept för inspiration.

0

Recept: Carolas adventstapas

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

1

Recept: Julens bästa lussebullar

Saftiga lussebullar utan kesella – ja det är faktiskt möjligt. Här är Caroline Ahlqvists bästa lussebullerecept.

0

VIDEO: Gör gräddhjärtan till varm choklad

Få saker är så härligt som en kopp varm choklad – och ännu härligare blir det om du toppar med hjärtan av grädde. Så här gör du!

0

7 chokladrecept som är helt oemotståndliga

Sugen på att baka något gott med choklad? Vi i Villa har samlat våra bästa chokladrecept som passar allt från stunder som till kvällsfikat hemma, till...

0

VIDEO: Recept på spökmaränger

Vill du göra ett superenkelt och roligt pyssel till Halloween? Testa att göra gulliga spökmaränger! Här receptet på hur du gör.

3

Recept: Citronpannacotta med lakritsspegel

Jenny Warsén driver Nordens största mat- och bakblogg, Jennysmatblogg.nu. Här bjuder hon på ett recept från sin bok Baka med godis. Något för nyårsmidda...