Att rosta egen granola är både enkelt och nyttigt!
Att rosta egen granola är både enkelt och nyttigt! Foto: Emelie Åberg

Granola med torkade blåbär och kardemumma

Recept

Letar du efter ett gott recept på att rosta egen granola? Här är ett enkelt recept som också är god som müsli. Extra gott blir det om du torkar blåbär och blandar i. 

Annons

Att rosta en egen granola är enklare än vad man kan tro – det är dessutom nyttigare eftersom du själv kan kontrollera hur sötad den blir. Torka blåbär för en god smaksättning och du har fixat höstens härligaste frukostfavorit.

Müsli eller granola?

Det går förstås också bra att göra müsli av det här receptet i stället. Skillnaden mellan müsli och granola är att müsli är ”rå” och inte rostad, och det går förstås lika bra att inte rosta den här granolan i ugnen, så att du får en müsli istället.

Rosta granola med blåbär och kardemumma

Du behöver:

  • Färska blåbär (eller färdigtorkade)
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 dl hela linfrön
  • 3 dl boveteflingor
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 dl cashewnötter
  • 2 dl hackad mandel eller mandelspån
  • 6 msk kokosolja
  • Kardemumma (efter smak, men vi tog mycket, cirka 5 msk)
  • 2 msk honung

Gör så här:

  1. Torka blåbär
  2. Bred ut blåbär glest på en plåt. Låt gärna torka inomhus några dagar.
  3. Sätt ugnen på 50 grader och sätt in plåten med blåbär. Låt torka tills bären ser ut som små russin, vilket kan ta några timmar beroende på storlek. Förvara mörkt i glasburk.

Rosta granola

  1. Smält kokosfettet så att det blir flytande i en kastrull.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Blanda ihop samtliga ingredienser (utom blåbären) och fördela sedan på en plåt.
  4. Rosta i ugnen cirka 20 minuter eller tills granolan är riktigt knaprig.
  5. Låt svalna och strössla över torkade blåbär.
  6. Förvara i tätslutande burk.

Annons
Emelie Åberg
10 augusti 2016

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Recept
0

Plommonpaj med kokostäcke

Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

0

Trattkantarellsoppa med ädelost

Har du plockat trattkantareller? Här är ett supergott recept på trattkantarellsoppa med ädelost – en perfekt och enkel förrätt när du ska bjuda på...

0

Recept: God och nyttig nässelsoppa

Plocka ingredienser till nästa måltid från naturens skafferi – eller använd det gröna till en huskur för exempelvis förkylning. Här är ett...

0

Recept: Melonssoppa med glass

Kyl ner dig i sommar med uppfriskande vattenmelon och glass. Här är godaste receptet på melonsoppa med vaniljglass.

0

Recept på hemgjord Toffifee

Sugen på något sött till kaffet? Krämig kola med choklad och nutella passar perfekt till fikat – här är ett recept på hemgjord Toffifee.

0

Sommarens godaste hamburgare – halloumiburgare!

Missa inte sommarens stora trend – halloumiburgare. Fredagskocken Mattias Larsson bjuder på sina bästa grilltips och ett fantastiskt recept på vegetaris...

0

Recept på grillat lamm: Gaucho lamb

Bjud dina gäster på grillat lamm i sommar – en favorit som garanterat sätter fyr på sällskapet.

Medlems-
innehåll
Recept
0

VIDEO: Recept på chokladpopcorn med kolasås

Det perfekta kvällsmyset får du med det här enkla receptet på chokladpopcorn med kolasås. Kul att göra, både för stora som små!

0

Recept: Marängglasstårta

Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!