Gör ditt eget äppelmos!

Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!


Med en högre sockerhalt håller äppelmoset längre. Genom att frysa in det färdiga moset kan du hålla nere sockerhalten, som i det här receptet.

Du behöver (10 frysportioner):

  • 3 kg syrliga äpplen
  • 5 dl vatten
  • 2 1⁄2 dl strösocker
  • 3 krmaskorbinsyra

Gör så här:

1. Skölj äpplena och ta bort blomfnasen och skaftet. Låt kärnhusen sitta kvar här.

2. Klyfta äpplena och lägg dem i en stor gryta.

3. Tillsätt vattnet och koka tills äppelbitarna är mjuka. Var försiktig så att det inte bränner fast i botten.

4. När allt är mjukt kör du blandningen i passertillsatsen till assistenten.

5. Koka upp moset på nytt och rör i sockret. Låt koka i åtminstone tio minuter på svag värme. Rör om då och då.

6. Rör ut askorbinsyran i lite mos och blanda ordentligt.

7. Häll blandningen i grytan med mos.

8. Låt svalna och häll upp på små, väl rengjorda burkar. Fyll inte ända upp – moset sväller i frysen.

Missa inte våra andra härliga recept: Hemgjord toffifee och chokladbollstårta med Nutella!

 

Receptet kommer från Bondens skafferi (Norstedts), ca 213 kr.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar