God middag!

Recept

Det är oftast jag som lagar middag hemma. Det beror på två saker – dels att jag tycker det är kul att laga mat och dels på att hustrun inte kommer hem förrän vid halv sjutiden. Och så dags är det ju trevligt om jag kan bjuda henne på något gott.

Annons

Det är oftast jag som lagar middag hemma. Det beror på två saker – dels att jag tycker det är kul att laga mat och dels på att hustrun inte kommer hem förrän vid halv sjutiden. Och så dags är det ju trevligt om jag kan bjuda henne på något gott. Så har det inte alltid varit. Förr i tiden trodde jag att äggen köptes kokta och blev mäkta överraskad när jag vid ett tillfälle skulle lägga ett ägg på smörgåsen tillsammans med kaviar och det bara rann om alltsammans på ett väldigt trist och kladdigt sätt.

Man kan ju så där i största allmänhet konstatera att efter en sådan upplevelse kan ju allt bara bli bättre matmässigt. En person som satte mig på rätt spår var min gamle gode vän källarmästare Erik Lallerstedt. Han förklarade att alla som tycker om mat med lätthet också kan laga god mat.

Hans råd lät bra, så jag började koka äggen i några minuter och allt blev genast så mycket trevligare och framför allt mindre kladdigt.

Nu för tiden kan jag laga det mesta och har konstaterat att det dessutom är väldigt lätt. Med lite sunt förnuft, bra råvaror och en näve trevliga kryddor ordnar sig det mesta. Och hustrun är väldigt nöjd när hon kommer hem från pendeltåget – och det är ju det allra viktigaste.

Tyvärr har jag konstaterat att jag – även i detta fall – tillhör någon slags utdöende minoritet. Det var Martin Timell som vid ett tillfälle fäste min uppmärksamhet på att tiden som svenska folket i snitt tillbringar i köket nu var nere i sådär tio minuter per dag. Och det är ju inte mycket att skryta med eftersom snittet dessutom säkert hålls uppe av betydligt längre kökssejourer under helgerna. I detta sammanhang måste jag alltså betraktas som någon slags köksmästare hos familjen Hedenhös när jag kokar oxbringa i ett par timmar åt två personer. Men gott blir det.

Möjligen kan man fråga sig vad då alla andra gör i sina kök? Jag lämnar fältet öppet för spekulationer. För sanningen är ju den att köket (tillsammans med badrummet) är det rum där svenska villaägare lägger ner mest energi och pengar på att göra i ordning.

Det är naturligtvis därför vi laddat månadens nummer av Vi i Villa med massor av kökstips. Jag hoppas att de ska vara mycket inspirerande och bidra till att de svenska villaköken blir ännu snyggare och smartare. Vad sedan köken används till tänker i alla fall jag inte lägga mig i!

Avslutningsvis vill jag bara erkänna en liten sak: Det blev ingen trädgårdsbelysning i sommar, trots att jag lovade det i våras. Kraftigt lamslagen av en vädermässigt hemsk sommar i Skåne kom jag liksom aldrig till skott. Ni vet själva hur det är: Det där fixar vi i morgon…

Nu får vi hoppas på en fin höst. Och då vet man ju aldrig vad som kan hända. Under tiden – välkomna ut i köket och en riktigt god middag!

Björn Vingård, chefredaktör

Annons
28 november 2007
 
Annons
Mer om Recept

Supergoda cheesecakebullar

Recept Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Medlems-
innehåll

Plommonpaj med kokostäcke

Recept Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Baka ditt eget pepparkakshus!

Recept Kring juletid är det mycket att stå i. Städa, pynta och baka tillhör de viktigaste förberedelserna inför julen. Men viktigast är det kanske att baka...

Villareceptet! Sommartårta med jordgubbar

Recept Först bygger vi altanen. Sedan äter vi denna dundersäkra tårta!

Villareceptet! Paj till kräftskivan!

Recept En härlig paj med mycket medelhavssmak funkar både på kräftskivan eller som trevlig middag med sallad. (6–8 portioner).

Villareceptet! Höstig svampsoppa

Recept En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

Villareceptet! Pestopaj

Recept Supergod paj med italienska smaker. Dinkelmjöl och kvarg ger ostpajen ett lägre GI än vanlig paj.