God middag!

Recept

Det är oftast jag som lagar middag hemma. Det beror på två saker – dels att jag tycker det är kul att laga mat och dels på att hustrun inte kommer hem förrän vid halv sjutiden. Och så dags är det ju trevligt om jag kan bjuda henne på något gott.

Annons

Det är oftast jag som lagar middag hemma. Det beror på två saker – dels att jag tycker det är kul att laga mat och dels på att hustrun inte kommer hem förrän vid halv sjutiden. Och så dags är det ju trevligt om jag kan bjuda henne på något gott. Så har det inte alltid varit. Förr i tiden trodde jag att äggen köptes kokta och blev mäkta överraskad när jag vid ett tillfälle skulle lägga ett ägg på smörgåsen tillsammans med kaviar och det bara rann om alltsammans på ett väldigt trist och kladdigt sätt.

Man kan ju så där i största allmänhet konstatera att efter en sådan upplevelse kan ju allt bara bli bättre matmässigt. En person som satte mig på rätt spår var min gamle gode vän källarmästare Erik Lallerstedt. Han förklarade att alla som tycker om mat med lätthet också kan laga god mat.

Hans råd lät bra, så jag började koka äggen i några minuter och allt blev genast så mycket trevligare och framför allt mindre kladdigt.

Nu för tiden kan jag laga det mesta och har konstaterat att det dessutom är väldigt lätt. Med lite sunt förnuft, bra råvaror och en näve trevliga kryddor ordnar sig det mesta. Och hustrun är väldigt nöjd när hon kommer hem från pendeltåget – och det är ju det allra viktigaste.

Tyvärr har jag konstaterat att jag – även i detta fall – tillhör någon slags utdöende minoritet. Det var Martin Timell som vid ett tillfälle fäste min uppmärksamhet på att tiden som svenska folket i snitt tillbringar i köket nu var nere i sådär tio minuter per dag. Och det är ju inte mycket att skryta med eftersom snittet dessutom säkert hålls uppe av betydligt längre kökssejourer under helgerna. I detta sammanhang måste jag alltså betraktas som någon slags köksmästare hos familjen Hedenhös när jag kokar oxbringa i ett par timmar åt två personer. Men gott blir det.

Möjligen kan man fråga sig vad då alla andra gör i sina kök? Jag lämnar fältet öppet för spekulationer. För sanningen är ju den att köket (tillsammans med badrummet) är det rum där svenska villaägare lägger ner mest energi och pengar på att göra i ordning.

Det är naturligtvis därför vi laddat månadens nummer av Vi i Villa med massor av kökstips. Jag hoppas att de ska vara mycket inspirerande och bidra till att de svenska villaköken blir ännu snyggare och smartare. Vad sedan köken används till tänker i alla fall jag inte lägga mig i!

Avslutningsvis vill jag bara erkänna en liten sak: Det blev ingen trädgårdsbelysning i sommar, trots att jag lovade det i våras. Kraftigt lamslagen av en vädermässigt hemsk sommar i Skåne kom jag liksom aldrig till skott. Ni vet själva hur det är: Det där fixar vi i morgon…

Nu får vi hoppas på en fin höst. Och då vet man ju aldrig vad som kan hända. Under tiden – välkomna ut i köket och en riktigt god middag!

Björn Vingård, chefredaktör

Annons
28 november 2007

0 Kommentarer

0

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma.

15

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare...

0

Paul Svensson: "Grilla grönsaker som en dyr bit kött"

Kocken Paul Svensson ger sina bästa tips för att grilla grönsaker, berättar varför han älskar trist trädgårdsgöra hemma – och bjuder på recept på grilla...

0

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

0

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina...

0

Cheesecake med jordgubbar och champagne

Vill du bjuda på något gott på nyår? Testa att göra den här lyxiga cheesecaken med jordgubbar och champagne.

0

Baka egna lussebullesemlor

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

0

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år....

0

Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i...