God middag!

Recept

Det är oftast jag som lagar middag hemma. Det beror på två saker – dels att jag tycker det är kul att laga mat och dels på att hustrun inte kommer hem förrän vid halv sjutiden. Och så dags är det ju trevligt om jag kan bjuda henne på något gott.

Annons

Det är oftast jag som lagar middag hemma. Det beror på två saker – dels att jag tycker det är kul att laga mat och dels på att hustrun inte kommer hem förrän vid halv sjutiden. Och så dags är det ju trevligt om jag kan bjuda henne på något gott. Så har det inte alltid varit. Förr i tiden trodde jag att äggen köptes kokta och blev mäkta överraskad när jag vid ett tillfälle skulle lägga ett ägg på smörgåsen tillsammans med kaviar och det bara rann om alltsammans på ett väldigt trist och kladdigt sätt.

Man kan ju så där i största allmänhet konstatera att efter en sådan upplevelse kan ju allt bara bli bättre matmässigt. En person som satte mig på rätt spår var min gamle gode vän källarmästare Erik Lallerstedt. Han förklarade att alla som tycker om mat med lätthet också kan laga god mat.

Hans råd lät bra, så jag började koka äggen i några minuter och allt blev genast så mycket trevligare och framför allt mindre kladdigt.

Nu för tiden kan jag laga det mesta och har konstaterat att det dessutom är väldigt lätt. Med lite sunt förnuft, bra råvaror och en näve trevliga kryddor ordnar sig det mesta. Och hustrun är väldigt nöjd när hon kommer hem från pendeltåget – och det är ju det allra viktigaste.

Tyvärr har jag konstaterat att jag – även i detta fall – tillhör någon slags utdöende minoritet. Det var Martin Timell som vid ett tillfälle fäste min uppmärksamhet på att tiden som svenska folket i snitt tillbringar i köket nu var nere i sådär tio minuter per dag. Och det är ju inte mycket att skryta med eftersom snittet dessutom säkert hålls uppe av betydligt längre kökssejourer under helgerna. I detta sammanhang måste jag alltså betraktas som någon slags köksmästare hos familjen Hedenhös när jag kokar oxbringa i ett par timmar åt två personer. Men gott blir det.

Möjligen kan man fråga sig vad då alla andra gör i sina kök? Jag lämnar fältet öppet för spekulationer. För sanningen är ju den att köket (tillsammans med badrummet) är det rum där svenska villaägare lägger ner mest energi och pengar på att göra i ordning.

Det är naturligtvis därför vi laddat månadens nummer av Vi i Villa med massor av kökstips. Jag hoppas att de ska vara mycket inspirerande och bidra till att de svenska villaköken blir ännu snyggare och smartare. Vad sedan köken används till tänker i alla fall jag inte lägga mig i!

Avslutningsvis vill jag bara erkänna en liten sak: Det blev ingen trädgårdsbelysning i sommar, trots att jag lovade det i våras. Kraftigt lamslagen av en vädermässigt hemsk sommar i Skåne kom jag liksom aldrig till skott. Ni vet själva hur det är: Det där fixar vi i morgon…

Nu får vi hoppas på en fin höst. Och då vet man ju aldrig vad som kan hända. Under tiden – välkomna ut i köket och en riktigt god middag!

Björn Vingård, chefredaktör

Annons
28 november 2007

0 Kommentarer

0

Recept: Friterade äppelringar med vaniljglass

Äpple, kanel och glass är en oemotståndlig kombination. Här bjuder Mattias Kristiansson på ett härligt glassrecept från sin kokbok Vegomenyer – festliga...

0

Recept: Smaskiga pizzabullar

Linda Andersson driver bakbloggen Lindas bakskola där hon bland annat bjuder på mängder av goda recept. Här är ett recept på pizzabullar, perfekt till...

0

Recept: Lyxfrukost med ägg benedict

Ägg, bröd, bacon och krämig hollandaisesås – en fantastisk kombination som sätter guldkant på frukosten. Här är ett recept på lyxig ägg benedict från...

0

6 festliga efterrätter till nyårsmiddagen!

Svårt att bestämma vad ni ska göra för efterrätt till nyårsmiddagen? Vi har samlat våra 6 bästa recept för inspiration.

0

Recept: Carolas adventstapas

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

1

Recept: Julens bästa lussebullar

Saftiga lussebullar utan kesella – ja det är faktiskt möjligt. Här är Caroline Ahlqvists bästa lussebullerecept.

0

VIDEO: Gör gräddhjärtan till varm choklad

Få saker är så härligt som en kopp varm choklad – och ännu härligare blir det om du toppar med hjärtan av grädde. Så här gör du!

0

7 chokladrecept som är helt oemotståndliga

Sugen på att baka något gott med choklad? Vi i Villa har samlat våra bästa chokladrecept som passar allt från stunder som till kvällsfikat hemma, till...

0

VIDEO: Recept på spökmaränger

Vill du göra ett superenkelt och roligt pyssel till Halloween? Testa att göra gulliga spökmaränger! Här receptet på hur du gör.