Just nu blommar flädern! Du behöver bara 10-20 blomsterklasar för att få till en härlig saft.
Just nu blommar flädern! Du behöver bara 10-20 blomsterklasar för att få till en härlig saft. Foto: iStockphoto

Dags för fläderblomssaft!

Recept

Flädersaft är sommarens absolut bästa törstsläckare. Det är nu du ska ut och skörda blommorna till årets saft!

Annons

Har du inte själv fläderträd i trädgården så kan du säkert hitta ett på flera olika ställen - i utkanten av en skog, på någon allmänning eller liknande. Det är faktiskt riktigt kul att gå på fläderblomsjakt - och så doftar det härligt av sommar!

Använd gärna ekologiska citroner till din saft. Foto: Maria Sånge, Greenheart.nu

Att göra fläderblomssaft är väldigt enkelt. Utöver 20 stora fläderblomsklasar, 2 ekologiska citroner, 1 liter vatten och 650 gram socker, behöver du 2 teskedar citronsyra. I en stor gryta (eller en rengjord hink) klipps blomsterklasarna ner från stjälkarna. Det är bara om det finns små insekter eller andra orenheter på blommorna som du behöver skölja dem. Skär sedan citronerna i skivor och blanda med fläderblommorna. Blanda citronsyran med sockret och häll sedan i det kokande vattnet. Häll blandningen över blommorna och lägg ett lock på. Ställ grytan på ett kyligt ställe och låt blandningen dra i ca 4 dygn. Rör om då och då. Sila saften. Vill du spara saften längre, rengör några mjölkförpackningar, lägg en 2 liters plastpåse inuti och häll på saften. Saften håller i flera månader i frysen. Du kan också hälla upp saften på islådor. En kub är precis lagom till ett glas saft! Njut!

Recept:

20 fläderblomsklasar

2 ekologiska citroner

650 gram socker

1 liter vatten

2 teskedar citronsyra

Annons
4 juli 2013

3 Kommentarer

2013-07-06
solweig kvartsberg
2013-07-06
Marie
2013-07-07
Louise-Marie Karlsson
0

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma.

15

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare...

0

Paul Svensson: "Grilla grönsaker som en dyr bit kött"

Kocken Paul Svensson ger sina bästa tips för att grilla grönsaker, berättar varför han älskar trist trädgårdsgöra hemma – och bjuder på recept på grilla...

0

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

0

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina...

0

Cheesecake med jordgubbar och champagne

Vill du bjuda på något gott på nyår? Testa att göra den här lyxiga cheesecaken med jordgubbar och champagne.

0

Baka egna lussebullesemlor

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

0

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år....

0

Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i...