Våga woka och bjud på en fruktsallad!
Våga woka och bjud på en fruktsallad! Foto: Frida Wismar ur boken "Varje dag är en fest"

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Recept

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina Königs goda vaniljglass och serverar till frukten.

Annons

2016 års vinnare av "Sveriges mästerkock", Catarina König, delar med sig av sitt härliga recept på wokad frukt – perfekt till sommarens alla bjudningar! Missa heller inte vår intervju som du hittar här.

 

Du behöver (4–6 port):

Wokad frukt:

  • 1 äpple
  • 2 apelsiner
  • 2 kiwi
  • 16–20 röda vindruvor
  • 2 nektariner
  • 3 bananer
  • 3 passionsfrukter
  • 1 mango
  • 2 dl exotisk nektar, koncentrat

 

Lyxig vaniljglass:

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 1 krm vaniljpulver, alt. 1 öppnad vaniljstång
  • 2 msk glykos
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker

 

Till servering:

  • 2–3 dl vispgrädde, vispad
  • 4–6 citronmelissblad 

Gör så här:

1. Mät upp grädde, mjölk, vanilj och glykos i en kastrull. Om du använder vaniljstång så halvera den, skrapa ur fröna och lägg även stången i kastrullen. Låt koka upp. Dra av från värmen och låt svalna en aning.

2. Vispa äggulor och socker vitt och poröst i en bunke. Ta bort vaniljstången från gräddmjölken och rör ner äggvispet. 

3. Ställ tillbaka kastrullen på ­plattan på medelvärme och låt det sjuda under konstant ­vispning tills det tjocknar lite, ungefär samma konsistens som en rinnig vaniljsås. (Det tar cirka 5 minuter.) Det får inte koka, då koagulerar ägget och det blir ­äggröra. När det har tjocknat, häll över i en skål. Ställ in i kylen och låt stå i minst 2 timmar.

4. Häll sedan ner glassmeten i glassmaskinen. Låt den gå tills glassen har tjocknat, det tar 45–50 minuter. Lägg sedan över den färdiga glassen i en plast-burk med lock och ställ in i frysen.

5. Skala och hacka ner frukterna i lika stora delar, cirka 2 x 2 centimeter. Woka frukterna i en wokpanna tillsammans med juicekoncentratet. Woka tills frukterna precis bara har blivit varma.

6. Lägg upp den ljumna fruktsalladen i cocktailglas eller i vinglas. Lägg på en stor kula vaniljglass och toppa med lättvispad grädde och något blad citronmeliss.

Annons

TIPS! Det går alldeles utmärkt att byta ut mjölken och grädden till laktosfria alternativ. Vaniljglassen håller sig fin i konsistensen på grund av glykosen, så det går bra att ha den i frysen i flera dagar.

Wokad efterrätt – en perfekt efterrätt nu i vår!  

22 maj 2016

0 Kommentarer

0

Recept: Melonssoppa med glass

Kyl ner dig i sommar med uppfriskande vattenmelon och glass. Här är godaste receptet på melonsoppa med vaniljglass.

0

Dags att tända grillen

Bjud dina gäster på grillat lamm i sommar – en favorit som garanterat sätter fyr på sällskapet.

0

Sommarens godaste hamburgare – halloumiburgare!

Missa inte sommarens stora trend – halloumiburgare. Fredagskocken Mattias Larsson bjuder på sina bästa grilltips och ett fantastiskt recept på vegetaris...

Medlems-
innehåll
Recept
0

VIDEO: Recept på chokladpopcorn med kolasås

Det perfekta kvällsmyset får du med det här enkla receptet på chokladpopcorn med kolasås. Kul att göra, både för stora som små!

0

Recept: Marängglasstårta

Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!

0

VIDEO: Recept på baconmarmelad

Baconmarmelad – en salt och god röra som passar perfekt på en bit bröd till festbuffén eller fredagsmyset.

1

Superenkla receptet – chokladbollstårta med nutella!

Älskar du chokladbollar? Då ska du testa det här receptet på en supergod och enkel chokladbollstårta!

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Recept: Friterade äppelringar med vaniljglass

Äpple, kanel och glass är en oemotståndlig kombination. Här bjuder Mattias Kristiansson på ett härligt glassrecept från sin kokbok Vegomenyer – festliga...