Våga woka och bjud på en fruktsallad!
Våga woka och bjud på en fruktsallad! Foto: Frida Wismar ur boken "Varje dag är en fest"

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Recept

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina Königs goda vaniljglass och serverar till frukten.

Annons

2016 års vinnare av "Sveriges mästerkock", Catarina König, delar med sig av sitt härliga recept på wokad frukt – perfekt till sommarens alla bjudningar! Missa heller inte vår intervju som du hittar här.

 

Du behöver (4–6 port):

Wokad frukt:

  • 1 äpple
  • 2 apelsiner
  • 2 kiwi
  • 16–20 röda vindruvor
  • 2 nektariner
  • 3 bananer
  • 3 passionsfrukter
  • 1 mango
  • 2 dl exotisk nektar, koncentrat

 

Lyxig vaniljglass:

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 1 krm vaniljpulver, alt. 1 öppnad vaniljstång
  • 2 msk glykos
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker

 

Till servering:

  • 2–3 dl vispgrädde, vispad
  • 4–6 citronmelissblad 

Gör så här:

1. Mät upp grädde, mjölk, vanilj och glykos i en kastrull. Om du använder vaniljstång så halvera den, skrapa ur fröna och lägg även stången i kastrullen. Låt koka upp. Dra av från värmen och låt svalna en aning.

2. Vispa äggulor och socker vitt och poröst i en bunke. Ta bort vaniljstången från gräddmjölken och rör ner äggvispet. 

3. Ställ tillbaka kastrullen på ­plattan på medelvärme och låt det sjuda under konstant ­vispning tills det tjocknar lite, ungefär samma konsistens som en rinnig vaniljsås. (Det tar cirka 5 minuter.) Det får inte koka, då koagulerar ägget och det blir ­äggröra. När det har tjocknat, häll över i en skål. Ställ in i kylen och låt stå i minst 2 timmar.

4. Häll sedan ner glassmeten i glassmaskinen. Låt den gå tills glassen har tjocknat, det tar 45–50 minuter. Lägg sedan över den färdiga glassen i en plast-burk med lock och ställ in i frysen.

5. Skala och hacka ner frukterna i lika stora delar, cirka 2 x 2 centimeter. Woka frukterna i en wokpanna tillsammans med juicekoncentratet. Woka tills frukterna precis bara har blivit varma.

6. Lägg upp den ljumna fruktsalladen i cocktailglas eller i vinglas. Lägg på en stor kula vaniljglass och toppa med lättvispad grädde och något blad citronmeliss.

Annons

TIPS! Det går alldeles utmärkt att byta ut mjölken och grädden till laktosfria alternativ. Vaniljglassen håller sig fin i konsistensen på grund av glykosen, så det går bra att ha den i frysen i flera dagar.

Wokad efterrätt – en perfekt efterrätt nu i vår!  

22 maj 2016

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Recept
0

Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare.

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Villareceptet: Blinier med hackad spenat

Klassisk rysk rätt med spenat. Blinier serveras med en klick smetana och valfri rom.

0

Vi i Villa startar ny tidning - Mitt hem och jag!

Hallå där Camilla von Otter, chefredaktör för nya Mitt hem jag – tidningen för alla kvinnor som alltid längtar hem.

0

Villareceptet: Quesadillas med sötpotatis

Sötpotatis är en underbar rotfrukt. Särskilt god blir den om du bryter potatisens sötma med lite lime och chili.

0

Villareceptet: Kyckling med apelsin- och stjärnanissås

Nejlikorna ger kycklingen en julig och spännande smak.

0

Villareceptet: Kebabspett med rädis-tsatsiki!

Varför fixar och donar vi så mycket med våra hus? Jo, för att kunna njuta ännu mer i dem! Nu är vi sugna på att grilla.

1

Villareceptet! Höstig svampsoppa

En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

1

Silltoppen!

Vilken sill äter svenskarna på midsommar?Ja, det beror på hur gammal du är och var du bor!