Laxrullarna är lite pillriga att göra, men kommer man bara ihåg att lägga rullen i frysen så går det lätt att skära den till fina rundlar.
Laxrullarna är lite pillriga att göra, men kommer man bara ihåg att lägga rullen i frysen så går det lätt att skära den till fina rundlar. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Recept: Carolas adventstapas

Recept

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

Annons

 

Ädelostfyllda dadlar med saltrostad mandel  

(20 stycken)

 

Tid: 

15 min.

 

Du behöver:

  • 20 dadlar
  • ca 140 g ädelost
  • 10 saltrostade mandlar, halverade 

 

Gör så här:

Salt och sött är gott till-sammans med glögg. Pilla ut kärnorna ur dadlarna. Skär osten i 20 bitar. Halvera mandlarna, gärna på längden. Lägg en bit ost i varje dadel. Toppa med en mandelhalva. 

 

Vi pratar husliv med Carola, läs hela intervjun här!

 

Annons

Laxrulle med dillcrème 

(Ca 15 skivor)

 

Tid: 

15 min + minst 1 tim i frysen i plastfolie 

 

Du behöver:

  • 200 g kallrökt, skivad lax 
  • 4–5 skivor formbröd 
  • smör och olja till stekning 

 

Fyllning:  

  • 200 g färskost, t ex philadelphia
  • finrivet skal och saft av 1⁄2 citron
  • 2 msk hackad dill 
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar 

 

Garnering: 

  • färsk dill 

 

Gör så här:

Mosa ihop fyllningen med en gaffel i en skål. Lägg ut laxskivorna, lite omlott, till en kvadrat på en rejäl bit plastfolie. Bred fyllningen på laxen, rulla försiktigt ihop till en tät rulle och slå in den i plastfolie. Tvinna/vrid ändarna på plasten så att rullen blir tät och fin. Lägg den i frysen i minst en timme så går den lätt att skära. Hit kan man förbereda. 

Ta ut rullen ur frysen. Skär bort ändsnuttarna och dra bort plastfolien. Skär rullen i cirka 10–15 skivor. Stansa ut brödrundlar, ungefär lika stora som laxskivorna. Stek bröden frasiga i smör och olja. Låt svalna. Lägg en laxskiva på varje brödbit, låt laxen tina helt före servering. Garnera eventuellt med lite extra dill. 

 

Recepten kommer från boken En godare jul (Max Ströms förlag), ca 250 kr. 

1 december 2016

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Recept
0

Plommonpaj med kokostäcke

Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

0

Trattkantarellsoppa med ädelost

Har du plockat trattkantareller? Här är ett supergott recept på trattkantarellsoppa med ädelost – en perfekt och enkel förrätt när du ska bjuda på...

0

Recept: God och nyttig nässelsoppa

Plocka ingredienser till nästa måltid från naturens skafferi – eller använd det gröna till en huskur för exempelvis förkylning. Här är ett...

0

Recept: Melonssoppa med glass

Kyl ner dig i sommar med uppfriskande vattenmelon och glass. Här är godaste receptet på melonsoppa med vaniljglass.

0

Recept på hemgjord Toffifee

Sugen på något sött till kaffet? Krämig kola med choklad och nutella passar perfekt till fikat – här är ett recept på hemgjord Toffifee.

0

Sommarens godaste hamburgare – halloumiburgare!

Missa inte sommarens stora trend – halloumiburgare. Fredagskocken Mattias Larsson bjuder på sina bästa grilltips och ett fantastiskt recept på vegetaris...

0

Recept på grillat lamm: Gaucho lamb

Bjud dina gäster på grillat lamm i sommar – en favorit som garanterat sätter fyr på sällskapet.

Medlems-
innehåll
Recept
0

VIDEO: Recept på chokladpopcorn med kolasås

Det perfekta kvällsmyset får du med det här enkla receptet på chokladpopcorn med kolasås. Kul att göra, både för stora som små!

0

Recept: Marängglasstårta

Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!