Lussesemlor – en roligare variant av lussebullar!
Lussesemlor – en roligare variant av lussebullar! Foto: Möllans café i Sjöbo

Baka egna lussebullesemlor

Recept

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

Annons

Vill du göra en roligare variant av lussebullar? Möllans Café i Sjöbo har nu lanserat nyheten lussesemla – en klassisk lussebulle som fylls med traditionell semmelfyllning.

– Jag satt och tänkte lite på vad vi kunde på sälja nu till jul som var lite roligt. Och lussebullen påminner ju mycket om en vanlig vetebulle då kan man lika gärna göra en semla av den, säger bagaren Corinne Persson, till Metro.

Så kan du göra egna lussesemlor

Du behöver:

  • 50 g jäst
  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 5 dl Arla® mjölk
  • 250 g Arla Köket Kesella® kvarg
  • 2 pkt saffran à 0,5 g
  • 12 dl strösocker
  • 12 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • russin
  • 1 ägg

 

Till lussesemla:

  • Cirka 5 dl vispgrädde
  • Mandelmassa

 

Gör så här:

  • Börja med att smula ner jästen i en bunke.
  • Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. Värm till max 37 grader och häll över jästen.
  • Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa övertäckt i cirka 30 min.
  • Ta upp degen på mjölad bänk, dela i 35 bitar och baka ut till lussekatter.
  • Garnera med russin och låt jäsa på plåt i cirka 20 min.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda sedan i mitten av ugnen cirka 5-8 min. Låt svalna.
  • Skär lussebullarna på längden.
  • Gröp ur botten lätt och blanda brödmassan med mandelmassan.
  • Lägg på mandelmasseblandningen och sedan grädde efter smak.

 

 Foto: Möllans Café i Sjöbo

 

Grundrecept på lussekatter från Arla.

 

Annons

 

20 november 2015
 
Annons
Mer om Recept

Camillas chokladbiskvier

Recept Laga Camillas goda chokladbiskvier!! Det här superenkla receptet räcker till ca 30 stycken.

10 annorlunda och roliga semlor

Recept Semlor är härligt på alla sätt och vis – här är 10 spännande och annorlunda semlor. De flesta kan du till och med baka själv!

Päron med ädelostcrème

Recept Det perfekta tilltugget till fördrinken är sött, salt och krispigt på samma gång.

Apelsinmarängpaj

Recept Godaste marängtårtan som garanterat gör succé på vilket bord som helst!

Gör spanska riddare av den överblivna baguetten

Recept Du behöver: 2 dl kondenserad mjölk 2 dl mjölk 3 ägg 1/2 dl kanel 1/2 dl kardemumma 1/2 dl vaniljsocker 2 dl strösocker matolja till stekning cirka 18...

Paul grillar: Hamburgare

Recept Man kan laga all mat utomhus. Året runt!, säger Paul Svensson, välkänd tv-kock och erfaren kreativ ledare för toppkrogar som Bon Lloc och F12. Här är...

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

Recept I höstas försökte jag i en av Eskilstunas största mataffärer köpa gös. Den enda gös jag hittade var fryst från Kazakstan. Eskilstuna ligger en mil från Mälaren. Mälaren är full av gös. 

Har du ekokoll?

Recept Många vill handla ekologiskt men marknader och gårdsbutiker kan vara svåra att hitta. Vi har spanat in några eko-butiker i Stockholmsområdet som dessuto...

Villareceptet! Lamm med getostcrème

Recept Mumsigt till påsk! Du kan göra rätten med alla former av lamm.