Lussesemlor – en roligare variant av lussebullar!
Lussesemlor – en roligare variant av lussebullar! Foto: Möllans café i Sjöbo

Baka egna lussebullesemlor

Recept

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

Annons

Vill du göra en roligare variant av lussebullar? Möllans Café i Sjöbo har nu lanserat nyheten lussesemla – en klassisk lussebulle som fylls med traditionell semmelfyllning.

– Jag satt och tänkte lite på vad vi kunde på sälja nu till jul som var lite roligt. Och lussebullen påminner ju mycket om en vanlig vetebulle då kan man lika gärna göra en semla av den, säger bagaren Corinne Persson, till Metro.

Så kan du göra egna lussesemlor

Du behöver:

  • 50 g jäst
  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 5 dl Arla® mjölk
  • 250 g Arla Köket Kesella® kvarg
  • 2 pkt saffran à 0,5 g
  • 12 dl strösocker
  • 12 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • russin
  • 1 ägg

 

Till lussesemla:

  • Cirka 5 dl vispgrädde
  • Mandelmassa

 

Gör så här:

  • Börja med att smula ner jästen i en bunke.
  • Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. Värm till max 37 grader och häll över jästen.
  • Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa övertäckt i cirka 30 min.
  • Ta upp degen på mjölad bänk, dela i 35 bitar och baka ut till lussekatter.
  • Garnera med russin och låt jäsa på plåt i cirka 20 min.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda sedan i mitten av ugnen cirka 5-8 min. Låt svalna.
  • Skär lussebullarna på längden.
  • Gröp ur botten lätt och blanda brödmassan med mandelmassan.
  • Lägg på mandelmasseblandningen och sedan grädde efter smak.

 

 Foto: Möllans Café i Sjöbo

 

Grundrecept på lussekatter från Arla.

 

Annons

 

20 november 2015

0 Kommentarer

0

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma.

15

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare...

0

Paul Svensson: "Grilla grönsaker som en dyr bit kött"

Kocken Paul Svensson ger sina bästa tips för att grilla grönsaker, berättar varför han älskar trist trädgårdsgöra hemma – och bjuder på recept på grilla...

0

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

0

Sommarsuccén: Rabarberpaj med hallon och vit choklad

Sommarens godaste rabarberpaj är inte bara enkel att slänga ihop – den kommer garanterat göra succé bland alla du känner. Det här receptet på rabarber-...

0

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina...

0

Cheesecake med jordgubbar och champagne

Vill du bjuda på något gott på nyår? Testa att göra den här lyxiga cheesecaken med jordgubbar och champagne.

0

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år....

0

Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i...