Lussesemlor – en roligare variant av lussebullar!
Lussesemlor – en roligare variant av lussebullar! Foto: Möllans café i Sjöbo

Baka egna lussebullesemlor

Recept

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

Annons

Vill du göra en roligare variant av lussebullar? Möllans Café i Sjöbo har nu lanserat nyheten lussesemla – en klassisk lussebulle som fylls med traditionell semmelfyllning.

– Jag satt och tänkte lite på vad vi kunde på sälja nu till jul som var lite roligt. Och lussebullen påminner ju mycket om en vanlig vetebulle då kan man lika gärna göra en semla av den, säger bagaren Corinne Persson, till Metro.

Så kan du göra egna lussesemlor

Du behöver:

  • 50 g jäst
  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 5 dl Arla® mjölk
  • 250 g Arla Köket Kesella® kvarg
  • 2 pkt saffran à 0,5 g
  • 12 dl strösocker
  • 12 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • russin
  • 1 ägg

 

Till lussesemla:

  • Cirka 5 dl vispgrädde
  • Mandelmassa

 

Gör så här:

  • Börja med att smula ner jästen i en bunke.
  • Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. Värm till max 37 grader och häll över jästen.
  • Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa övertäckt i cirka 30 min.
  • Ta upp degen på mjölad bänk, dela i 35 bitar och baka ut till lussekatter.
  • Garnera med russin och låt jäsa på plåt i cirka 20 min.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda sedan i mitten av ugnen cirka 5-8 min. Låt svalna.
  • Skär lussebullarna på längden.
  • Gröp ur botten lätt och blanda brödmassan med mandelmassan.
  • Lägg på mandelmasseblandningen och sedan grädde efter smak.

 

 Foto: Möllans Café i Sjöbo

 

Grundrecept på lussekatter från Arla.

 

Annons

 

20 november 2015

0 Kommentarer

0

Recept: Lyxfrukost med ägg benedict

Ägg, bröd, bacon och krämig hollandaisesås – en fantastisk kombination som sätter guldkant på frukosten. Här är ett recept på lyxig ägg benedict från...

0

6 festliga efterrätter till nyårsmiddagen!

Svårt att bestämma vad ni ska göra för efterrätt till nyårsmiddagen? Vi har samlat våra 6 bästa recept för inspiration.

0

Recept: Carolas adventstapas

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

1

Recept: Julens bästa lussebullar

Saftiga lussebullar utan kesella – ja det är faktiskt möjligt. Här är Caroline Ahlqvists bästa lussebullerecept.

0

VIDEO: Gör gräddhjärtan till varm choklad

Få saker är så härligt som en kopp varm choklad – och ännu härligare blir det om du toppar med hjärtan av grädde. Så här gör du!

0

7 chokladrecept som är helt oemotståndliga

Sugen på att baka något gott med choklad? Vi i Villa har samlat våra bästa chokladrecept som passar allt från stunder som till kvällsfikat hemma, till...

0

VIDEO: Recept på spökmaränger

Vill du göra ett superenkelt och roligt pyssel till Halloween? Testa att göra gulliga spökmaränger! Här receptet på hur du gör.

3

Recept: Citronpannacotta med lakritsspegel

Jenny Warsén driver Nordens största mat- och bakblogg, Jennysmatblogg.nu. Här bjuder hon på ett recept från sin bok Baka med godis. Något för nyårsmidda...

0

Recept: Chokladwhoopies

Den populära bloggaren Therésia Franklin, från bloggen Söta saker, ger ut en bokserie vid samma namn. Först ut är boken Småkakor. Här bjuder hon ett av...