Baka favoritpizzan på Lisa Lemkes pizzeria – Paschendale
Baka favoritpizzan på Lisa Lemkes pizzeria – Paschendale Foto: Magnus Carlsson

Baka Lisa Lemkes pizza Paschendale – pizzafavoriten på hennes pizzeria

Recept

Här är pizzareceptet du bara måste prova – “Paschendale” är pizzan som blivit en storfavorit hos gästerna på Lisa Lemke och maken Marcus pizzeria Prostens pizza. Enligt Lisa är det brynta smöret A och O!

Annons

 

Pizzadeg à la Jan Hedh

Du behöver (För 4 pizzor):

Fördeg:

  • 25 g jäst
  • 0,75 dl (75 g) vatten
  • 1,25 dl (75 g) vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet

Deg:

  • 5,5 dl (325 g) vetemjöl
  • 1,75 dl (175 g) vatten
  • 0,5 msk (10 g) havssalt

Gör så här:

  1. Fördeg: Lös upp jästen i vattnet och vispa in mjölet till en slät smet. Täck med plastfolie och låt jäsa i 1 timme i rumstemperatur.
  2. Deg: Häll mjöl och vatten i en hushållsassistent. Tillsätt fördegen och arbeta alltsammans på lägsta hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och kör i ytterligare 7 minuter till en seg och elastisk deg.
  3. Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora bitar. Rulla bitarna till runda bullar. Lägg en bakduk över och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 2 timmar. Nu är degen färdig!

 

Tips för att baka ut pizza:

Vänd den färdigjästa degen i ett fint mjöl och strö även ut lite av mjölet på bakbordet. Kavla ut degen till en tunn botten. Vänd på degen mellan varven och pudra med mer mjöl så att degen är lätt att hantera och framför allt inte fastnar när du senare lägger på toppingen.

Försök dock att inte kavla in för mycket mjöl i degen, då blir den bara torr och tråkig. Tänk också på att inte stressa degen när du kavlar ut den utan jobba mjukt och följsamt så att inte glutentrådarna spricker. När du tror att den är färdigkavlad ska du göra den ännu tunnare!

Klappa bort överflödigt mjöl innan du börjar lägga på fyllningen men kolla att degen släpper från bakbordet så att den inte blir svår att få upp på antingen på bakspade eller plåt när du ska flytta den till ugnen. Baka bara ut så många pizzor som får plats att gräddas i ugnen samtidigt.

 

Pizza Paschendale

Du behöver (För 4 pizzor):

8–12 råa havskräftstjärtar

Annons

1 vitlöksklyfta

Rivet skal från en halv citron

1 msk olivolja

Salt och svartpeppar

4 pizzadegar (se ovan)

Ca 4 dl tomatsås

250 g buffelmozzarella

En halv gul lök

4 dl grovriven parmesan/grana padano

En halv citron

En bit färsk pepparrot

50 g smör, brynes (se nedan)

Plockad dill och färsk spenat

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 300 grader, gärna med en
  2. pizzasten i. Låt annars bakplåten bli riktigt het
  3. i ugnen.
  4. Skala och rensa kräftstjärtarna och riv vitlöken. Blanda i en skål med citronskal, olivolja samt salt och peppar och låt stå i 30 minuter.
  5. Kavla ut degen i fint mjöl, till en tunn botten. Bred tomatsås över och lägg på brutna bitar av mozzarella. Strimla gul lök och strö över tillsammans med avrunna kräftstjärtar och parmesan.
  6. Grädda i 5–10 minuter eller tills pizzan fått fin färg på undersidan och rikligt med färg på kanterna. Var inte rädd för lite brända kanter. Riv citronskal och pepparrot över den nygräddade pizzan, ringla brynt smör över och avsluta med rikligt med dill och spenat.
  7. Servera genast.

 

Brynt smör

Du behöver:

50 gram smör

1 matsked smör

 

Gör så här:

  1. Lägg 50 gram smör i en kastrull och sätt plattan på medelvärme. Rör om då och då under tiden som smöret smälter och blir gyllenbrunt.
  2. När smöret börjar dofta nötigt och lite karamelligt och har fått fin färg så dra av det från värmen
  3. Rör ner 1 matsked smör. Det sänker värmen på det brynta smöret och hindrar det från att brännas.

 

Prostens pizzas bästa tomatsås

“Något av det viktigaste på en pizza är just tomatsåsen och vi har verkligen vänt ut och in på oss själva i jakten på den perfekta varianten. Vi landade i att en kallmixad tomatsås är bäst, och att man måste använda de bästa krossade tomaterna man bara kan hitta. Dessutom har vi parmesan eller grana padano i såsen vilket ger den både lite kropp och härlig sälta. Vi vill att tomatsåsen ska ha ordentligt med smak, och det har just denna.”

Du behöver (för tomatsås till 8 pizzor):

1 burk/tetra krossade tomater av bästa kvalitet (ca 400 g)

2 msk tomatpuré

2–3 rivna vitlöksklyftor

1 dl finhackad basilika

1 ½ dl finriven parmesan eller grana padano

Salt och nymalen svartpeppar

 

Gör så här:

  1. Häll alla ingredienser i en skål och mixa såsen slät.
  2. Smaka av ordentligt med salt och peppar, tomatsåsen ska ha mycket smak, då man inte tar så mycket på varje pizza. Eventuella rester går bra att frysa till nästa pizzabak.

 

Recept ur boken: ”Lisa på landet" (Bonnier fakta).

Emelie Åberg
16 mars 2015
 
Annons
Mer om Recept

Supergoda cheesecakebullar

Recept Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Medlems-
innehåll

Plommonpaj med kokostäcke

Recept Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Baka ditt eget pepparkakshus!

Recept Kring juletid är det mycket att stå i. Städa, pynta och baka tillhör de viktigaste förberedelserna inför julen. Men viktigast är det kanske att baka...

Villareceptet! Sommartårta med jordgubbar

Recept Först bygger vi altanen. Sedan äter vi denna dundersäkra tårta!

Villareceptet! Paj till kräftskivan!

Recept En härlig paj med mycket medelhavssmak funkar både på kräftskivan eller som trevlig middag med sallad. (6–8 portioner).

Villareceptet! Höstig svampsoppa

Recept En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

Villareceptet! Pestopaj

Recept Supergod paj med italienska smaker. Dinkelmjöl och kvarg ger ostpajen ett lägre GI än vanlig paj.