Barnen tycker om att hjälpa till att kavla pepparkaksdegen.
Barnen tycker om att hjälpa till att kavla pepparkaksdegen.

Baka ditt eget pepparkakshus!

Recept

Kring juletid är det mycket att stå i. Städa, pynta och baka tillhör de viktigaste förberedelserna inför julen. Men viktigast är det kanske att baka pepparkakshuset?

Annons

Inled gärna advent med traditionellt julbak. Varför inte engagera hela familjen med att göra ett eget pepparkakshus? Det tar sin lilla tid men pepparkakshuset blir i slutändan en minnesvärd kreation för liten som stor.

Börja med att göra pepparkaksdegen.

Gör gärna din egen pepparkaksdeg. Det blir både godare och dessutom blir det deg över till att göra pepparkakor.

Pepparkaksdeg:

200 g margarin eller smör

2,5 dl strösocker

1 dl ljus sirap

2 tsk kanel (malen)

1tsk nejlika (malen)

2 tsk ingefära (malen)

2 tsk pomeransskal

2 tsk bikarbonat

Annons

0,5 dl vatten

1ägg

8-9 dl vetemjöl

1. Lägg margarin, socker, sirap och kryddor i en kastrull och värm försiktigt ingredienserna tills margarinet har smält. Låt blandningen kallna.

2. Lös upp bikarbonat i vatten och tillsätt det till blandningen.

3. Rör ner ägg och blanda i mjöl.

4. Täck över degen med folie och låt den vila över natt på ett svalt ställe.


Skär ut husdelarna efter mönstret och spara pappmallarna även till de nygräddade delarna så du kan kontrollera att måtten stämmer.

Placera mallarna på degen och skär ut delarna. Ta bort överfödig deg som blir över.

Klipp ut pappersmallarna enligt följande mått:

2 gavlar: 10cm (längd) x 10cm (höjd) x 6cm

2 takdelar: 17 cm (längd) x 9 cm (höjd)

2 väggsidor: 15 cm (längd) x 15 cm (höjd)

eventuellt 2 skorstensdelar: 4cm (längd) x 5 cm (höjd)

Till pepparkakshuset:

Innan du börjar med pepparkakshuset är det viktigt att göra i ordning mallar av papp för de olika husdelarna.

Montering:

2-3 dl strösocker

Garnering:

Kristyr
Godislinser

1. Börja med och att klippa ut mallarna av papp.

2. Kavla ut degen, 3-5 mm, och flytta över den till en plåt med bakplåtspapper.

3. Placera mallarna på degen och skär ut delarna. Ta bort överfödig deg som blir över.

4. Grädda husdelarna i ca 7 minuter i 150-175 grader. Se till att de blir ordentligt gräddade.

5. Lägg mallarna över de nygräddade delarna och skär dem jämna medan de ännu är mjuka.

6. Låt husdelarna kallna innan du monterar ihop delarna.


Pepparkakshuset tillhör julens roligaste juldekoration och de minsta vill gärna låtsas att någon bor i huset.

Kristyr:

4 dl florsocker

1 äggvita

Några droppar ättikssprit eller pressad citron

Blanda ingredienserna och rör kristyren tills den är blank. Tänk på att den ska vara tjock. Det underlättar när du ska garnera. Fyll kristyren i en liten plastpåse och klipp ett litet hål i spetsen eller gör en strut av smörgåspapper.

7. Garnera de kalla delarna med kristyr och linser som du önskar. Om du vill kan du sikta florsocker över takdelarna.

8. Gör i ordning en platta av kartong där du placerar pepparkakshuset.

9. Smält socker i en stekpanna under omrörning. Akta så ingen bränner sig!

10. Lägg en sträng socker där ena väggsidan ska placeras.

11. Doppa väggsidan i sockret. Fäst den på plattan och gör likadant med gavelsidan som du monterar ihop med långsidan.

12. Gör samma sak med de övriga delarna. Värm sockret om det stelnar.

13. Du kan gärna dekorera huset med bomull och pepparkaksfigurer.


29 november 2010

1 Kommentarer

2012-12-20
Hasse
0

VIDEO: Recept på baconmarmelad

Baconmarmelad – en salt och god röra som passar perfekt på en bit bröd till festbuffén eller fredagsmyset.

Medlems-
innehåll
Recept
0

VIDEO: Bjud på sommardessert med jordgubbar

Jordgubbar med ett knaprigt täcke av kex och ett syrligt yoghurttäcke – så här enkelt gör du sommarens godaste dessert.

1

Superenkla receptet – chokladbollstårta med nutella!

Älskar du chokladbollar? Då ska du testa det här receptet på en supergod och enkel chokladbollstårta!

0

8 fantastiska vår- och sommarrecept

Sugen på något sött? Rabarberglass, kardemummabullar, friterade äppelringar, jordgubbstårta och chokladkakor – här finns något för alla smaker!

Medlems-
innehåll
Recept
0

Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare...

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Recept: Smaskiga pizzabullar

Linda Andersson driver bakbloggen Lindas bakskola där hon bland annat bjuder på mängder av goda recept. Här är ett recept på pizzabullar, perfekt till...

0

Recept: Friterade äppelringar med vaniljglass

Äpple, kanel och glass är en oemotståndlig kombination. Här bjuder Mattias Kristiansson på ett härligt glassrecept från sin kokbok Vegomenyer – festliga...

0

Recept: Marängglasstårta

Bjud på sommarens godaste efterrätt – marängglasstårta med kolasås, vaniljglass och jordgubbar!