Avokado till hamburgaren är lika gott som bröd – och dessutom glutenfritt!
Avokado till hamburgaren är lika gott som bröd – och dessutom glutenfritt! Foto: Josefine Lemos

Recept: Enkel och god avokadoburgare

Recept

Är du sugen på en nyttig variant av hamburgare? Denna avokadoburgare är inte bara jättegod, den är dessutom glutenfri och enkel att göra själv.

Annons

En god och glutenfri hamburgare är enkel att göra själv och kan varieras oändligt. I stället för bröd använder du avokadohalvor, strösslar över lite linfrön och vips har du en nyttigare hamburgare som både stora som små gillar!

– Fyllningen kan varieras hur mycket som helst. Rödlök, saltgurka, tomat, skivad ost är några alternativ som fyllning, säger Vi i Villas Josefine Lemos, som också tipsar om att stötta upp hamburgaren ordentligt med en grillpinne, så att den står stabilt och inte faller isär.

Avokadoburgare med fetaost

Du behöver (till 4 st):

 

”Brödet”:

  • 4 avokado
  • Linfrön till topping (alt. sesamfrön)

 

Fyllning:

  • Fetaost
  • Skivad morot
  • Sallad
  • Skivad gurka
  • Koriander

 

Hamburgaren:

  • 600 gram köttfärs
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Cayennepeppar

 

Gör så här:

  1. Blanda köttfärs och kryddor i en bunke.
  2. Forma köttfärsen till små, platta och ovala biffar
  3. Stek biffarna i smör eller olja tills de får en fin yta och blir så genomstekta du vill ha dem. 
  4. Dela avokadon på mitten och gröp ur de två halvorna.
  5. Skär av toppen av ena avokadohalvan som ska vara "bottenbrödet" och placera avokadon på tallriken.
  6. Lägg på all fyllning försiktigt (lägg inte på mer fyllning än att hamburgaren fortfarande kan stå stabilt).
  7. Lägg försiktigt på andra avokadohalvan.
  8. Toppa med linfrön eller sesamfrön.

 

 

Annons

Tips!

Det är lite klurigt att få hamburgaren att stå stabilt eftersom avokadon är rund och hal. Ett tips är därför att skära av botten på avokadon så att den står stabilare på tallriken och orkar hålla allt innehåll. Det underlättar även om man formar köttfärsbiffarna så platta och ovala som möjligt, samt att vara något sparsam med fyllningen. För extra stöd kan du sticka ner en grillpinne i hamburgaren.

 

Vi i Villas Josefine Lemos, delar med sig av sitt bästa recept på avokadoburgare.

 

25 augusti 2016

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Recept
0

Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare.

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Villareceptet: Blinier med hackad spenat

Klassisk rysk rätt med spenat. Blinier serveras med en klick smetana och valfri rom.

0

Vi i Villa startar ny tidning - Mitt hem och jag!

Hallå där Camilla von Otter, chefredaktör för nya Mitt hem jag – tidningen för alla kvinnor som alltid längtar hem.

0

Villareceptet: Quesadillas med sötpotatis

Sötpotatis är en underbar rotfrukt. Särskilt god blir den om du bryter potatisens sötma med lite lime och chili.

0

Villareceptet: Kyckling med apelsin- och stjärnanissås

Nejlikorna ger kycklingen en julig och spännande smak.

0

Villareceptet: Kebabspett med rädis-tsatsiki!

Varför fixar och donar vi så mycket med våra hus? Jo, för att kunna njuta ännu mer i dem! Nu är vi sugna på att grilla.

1

Villareceptet! Höstig svampsoppa

En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

1

Silltoppen!

Vilken sill äter svenskarna på midsommar?Ja, det beror på hur gammal du är och var du bor!