Apelsinmarängpaj

Godaste marängtårtan som garanterat gör succé på vilket bord som helst!

Cirka 12 bitar

Du behöver:

Pajdeg

150 g smör

4 dl vetemjöl

3 msk socker

1/2 tsk salt

2-3 msk vatten

1 äggula

Apelsincurd

2 stora apelsiner, saft och eventuellt skal

3 msk maizenamjöl

4 äggulor

3 msk socker

50 g smör

Maräng

5 äggvitor

2 1/2 dl socker

Gör så här:

1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och lägg den att vila kallt i minst 30 minuter.

2. Spara äggvitan i en skål, den behövs till marängen.

3. Apelsincurden: Pressa apelsinerna och blanda med maizenamjölet i en kastrull.

Dela äggen och blanda ner gulorna i kastrullen. (Vitorna sparar du till marängen.) Häll ner sockret och låt krämen sjuda tills den tjocknar, den ska inte koka. Smaka av. För starkare apelsinsmak kan du riva ner lite apelsinskal. Rör ner smöret och låt det smälta. Kyl ner krämen.

4. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Tryck ut pajdegen i en smord form, gärna med avtagbar kant.

6. Nagga lite med en gaffel i botten och grädda cirka 10 minuter.

7. Marängen: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ner sockret och vispa till en blank fin marängsmet. Fyll pajskalet med den kalla apelsincurden och bred försiktigt på marängsmeten.

8. Grädda pajen i ugnen cirka 5-7 minuter, tills marängen fått fin färg.

9. Låt pajen svalna helt och gärna stå kallt innan den serveras.

Recept ur Slottsträdgården Ulriksdal


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar