Foto: Ulriksdals trädgårdar

Apelsinmarängpaj

Recept

Godaste marängtårtan som garanterat gör succé på vilket bord som helst!

Annons

Cirka 12 bitar

Du behöver:

Pajdeg

150 g smör

4 dl vetemjöl

3 msk socker

1/2 tsk salt

2-3 msk vatten

1 äggula

Apelsincurd

2 stora apelsiner, saft och eventuellt skal

3 msk maizenamjöl

Annons

4 äggulor

3 msk socker

50 g smör

Maräng

5 äggvitor

2 1/2 dl socker

Gör så här:

1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och lägg den att vila kallt i minst 30 minuter.

2. Spara äggvitan i en skål, den behövs till marängen.

3. Apelsincurden: Pressa apelsinerna och blanda med maizenamjölet i en kastrull.

Dela äggen och blanda ner gulorna i kastrullen. (Vitorna sparar du till marängen.) Häll ner sockret och låt krämen sjuda tills den tjocknar, den ska inte koka. Smaka av. För starkare apelsinsmak kan du riva ner lite apelsinskal. Rör ner smöret och låt det smälta. Kyl ner krämen.

4. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Tryck ut pajdegen i en smord form, gärna med avtagbar kant.

6. Nagga lite med en gaffel i botten och grädda cirka 10 minuter.

7. Marängen: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ner sockret och vispa till en blank fin marängsmet. Fyll pajskalet med den kalla apelsincurden och bred försiktigt på marängsmeten.

8. Grädda pajen i ugnen cirka 5-7 minuter, tills marängen fått fin färg.

9. Låt pajen svalna helt och gärna stå kallt innan den serveras.

Recept ur Slottsträdgården Ulriksdal

18 juni 2013

0 Kommentarer

Medlems-
innehåll
Recept
0

Recept: Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Äntligen grillsäsong! Kokboksförfattaren Martin Nordin bjuder på ett fantastiskt recept på en vegetarisk hamburgare från sin bok Gröna burgare.

0

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och...

0

Villareceptet: Blinier med hackad spenat

Klassisk rysk rätt med spenat. Blinier serveras med en klick smetana och valfri rom.

0

Vi i Villa startar ny tidning - Mitt hem och jag!

Hallå där Camilla von Otter, chefredaktör för nya Mitt hem jag – tidningen för alla kvinnor som alltid längtar hem.

0

Villareceptet: Quesadillas med sötpotatis

Sötpotatis är en underbar rotfrukt. Särskilt god blir den om du bryter potatisens sötma med lite lime och chili.

0

Villareceptet: Kyckling med apelsin- och stjärnanissås

Nejlikorna ger kycklingen en julig och spännande smak.

0

Villareceptet: Kebabspett med rädis-tsatsiki!

Varför fixar och donar vi så mycket med våra hus? Jo, för att kunna njuta ännu mer i dem! Nu är vi sugna på att grilla.

1

Villareceptet! Höstig svampsoppa

En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

1

Silltoppen!

Vilken sill äter svenskarna på midsommar?Ja, det beror på hur gammal du är och var du bor!