Foto: Ulriksdals trädgårdar

Apelsinmarängpaj

Recept

Godaste marängtårtan som garanterat gör succé på vilket bord som helst!

Annons

Cirka 12 bitar

Du behöver:

Pajdeg

150 g smör

4 dl vetemjöl

3 msk socker

1/2 tsk salt

2-3 msk vatten

1 äggula

Apelsincurd

2 stora apelsiner, saft och eventuellt skal

3 msk maizenamjöl

Annons

4 äggulor

3 msk socker

50 g smör

Maräng

5 äggvitor

2 1/2 dl socker

Gör så här:

1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och lägg den att vila kallt i minst 30 minuter.

2. Spara äggvitan i en skål, den behövs till marängen.

3. Apelsincurden: Pressa apelsinerna och blanda med maizenamjölet i en kastrull.

Dela äggen och blanda ner gulorna i kastrullen. (Vitorna sparar du till marängen.) Häll ner sockret och låt krämen sjuda tills den tjocknar, den ska inte koka. Smaka av. För starkare apelsinsmak kan du riva ner lite apelsinskal. Rör ner smöret och låt det smälta. Kyl ner krämen.

4. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Tryck ut pajdegen i en smord form, gärna med avtagbar kant.

6. Nagga lite med en gaffel i botten och grädda cirka 10 minuter.

7. Marängen: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ner sockret och vispa till en blank fin marängsmet. Fyll pajskalet med den kalla apelsincurden och bred försiktigt på marängsmeten.

8. Grädda pajen i ugnen cirka 5-7 minuter, tills marängen fått fin färg.

9. Låt pajen svalna helt och gärna stå kallt innan den serveras.

Recept ur Slottsträdgården Ulriksdal

18 juni 2013

0 Kommentarer

0

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma.

15

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare...

0

Paul Svensson: "Grilla grönsaker som en dyr bit kött"

Kocken Paul Svensson ger sina bästa tips för att grilla grönsaker, berättar varför han älskar trist trädgårdsgöra hemma – och bjuder på recept på grilla...

0

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

0

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina...

0

Cheesecake med jordgubbar och champagne

Vill du bjuda på något gott på nyår? Testa att göra den här lyxiga cheesecaken med jordgubbar och champagne.

0

Baka egna lussebullesemlor

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

0

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år....

0

Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i...