Foto: Ulriksdals trädgårdar

Apelsinmarängpaj

Recept

Godaste marängtårtan som garanterat gör succé på vilket bord som helst!

Annons

Cirka 12 bitar

Du behöver:

Pajdeg

150 g smör

4 dl vetemjöl

3 msk socker

1/2 tsk salt

2-3 msk vatten

1 äggula

Apelsincurd

2 stora apelsiner, saft och eventuellt skal

3 msk maizenamjöl

Annons

4 äggulor

3 msk socker

50 g smör

Maräng

5 äggvitor

2 1/2 dl socker

Gör så här:

1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och lägg den att vila kallt i minst 30 minuter.

2. Spara äggvitan i en skål, den behövs till marängen.

3. Apelsincurden: Pressa apelsinerna och blanda med maizenamjölet i en kastrull.

Dela äggen och blanda ner gulorna i kastrullen. (Vitorna sparar du till marängen.) Häll ner sockret och låt krämen sjuda tills den tjocknar, den ska inte koka. Smaka av. För starkare apelsinsmak kan du riva ner lite apelsinskal. Rör ner smöret och låt det smälta. Kyl ner krämen.

4. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Tryck ut pajdegen i en smord form, gärna med avtagbar kant.

6. Nagga lite med en gaffel i botten och grädda cirka 10 minuter.

7. Marängen: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ner sockret och vispa till en blank fin marängsmet. Fyll pajskalet med den kalla apelsincurden och bred försiktigt på marängsmeten.

8. Grädda pajen i ugnen cirka 5-7 minuter, tills marängen fått fin färg.

9. Låt pajen svalna helt och gärna stå kallt innan den serveras.

Recept ur Slottsträdgården Ulriksdal

18 juni 2013
 
Annons
Mer om Recept

Supergoda cheesecakebullar

Recept Cheesecake bakad inuti en bulle – bättre kan det inte bli! Så här bakar du Daniel Lindebergs godsaker och gör succé på nästa kalas.

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Medlems-
innehåll

Plommonpaj med kokostäcke

Recept Dags att skörda dina plommon! Här är ett fantastiskt recept på plommonpaj – perfekt att bjuda på till eftermiddagsfikat en varm sensommardag.

Gör ditt eget äppelmos!

Recept Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Baka ditt eget pepparkakshus!

Recept Kring juletid är det mycket att stå i. Städa, pynta och baka tillhör de viktigaste förberedelserna inför julen. Men viktigast är det kanske att baka...

Villareceptet! Sommartårta med jordgubbar

Recept Först bygger vi altanen. Sedan äter vi denna dundersäkra tårta!

Villareceptet! Paj till kräftskivan!

Recept En härlig paj med mycket medelhavssmak funkar både på kräftskivan eller som trevlig middag med sallad. (6–8 portioner).

Villareceptet! Höstig svampsoppa

Recept En enkel soppa upplyxad med vin passar som härlig helglunch!

Villareceptet! Pestopaj

Recept Supergod paj med italienska smaker. Dinkelmjöl och kvarg ger ostpajen ett lägre GI än vanlig paj.