Annons

Allt händer i köket!

Recept

Mormor var i många avseenden en förebild. Och i åtminstone ett fall har hon påverkat mitt liv på ett väldigt tydligt sätt: Hon la grunden för mitt matintresse.

Annons

Mormor var i många avseenden en förebild. Och i åtminstone ett fall har hon påverkat mitt liv på ett väldigt tydligt sätt: Hon la grunden för mitt matintresse. Mormor heter Esther, men kallades aldrig något annat än Dada. När samtliga gått till jobbet eller skolan gjorde hon entré i vårt lilla hem, fullastad med mat.

Hennes uppgift (ja, nästan livsuppgift) var att se till att när alla så småningom återvände skulle det finnas mat på bordet, god mat! Min bror och jag kom oftast först hem från plugget och kunde då följa mormor i hennes sista förberedelser inför middagen. För det mesta åt vi också lite tidigare än mamma och pappa som sällan åt före sju – och då höll vi i bästa fall på med våra läxor.

Mormor hade begränsade ekonomiska resurser, men gott om tid. Hon tillbringade praktiskt taget en hel dag med middagen och dess förberedelser. Inköp på torg och i saluhallar, förflyttning med buss hem till oss, förberedelser och så till sist själva tillagningen. Kycklingar plockades och sveddes över gaslågan – och jag kan fortfarande känna den underbara doften. Fiskar fileades, oxsvansar kapades i lagom stora portionsbitar, kåldolmar tillverkades med sirap och kärlek i ungefär lika stora proportioner.

Vi var mycket bortskämda, men förstod det inte riktigt då. Jo, mamma och pappa, förstås. Som särskilt berömde mormor om söndagarna när hela bandet åt tillsammans. Min favorit var slottsstek med en gräddsås lätt smaksatt med spadet från en burk Grebbestads hummeransjovis. Den gillade pappa också och höjde sitt glas med Vin Rouge d´Algerie och sa: ”Dada, nu har du överträffat dig själv!” Det fick mormor att nå än högre kulinariska höjder under den kommande veckan.

Förutom att mormor hade obegränsat med tid, fanns det några andra skillnader mot i dag? Jo, en väldigt tydlig. Hela köksaktiviteten, som jag berättat om här, försiggick just i ett kök. Och köket var ett relativt litet avgränsat rum där mormor kunde härja fritt.Jag tror att just i det ögonblick som jag iakttog mormor i köket grundlades den allmänna skepsis som jag sedan dess haft för öppna kök. En skepsis som jag delar med en stor del av det matälskande franska folket som döpt just öppna kök till cuisines américaines. För det är ju lätt att föreställa sig vilken soppa som kommer ut ur amerikanska kök.

Välkommen till månadens nummer av Vi i Villa, som har kök som tema. Här hittar ni de senaste trenderna och tendenserna. När vi planerade alltihopa viskade redaktionschefen Camilla i mitt öra att hon kände på sig att trenden med öppna kök höll på att mattas av. Hon har oftast rätt, och jag tycker att det låter bra.

Jag är gärna med och upplever ett riktigt kök en gång till i mitt liv. Men mormor – det får man nog vara själv.Björn Vingård, chefredaktör

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
14 mars 2007

0 Kommentarer

0

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma.

15

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare...

0

Paul Svensson: "Grilla grönsaker som en dyr bit kött"

Kocken Paul Svensson ger sina bästa tips för att grilla grönsaker, berättar varför han älskar trist trädgårdsgöra hemma – och bjuder på recept på grilla...

0

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

0

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina...

0

Cheesecake med jordgubbar och champagne

Vill du bjuda på något gott på nyår? Testa att göra den här lyxiga cheesecaken med jordgubbar och champagne.

0

Baka egna lussebullesemlor

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

0

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år....

0

Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons