Annons

Allt händer i köket!

Recept

Mormor var i många avseenden en förebild. Och i åtminstone ett fall har hon påverkat mitt liv på ett väldigt tydligt sätt: Hon la grunden för mitt matintresse.

Annons

Mormor var i många avseenden en förebild. Och i åtminstone ett fall har hon påverkat mitt liv på ett väldigt tydligt sätt: Hon la grunden för mitt matintresse. Mormor heter Esther, men kallades aldrig något annat än Dada. När samtliga gått till jobbet eller skolan gjorde hon entré i vårt lilla hem, fullastad med mat.

Hennes uppgift (ja, nästan livsuppgift) var att se till att när alla så småningom återvände skulle det finnas mat på bordet, god mat! Min bror och jag kom oftast först hem från plugget och kunde då följa mormor i hennes sista förberedelser inför middagen. För det mesta åt vi också lite tidigare än mamma och pappa som sällan åt före sju – och då höll vi i bästa fall på med våra läxor.

Mormor hade begränsade ekonomiska resurser, men gott om tid. Hon tillbringade praktiskt taget en hel dag med middagen och dess förberedelser. Inköp på torg och i saluhallar, förflyttning med buss hem till oss, förberedelser och så till sist själva tillagningen. Kycklingar plockades och sveddes över gaslågan – och jag kan fortfarande känna den underbara doften. Fiskar fileades, oxsvansar kapades i lagom stora portionsbitar, kåldolmar tillverkades med sirap och kärlek i ungefär lika stora proportioner.

Vi var mycket bortskämda, men förstod det inte riktigt då. Jo, mamma och pappa, förstås. Som särskilt berömde mormor om söndagarna när hela bandet åt tillsammans. Min favorit var slottsstek med en gräddsås lätt smaksatt med spadet från en burk Grebbestads hummeransjovis. Den gillade pappa också och höjde sitt glas med Vin Rouge d´Algerie och sa: ”Dada, nu har du överträffat dig själv!” Det fick mormor att nå än högre kulinariska höjder under den kommande veckan.

Förutom att mormor hade obegränsat med tid, fanns det några andra skillnader mot i dag? Jo, en väldigt tydlig. Hela köksaktiviteten, som jag berättat om här, försiggick just i ett kök. Och köket var ett relativt litet avgränsat rum där mormor kunde härja fritt.Jag tror att just i det ögonblick som jag iakttog mormor i köket grundlades den allmänna skepsis som jag sedan dess haft för öppna kök. En skepsis som jag delar med en stor del av det matälskande franska folket som döpt just öppna kök till cuisines américaines. För det är ju lätt att föreställa sig vilken soppa som kommer ut ur amerikanska kök.

Välkommen till månadens nummer av Vi i Villa, som har kök som tema. Här hittar ni de senaste trenderna och tendenserna. När vi planerade alltihopa viskade redaktionschefen Camilla i mitt öra att hon kände på sig att trenden med öppna kök höll på att mattas av. Hon har oftast rätt, och jag tycker att det låter bra.

Jag är gärna med och upplever ett riktigt kök en gång till i mitt liv. Men mormor – det får man nog vara själv.Björn Vingård, chefredaktör

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
14. mars 2007
 
Annons
Mer om Recept

Gör ditt eget äppelmos!

Recept Laga mat som en äkta bonde med hjälp av recepten från Niklas Kämpargårds bok Bondens skafferi. Så här kokar och fryser du in ditt eget äppelmos!

Höstens godaste långkok – Texas chili

Recept Bjud på långkok till helgens finmiddag. Här är ett recept på Texas chili!

Trattkantarellsoppa med ädelost

Recept Har du plockat trattkantareller? Här är ett supergott recept på trattkantarellsoppa med ädelost – en perfekt och enkel förrätt när du ska bjuda på...

Recept: God och nyttig nässelsoppa

Recept Plocka ingredienser till nästa måltid från naturens skafferi – eller använd det gröna till en huskur för exempelvis förkylning. Här är ett recept på en god och nyttig nässelsoppa. 

Recept: Melonssoppa med glass

Recept Kyl ner dig i sommar med uppfriskande vattenmelon och glass. Här är godaste receptet på melonsoppa med vaniljglass.

Recept på hemgjord Toffifee

Recept Sugen på något sött till kaffet? Krämig kola med choklad och nutella passar perfekt till fikat – här är ett recept på hemgjord Toffifee.

Sommarens godaste hamburgare – halloumiburgare!

Recept Missa inte sommarens stora trend – halloumiburgare. Fredagskocken Mattias Larsson bjuder på sina bästa grilltips och ett fantastiskt recept på vegetarisk burgare med tomatsalsa och koriandercreme.  

Recept på grillat lamm: Gaucho lamb

Recept Bjud dina gäster på grillat lamm i sommar – en favorit som garanterat sätter fyr på sällskapet.

Medlems-
innehåll

VIDEO: Recept på chokladpopcorn med kolasås

Recept Det perfekta kvällsmyset får du med det här enkla receptet på chokladpopcorn med kolasås. Kul att göra, både för stora som små!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons