Annons

Allt händer i köket!

Recept

Mormor var i många avseenden en förebild. Och i åtminstone ett fall har hon påverkat mitt liv på ett väldigt tydligt sätt: Hon la grunden för mitt matintresse.

Annons

Mormor var i många avseenden en förebild. Och i åtminstone ett fall har hon påverkat mitt liv på ett väldigt tydligt sätt: Hon la grunden för mitt matintresse. Mormor heter Esther, men kallades aldrig något annat än Dada. När samtliga gått till jobbet eller skolan gjorde hon entré i vårt lilla hem, fullastad med mat.

Hennes uppgift (ja, nästan livsuppgift) var att se till att när alla så småningom återvände skulle det finnas mat på bordet, god mat! Min bror och jag kom oftast först hem från plugget och kunde då följa mormor i hennes sista förberedelser inför middagen. För det mesta åt vi också lite tidigare än mamma och pappa som sällan åt före sju – och då höll vi i bästa fall på med våra läxor.

Mormor hade begränsade ekonomiska resurser, men gott om tid. Hon tillbringade praktiskt taget en hel dag med middagen och dess förberedelser. Inköp på torg och i saluhallar, förflyttning med buss hem till oss, förberedelser och så till sist själva tillagningen. Kycklingar plockades och sveddes över gaslågan – och jag kan fortfarande känna den underbara doften. Fiskar fileades, oxsvansar kapades i lagom stora portionsbitar, kåldolmar tillverkades med sirap och kärlek i ungefär lika stora proportioner.

Vi var mycket bortskämda, men förstod det inte riktigt då. Jo, mamma och pappa, förstås. Som särskilt berömde mormor om söndagarna när hela bandet åt tillsammans. Min favorit var slottsstek med en gräddsås lätt smaksatt med spadet från en burk Grebbestads hummeransjovis. Den gillade pappa också och höjde sitt glas med Vin Rouge d´Algerie och sa: ”Dada, nu har du överträffat dig själv!” Det fick mormor att nå än högre kulinariska höjder under den kommande veckan.

Förutom att mormor hade obegränsat med tid, fanns det några andra skillnader mot i dag? Jo, en väldigt tydlig. Hela köksaktiviteten, som jag berättat om här, försiggick just i ett kök. Och köket var ett relativt litet avgränsat rum där mormor kunde härja fritt.Jag tror att just i det ögonblick som jag iakttog mormor i köket grundlades den allmänna skepsis som jag sedan dess haft för öppna kök. En skepsis som jag delar med en stor del av det matälskande franska folket som döpt just öppna kök till cuisines américaines. För det är ju lätt att föreställa sig vilken soppa som kommer ut ur amerikanska kök.

Välkommen till månadens nummer av Vi i Villa, som har kök som tema. Här hittar ni de senaste trenderna och tendenserna. När vi planerade alltihopa viskade redaktionschefen Camilla i mitt öra att hon kände på sig att trenden med öppna kök höll på att mattas av. Hon har oftast rätt, och jag tycker att det låter bra.

Jag är gärna med och upplever ett riktigt kök en gång till i mitt liv. Men mormor – det får man nog vara själv.



Björn Vingård, chefredaktör

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
14 mars 2007

0 Kommentarer

0

Recept: Carolas adventstapas

Vill du bjuda dina gäster på något lite matigare än pepparkakor och lussebullar? Imponera med Carola Häggkvists mumsiga smårätter!

0

7 chokladrecept som är helt oemotståndliga

Sugen på att baka något gott med choklad? Vi i Villa har samlat våra bästa chokladrecept som passar allt från stunder som till kvällsfikat hemma, till...

0

VIDEO: Recept på spökmaränger

Vill du göra ett superenkelt och roligt pyssel till Halloween? Testa att göra gulliga spökmaränger! Här receptet på hur du gör.

0

Recept: Chokladwhoopies

Den populära bloggaren Therésia Franklin, från bloggen Söta saker, ger ut en bokserie vid samma namn. Först ut är boken Småkakor. Här bjuder hon ett av...

0

Recept: Rostad pumpagnocchi

Laga en god höstmiddag med familjen i helgen! Här är kocken Johanna Westmans recept på rostad pumpagnocchi. Passar utmärkt för både stora som små.

1

VIDEO: 3 nyttiga Halloweengodis du kan fixa själv

Bjud på något nyttigare än godis i Halloween! Spökglassar, läskiga satsumas eller varför inte pumpaformade morötter – här är nyttiga godiset du kan...

0

Recept: Superenkla glasskakor

Den populära bloggaren Therésia Franklin, från bloggen Söta saker, ger ut en bokserie med samma namn. Först ut är boken Småkakor och här bjuder hon på...

2

Godaste receptet: Chokladkladdkaka

Finaste desserten till middagen fixar du enkelt själv. Här bjuder Sofia Rydemalm på ett recept på en mumsig chokladkladdkaka från sin bok Chicolat.

0

Recept på goda och glutenfria morotsmuffins

Gillar du morotskaka, men vill göra muffins? "Hela Sverige Bakar"-Carro visar hur du gör dessa goda och glutenfria morotscupcakes.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons