Visste du att gurkor får köldskador i kylen?
Visste du att gurkor får köldskador i kylen? Foto: Istockphoto

10 saker du inte ska förvara i kylskåp

Recept

Det finns många tankar och idéer om vad som ska förvaras kallt och inte. Generellt så håller sig de flesta livsmedel längre i kyla, men det finns de som mår bäst i rumstemperatur.

Annons

1. Lök
Lök ska förvaras torrt och svalt – därför är inte kylskåp ett ultimat alternativ. Färsk lök däremot behöver fukt så den mår bra i kylskåp.

2. Tomat
Mognadsprocessen stoppas och tomaterna tappar i smak när de förvaras i kylskåp. Förvara dem i rumstemperatur – gärna tillsammans med bananer då de stimulerar varandras mognad.

3. Banan
Banan i likhet med ananas och aubergine får lätt köldskador i kylskåpet. Bananer blir dessutom svarta av kylan.

4. Bröd
Bröd blir torrt och smuligt när det förvaras i kylskåp. Förvara det du kommer äta inom fyra dagar i rumstemperatur och frys in resten.

5. Parfym
Parfym ska förvaras i en jämn temperatur under 30 °C. Med andra ord behöver den inte stå i kylskåp, men bör heller inte stå i badrummet. Parfym får inte utsättas för starkt ljus – så behåll den i kartongen för längsta möjliga hållbarhet.

6. Oljor och kokosfett

Oljor och kokosfett ska förvaras svalt och mörkt för att inte härskna, men kylskåpet är på tok för kallt. Kokosfettet blir hårt och oljorna skiktar sig. Cirka 15 °C är perfekt temperatur, men rumstemperatur går också bra.

Annons

7. Sylt, ketchup, salsa, fond, pesto med mera

Smaksättare och såser av det här slaget kan oftast stå i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Öppnade burkar och flaskor kan däremot behöva stå i kylskåp – det ska stå på förpackningen.

8. Färska kryddor

Färska kryddor är ömtåliga och ska behandlas med omsorg. Kryddor i kruka ska förvaras i rumstemperatur och behöver bara vattnas. Kryddor i knippe kan förvaras i påse i kylskåp.

9. Gurka

Gurka får köldskador i kylen men ska gärna förvaras svalt – cirka 12-15 °C. Fruktskålen är ett bättre alternativ än kylskåpet eftersom kylan tar bort en del av smaken.

10. Nagellack

Nagellack kan bli segt av att stå i kylskåp. Om det förvaras mörkt i rumstemperatur håller det längst.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: Istockphoto

30 juli 2013

8 Kommentarer

2013-08-07
Anders
2013-08-07
Helén Harris
2013-08-07
Lisa
2013-08-07
Eva Cinthio
2013-08-07
Ibbi
0

Bästa receptet: Kanelbullar med kardemumma

Här är bästa kanelbullereceptet! Redaktionen har provat Caroline Ahlqvists recept på ljuvligt goda kanelbullar med kardemumma.

15

Rabarberbullar med vanilj och kardemumma

Bullar hör sommaren till och både barn och vuxna älskar dem! De här ­rabarberbullarna med vanilj och kardemumma får en härligt knäckig smak tack vare...

0

Paul Svensson: "Grilla grönsaker som en dyr bit kött"

Kocken Paul Svensson ger sina bästa tips för att grilla grönsaker, berättar varför han älskar trist trädgårdsgöra hemma – och bjuder på recept på grilla...

0

Sommartårtan alla älskar: Jordgubbstårta!

Jordgubbstårta hör sommaren till! Här är Carolines Ahlqvist ljuvliga recept på sommartårta med maräng och jordgubbar – den är dessutom glutenfri!

0

Catarina Königs recept på wokad fruktsallad

Wokade frukter? Ja, du såg rätt! En snabb, enkel och fräsch efterrätt som är lätt att göra till många gäster. Lyxfaktorn stiger om du gör Catarina...

0

Cheesecake med jordgubbar och champagne

Vill du bjuda på något gott på nyår? Testa att göra den här lyxiga cheesecaken med jordgubbar och champagne.

0

Baka egna lussebullesemlor

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

0

Köttbönderna Oscar och Linas bästa köttrecept

Sveriges kanske mest passionerade köttbönder, Oscar och Lina Westman, har gått från rookies till succéproducenter av ekologiskt kött på bara tre år....

0

Johanna Westmans godaste recept på hemgjord glass

Hemgjord glass utan glassmaskin, som en semifreddo eller parfait – det är några av kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westmans favoriter i...