Foto: Peter Kroon

Tareq Taylors goda äppelchutney

Kök

Sylta, safta och lägg in – ta vara på dina äpplen i höst. Här är matprofilen och tv-kocken Tareq Taylors härliga recept på äppelchutney.

Annons

Det enda vi vill ha just nu är äpplen! Matprofilen och TV-kocken Tareq Taylor bjuder på sitt bästa recept på äppelchutney ur nya boken “Sylta, safta och lägg in”.

 

Du behöver:

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 röda chili
  • 2 tsk gula senapsfrön
  • 2 tsk bruna senapsfrön
  • 1 msk korianderfrön
  • 4 lagerblad
  • 2 kvistar
  • krondill
  • 1 tsk salt
  • 200 g strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 kg äpplen
  • 3/4 dl ättika 12 %

 

Gör så här:

  1. Hacka löken och vitlöken grovt.
  2. Kärna ur och hacka eller strimla chilifrukterna.
  3. Lägg lök, chili och alla kryddor i en vid, tjockbottnad, rostfri kastrull.
  4. Tillsätt socker och vatten. Låt koka upp och koka tills vattnet nästan har dunstat bort.
  5. Kärna ur äpplena och skär dem i 2 x 2 cm stora bitar. 
  6. Rör ner äpplena och ättikan i kastrullen och koka upp. Låt sedan småkoka i ca 20 minuter tills en stor del av vätskan har avdunstat. Smaksätt eventuellt med lite mer ättika i efterhand.
  7. Häll upp i steriliserade och varma glaskonserver. Sätt på locken och vänd burkarna uppochner under nedkylningen. Förvara mörkt och svalt.
Annons
25 september 2014
 
Annons
Mer om Kök

VIDEO: Så gör du strykjärns-toast!

Kök Sugen på toast men brödrosten har gått sönder? Lugn, här är lösningen!

(Avslutad) Quiz: Frukt eller grönsak?

Kök Har du koll på vad som är en grönsak och vad som är en frukt? Gör vårt snabba quiz här och tävla om två biobiljetter!

VIDEO: Så här undviker du att pastavattnet kokar över

Kök Är du trött på att pastavattnet alltid kokar över? Med det här superenkla knepet slipper du det.

VIDEO: Så gör du rent ugnsplåten

Kök Smutsig plåt? Så här får du bort den ingrodda smutsen på ugnsplåten med ett superenkelt knep!

VIDEO: Knep för smart påsförvaring!

Kök Trött på kaoset med alla påsar i kökslådan? Vi i Villa har testat supersmarta knepet som skapar ordning och reda. Allt du behöver är en kartong!

Har huset gjort mig huslig? Krönika Annika Marklund

Kök Oj – plötsligt står hon där och syltar och saftar! Eller är det hela bara ett skådespel? Vår krönikör Annika Marklund är mån om att husligheten inte...

Jul på traditionellt vis

Kök Julen är en högtid som många föredrar att fira på ett traditionellt vis. I årets juldekoration är svensk tradition ett viktigt ledord...

Kalender för en skönare jul

Kök I december är det mycket som ska hinnas med. Julmat, julhandling, städning och allt annat som behöver göras och ses över. Men med en dag-för-dagkalender...

Ledaren: Tack alla härliga läsare!

Kök Ni bidrar verkligen med att göra vår tidning. I det här numret mer än någonsin.