Foto: Peter Kroon

Tareq Taylors goda äppelchutney

Kök

Sylta, safta och lägg in – ta vara på dina äpplen i höst. Här är matprofilen och tv-kocken Tareq Taylors härliga recept på äppelchutney.

Annons

Det enda vi vill ha just nu är äpplen! Matprofilen och TV-kocken Tareq Taylor bjuder på sitt bästa recept på äppelchutney ur nya boken “Sylta, safta och lägg in”.

 

Du behöver:

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 röda chili
  • 2 tsk gula senapsfrön
  • 2 tsk bruna senapsfrön
  • 1 msk korianderfrön
  • 4 lagerblad
  • 2 kvistar
  • krondill
  • 1 tsk salt
  • 200 g strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 kg äpplen
  • 3/4 dl ättika 12 %

 

Gör så här:

  1. Hacka löken och vitlöken grovt.
  2. Kärna ur och hacka eller strimla chilifrukterna.
  3. Lägg lök, chili och alla kryddor i en vid, tjockbottnad, rostfri kastrull.
  4. Tillsätt socker och vatten. Låt koka upp och koka tills vattnet nästan har dunstat bort.
  5. Kärna ur äpplena och skär dem i 2 x 2 cm stora bitar. 
  6. Rör ner äpplena och ättikan i kastrullen och koka upp. Låt sedan småkoka i ca 20 minuter tills en stor del av vätskan har avdunstat. Smaksätt eventuellt med lite mer ättika i efterhand.
  7. Häll upp i steriliserade och varma glaskonserver. Sätt på locken och vänd burkarna uppochner under nedkylningen. Förvara mörkt och svalt.
Annons
25 september 2014

0 Kommentarer

0

Grilltips från stjärnkocken Johan Jureskog

Kocken Johan Jureskog driver bland annat köttrestaurangen AG i Stockholm. Här är hans bästa tips för hur du fixar en saftig köttbit på grillen...

0

8 fantastiska våfflor att inspireras av

Våffeldagen är här! Vi på redaktionen älskar en klassisk våffla med sylt och grädde, men det finns andra tillbehör som gör en minst lika god våffla....

0

VIDEO: Så här undviker du att pastavattnet kokar över

Är du trött på att pastavattnet alltid kokar över? Med det här superenkla knepet slipper du det.

Medlems-
innehåll
Kök
0

Knep: Så rengör du mikron på 4 minuter

Vi testar knepet som trollar bort den ingrodda smutsen i mikrovågsugnen på bara några minuter. Allt du behöver är en citron!

1

Har huset gjort mig huslig? Krönika Annika Marklund

Oj – plötsligt står hon där och syltar och saftar! Eller är det hela bara ett skådespel? Vår krönikör Annika Marklund är mån om att husligheten inte...

0

Köket i centrum!

Den här månaden sätter vi fokus på köket. Många av oss tycker att det är villans viktigaste rum. Där träffas vi för både vardagsliv och fest. Men så...

0

Jul på traditionellt vis

Julen är en högtid som många föredrar att fira på ett traditionellt vis. I årets juldekoration är svensk tradition ett viktigt ledord...

0

Ledaren: Tack alla härliga läsare!

Ni bidrar verkligen med att göra vår tidning. I det här numret mer än någonsin.