Annons
 Knivarna i testet visade på hög standard när vi testade att skära olika sorters bröd.
Knivarna i testet visade på hög standard när vi testade att skära olika sorters bröd.

Vassa brödknivar - Vi i Villa-testet

Kök- och matsalsmöbler

Vi har skivat nybakade fullkornsbröd och limpor och blev positivt överraskade av att så många av brödknivarna i testet var bra.

Annons

Det finns numera en specialkniv till nästan varje liten uppgift i ett kök och många är beredda att betala stora belopp för att få äga en vass kockkniv. Men det verkar som en av dessa specialknivar ofta förbigås och det är brödkniven. Vi är säkert många som fortfarande har en enkel och billig variant i kökslådan och det är verkligen synd. För det är en stor skillnad att arbeta med en bra och effektiv brödkniv som ligger bra i handen. Det kunde vi konstatera när vi testade ett antal moderna brödknivar. Det var rena nöjet att skära med flera av dem.

Vass brödkniv skär fina skivor

Det är en fördel att köpa – ­eller helst baka – hela fullkornsbröd, limpor och franskbröd och själv skära dem i så tjocka skivor man vill. Men det kräver att man har en vass brödkniv.

Det är alltid läckert med elegant design, framför allt när man har gäster runt matbordet, men det är viktigare att formen är ergonomisk så att den inte hindrar användbarheten.

Så här testade vi knivarna

= En besvikelse
= Acceptabel
= Bra
= Mycket bra
= Suverän

Vi har skivat franskbröd och limpa med både hård och mjuk skorpa, vilket de flesta knivarna klarade tillfredsställande. Därefter utsattes de för den svåraste delen i testet, nämligen att skära skivor av nybakat och fortfarande ljummet fullkornsbröd. Överraskande nog var det endast en kniv som inte klarade av fullkornsbrödet tillfredsställande, vilket säger en del om den höga standarden. Vi lät både en kvinna och en man skära bröd för att få möjlighet att undersöka knivarnas ergonomi i förhållande till en liten respektive stor hand.

Mycket bra för priset

Ikea
365+ Gnistra


Pris: 99 kronor
Blad: Rostfritt molybden-vanadiumstål, 23 cm
Handtag: Propenplast, syntetiskt gummi
Övrigt: Har ganska små tänder som möjligen slits relativt snabbt. Men den är också testets billigaste kniv. Skär utan anmärkningar, även det nybakade fullkornsbrödet. Men de små tänderna gör att kniven inte genast tar sig ner brödet. Man måste såga lite.
Hon: Kniven känns behaglig men det är nästan som om handtaget sugas fast i handen.
Han: Handtaget känns lite speciellt och är inte optimalt i min hand.

Klar vinnare

Zwilling
Four Star


Pris: 899 kronor
Blad: Rostfritt stål
Handtag: Syntetmaterial
Omdöme: Vi är helt klart i den dyra änden av prisskalan, å andra sidan var begeistringen för kniven stor. Kniven skär alla bröd utan att man behöver ta i. Kan skära nybakat fullkornsbröd i förvånansvärt tunna skivor. Kniven känns mycket behaglig att arbeta med.
Hon: Det är rena nöjet att arbeta med kniven och den känns skön i handen.
Han: Den ligger superbra i handen och har ett klassiskt utformat handtag.

Känns skön

Fiskars
Egde


Pris: 295 kronor
Blad: Rostfritt stål med ”Easy Care Coating”
Handtag: Slagfast plast
Omdöme: Eggen har nog de minsta tänderna i testet och det innebär att man måste såga en del innan kniven tar sig igenom den hårda skorpan. Man måste också ta i lite när man skär. Kniven skär alla bröd fint och utan att skivorna går sönder.
Hon: Den känns OK att hålla och handtaget verkar också OK. Men man måste såga en hel del.
Han: Känns skön och ergonomiskt är handtaget bra.

Annons

River i brödet

RIG-TIG by Stelton
Multikniv, stor


Pris: 149 kronor
Blad: Rostfritt stål
Handtag: Plast
Omdöme: Kniven ser annorlunda med bladets trubbiga avslutning. Har både vågtandad egg och vanlig egg, fast på var sin sida av bladet, så man får två knivar i en. Vi testade endast brödkniven och den får inte godkänt. Kniven river och flänsar franskbrödet och kan över huvud taget inte skära nybakat fullkornsbröd.
Hon: Det bästa med kniven är att den är lätt.
Han: Har ett dåligt handtag.

Snygg men klumpig

Stelton
Pure Black


Pris: 699 kronor
Blad: Helgjuten kniv, blad
Handtag: Rostfritt stål
Omdöme: Testets fräckaste kniv med klar macho-stil. Stor, svart och tung. Blad och handtag går i ett. Ser tuff ut på bordet och passar på ett brunchbord för män. Men den vill inte skära genast och därför måste man såga en del. Skär acceptabelt men man måste ta i. Ser effektivare ut än vad den är.
Hon: Den känns underlig och jag måste spänna handen för att kunna skära med den.
Han: Den är snygg men ergonomiskt olämplig för min hand.

Mycket bra kniv

Rosendahl
Grand Cru


Pris: 549 kronor
Blad: 21 cm rostfritt stål
Handtag: armerad svart glasfiber
Omdöme: En genomgående mycket bra kniv som kan skära alla bröd utan att man behöver ta i så mycket. Kniven skär effektivt och tar genast hål i den hårda skorpan. Den skär fullkornsbrödet fint.
Hon: Den ligger bra i handen, men är inte den bästa.
Han: Handtaget har en annorlunda form, men jag får bra grepp.

Ros och ris

LION Sabatier
Ideal


Pris: 899 kronor
Blad: 20 cm helsmitt blad
Handtag: Svart POM-C (plast) med genomgående mässingsnitar
Omdöme: En klassisk fransk brödkniv som lyser av fint hantverk. Men märkligt nog var testpanelen inte överens och gav både ris och ros. Kniven klarar testet tillfredsställande, skär fina skivor av fullkornsbrödet och skär genast genom skorpan.
Hon: Jag tycker att den har för smalt handtag och jag tvingades ta i för att skära fullkornsbröd. Limpa och franska skär den bra.
Han: Jag tycker handtaget är skönt och kniven är en av mina favoriter.

Köpinformation:

Ikea:
www.ikea.se tel. 0775-700 500
Zwilling:
Önska: www.onska.se tel. 031-25 19 50
Cervera: www.cervera.se tel. 08-630 94 00
Fiskars:
www3.fiskars.com tel. 042-36 11 00
Stelton:
Önska: www.onska.se tel. 031-25 19 50
Cervera: www.cervera.se tel. 08-630 94 00
Rosendahl:
www.royaldesign.se tel. 020-77 70 70
Sabatier:
www.sebastian.se tel. 08-555 774 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 oktober 2012
 
Annons
Mer om Kök- och matsalsmöbler

Så inreder du köket

Kök- och matsalsmöbler I dag är köket ett av hemmets mest värdefulla och högt aktade rum. Men hur ska man tänka vid inredningen av sitt kök och vilka köksmöbler ska man satsa på? Vi låter experterna avgöra. 

Rätt temperatur för köttet med stektermometer - Vi i villatestet

Kök- och matsalsmöbler Trådlös, manuell, digital – vilken stektermometer passar dig bäst? Vi i Villa testar stektermometrar och får väldigt olika resultat!

Snickra bästa kökshjälpen

Kök- och matsalsmöbler För att nå högst upp och längst bak i köksskåpen behövs en bra stege. En pall med uppfällbar stegdel kan vara lösningen.

Detaljerna gör det!

Kök- och matsalsmöbler Jo visst är det så! Det är de små detaljerna som gör det! När de är på plats - det är först då köket är klart. Smart smartare smartast! Här har du en rad idéer som gör köket praktiskt, snyggt och smart.

PotAid - Smarta prylen

Kök- och matsalsmöbler Fiffigt i köket. PotAid är slevhållaren som håller ordning på spisen.

Smarta prylen - kom hem till lagad mat

Kök- och matsalsmöbler Tillhör du dem som har ångest över vardagsmaten som alltför ofta blir för snabblagad? Läraren Annica Ingemarsson har tagit fram en gryta som lagar...

Kökshjälp!

Kök- och matsalsmöbler Nya prylar i köket piggar upp.

Miljöskribentens kök: - Vi gillar vintage

Kök- och matsalsmöbler Det viktigaste för att få ett miljösmart kök är vad du gör i det, säger Johan Tell. Själv satsar han på vego och vintage – det är dubbelt miljövänligt!

Vi i Villa-testet: Jakten på en god kopp kaffe

Kök- och matsalsmöbler Vi testar fyra olika espressomaskiner, och de bjuder på något för varje smak. Oavsett om du gillar läcker formgivning, smarta funktioner eller vill att...

Annons
Mest lästa:

Vad sa du?

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons