Vassa brödknivar – Vi i Villa-testet

Vi har skivat nybakade fullkornsbröd och limpor och blev positivt överraskade av att så många av brödknivarna i testet var bra.

Det finns numera en specialkniv till nästan varje liten uppgift i ett kök och många är beredda att betala stora belopp för att få äga en vass kockkniv. Men det verkar som en av dessa specialknivar ofta förbigås och det är brödkniven. Vi är säkert många som fortfarande har en enkel och billig variant i kökslådan och det är verkligen synd. För det är en stor skillnad att arbeta med en bra och effektiv brödkniv som ligger bra i handen. Det kunde vi konstatera när vi testade ett antal moderna brödknivar. Det var rena nöjet att skära med flera av dem.

Vass brödkniv skär fina skivor

Det är en fördel att köpa – ­eller helst baka – hela fullkornsbröd, limpor och franskbröd och själv skära dem i så tjocka skivor man vill. Men det kräver att man har en vass brödkniv.

Det är alltid läckert med elegant design, framför allt när man har gäster runt matbordet, men det är viktigare att formen är ergonomisk så att den inte hindrar användbarheten.

Så här testade vi knivarna

= En besvikelse
= Acceptabel
= Bra
= Mycket bra
= Suverän

Vi har skivat franskbröd och limpa med både hård och mjuk skorpa, vilket de flesta knivarna klarade tillfredsställande. Därefter utsattes de för den svåraste delen i testet, nämligen att skära skivor av nybakat och fortfarande ljummet fullkornsbröd. Överraskande nog var det endast en kniv som inte klarade av fullkornsbrödet tillfredsställande, vilket säger en del om den höga standarden. Vi lät både en kvinna och en man skära bröd för att få möjlighet att undersöka knivarnas ergonomi i förhållande till en liten respektive stor hand.

Mycket bra för priset

Ikea
365+ Gnistra


Pris: 99 kronor
Blad: Rostfritt molybden-vanadiumstål, 23 cm
Handtag: Propenplast, syntetiskt gummi
Övrigt: Har ganska små tänder som möjligen slits relativt snabbt. Men den är också testets billigaste kniv. Skär utan anmärkningar, även det nybakade fullkornsbrödet. Men de små tänderna gör att kniven inte genast tar sig ner brödet. Man måste såga lite.
Hon: Kniven känns behaglig men det är nästan som om handtaget sugas fast i handen.
Han: Handtaget känns lite speciellt och är inte optimalt i min hand.

Klar vinnare

Zwilling
Four Star


Pris: 899 kronor
Blad: Rostfritt stål
Handtag: Syntetmaterial
Omdöme: Vi är helt klart i den dyra änden av prisskalan, å andra sidan var begeistringen för kniven stor. Kniven skär alla bröd utan att man behöver ta i. Kan skära nybakat fullkornsbröd i förvånansvärt tunna skivor. Kniven känns mycket behaglig att arbeta med.
Hon: Det är rena nöjet att arbeta med kniven och den känns skön i handen.
Han: Den ligger superbra i handen och har ett klassiskt utformat handtag.

Känns skön

Fiskars
Egde


Pris: 295 kronor
Blad: Rostfritt stål med ”Easy Care Coating”
Handtag: Slagfast plast
Omdöme: Eggen har nog de minsta tänderna i testet och det innebär att man måste såga en del innan kniven tar sig igenom den hårda skorpan. Man måste också ta i lite när man skär. Kniven skär alla bröd fint och utan att skivorna går sönder.
Hon: Den känns OK att hålla och handtaget verkar också OK. Men man måste såga en hel del.
Han: Känns skön och ergonomiskt är handtaget bra.

River i brödet

RIG-TIG by Stelton
Multikniv, stor


Pris: 149 kronor
Blad: Rostfritt stål
Handtag: Plast
Omdöme: Kniven ser annorlunda med bladets trubbiga avslutning. Har både vågtandad egg och vanlig egg, fast på var sin sida av bladet, så man får två knivar i en. Vi testade endast brödkniven och den får inte godkänt. Kniven river och flänsar franskbrödet och kan över huvud taget inte skära nybakat fullkornsbröd.
Hon: Det bästa med kniven är att den är lätt.
Han: Har ett dåligt handtag.

Snygg men klumpig

Stelton
Pure Black

Pris: 699 kronor
Blad: Helgjuten kniv, blad
Handtag: Rostfritt stål
Omdöme: Testets fräckaste kniv med klar macho-stil. Stor, svart och tung. Blad och handtag går i ett. Ser tuff ut på bordet och passar på ett brunchbord för män. Men den vill inte skära genast och därför måste man såga en del. Skär acceptabelt men man måste ta i. Ser effektivare ut än vad den är.
Hon: Den känns underlig och jag måste spänna handen för att kunna skära med den.
Han: Den är snygg men ergonomiskt olämplig för min hand.

Mycket bra kniv

Rosendahl
Grand Cru


Pris: 549 kronor
Blad: 21 cm rostfritt stål
Handtag: armerad svart glasfiber
Omdöme: En genomgående mycket bra kniv som kan skära alla bröd utan att man behöver ta i så mycket. Kniven skär effektivt och tar genast hål i den hårda skorpan. Den skär fullkornsbrödet fint.
Hon: Den ligger bra i handen, men är inte den bästa.
Han: Handtaget har en annorlunda form, men jag får bra grepp.

Ros och ris

LION Sabatier
Ideal


Pris: 899 kronor
Blad: 20 cm helsmitt blad
Handtag: Svart POM-C (plast) med genomgående mässingsnitar
Omdöme: En klassisk fransk brödkniv som lyser av fint hantverk. Men märkligt nog var testpanelen inte överens och gav både ris och ros. Kniven klarar testet tillfredsställande, skär fina skivor av fullkornsbrödet och skär genast genom skorpan.
Hon: Jag tycker att den har för smalt handtag och jag tvingades ta i för att skära fullkornsbröd. Limpa och franska skär den bra.
Han: Jag tycker handtaget är skönt och kniven är en av mina favoriter.

Köpinformation:

Ikea:
www.ikea.se tel. 0775-700 500
Zwilling:
Önska: www.onska.se tel. 031-25 19 50
Cervera: www.cervera.se tel. 08-630 94 00
Fiskars:
www3.fiskars.com tel. 042-36 11 00
Stelton:
Önska: www.onska.se tel. 031-25 19 50
Cervera: www.cervera.se tel. 08-630 94 00
Rosendahl:
www.royaldesign.se tel. 020-77 70 70
Sabatier:
www.sebastian.se tel. 08-555 774 00

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar