Snickra bästa kökshjälpen

För att nå högst upp och längst bak i köksskåpen behövs en bra stege. En pall med uppfällbar stegdel kan vara lösningen.


Den här pallen är gjord av ek som är ett trevligt träslag, med en varm brunaktig ton. Fråga på brädgården efter eklist. Den kan finnas i ett par olika grovlekar som kan passa till benen och till de andra småbitarna. De har sina egna standardmått och kan för en billig peng, ibland helt gratis, såga till i önskad längd direkt på plats.

Hjälp att såga till

Vill man göra det enkelt och smidigt för sig kan man gå direkt till sin lokala snickeriverkstad och få hjälp med att ta fram materialet. Om du lämnar in en lista med de exakta måtten, kan det bli rätt så skapliga priser. De har så mycket småbitar som ligger, plus att man inte betalar för mer material är det man köper och sedan för tillsågningen, men det kan löna sig.

Jag fick hjälp av Svarvkompaniet, där materialet kostade 600 kronor. Att få bitarna sågade och hyvlade i måtten som ovan, skulle kosta 1000 kronor. Då får man en väldigt exklusiv och fin ekpall.

Oberoende av vilket träslag och mått du använder är konstruktionen mycket enkel. Men precision är nyckeln till en fin slutprodukt eftersom principen är kant i kant. Använd vassa verktyg, (borr och såg), mät noga, såga försiktigt, och borra med största koncentration så blir pallen bra.

Köp märkstift!

Har du inga märkstift är det dags att köpa det nu. Jag köpte mina på LZ, vilka kostade 31 kronor i ett paket om fyra. Ovärderligt för att exakt kunna markera var man skall borra. Markera också alla hål som borras med en siffra eller bokstav väl synligt med blyerts. Sätt samma markering på mötande del, så är risken för misstag minimala. Det är tråkigt att råka borra hål på fel ställe.

Det här behövs:

2 bitar 353x353x20, sits och hyllplan
4 bitar 580x33x33, ben
4 bitar 286x24x20, sargdelar
2 bitar 450x33x20, vagnstycken
3 bitar 285x33x20, stegpinnar, materialkostnad 600 kronor.
32 träplugg 8×40 mm, paket om 40 stycken, 34 kronor,
2 gångjärn, 51 kronor
2 kasthakar, 21 kronor
6 stycken försänkt träskruv, 20×2.5
2 stycken försänkt träskruv, 10×2.5

Summa: 710 kronor

Verktyg du behöver:

Penna
Måttståck
Vinkelhake
Märkstift
Hammare
Fogsvans
Gersåg
Borr och skruvdragare, 8mm och 2.5 el(3)mm träborr
Maskeringstejp
Två små tvingar, (150mm), plus sex större, (450-600mm)
Trälim, och ev. en tunn pensel
Sandpapper grovlek 120

Gör så här:

1. Såga till alla bitar. Principen på hela pallen är att allt skall passa kant i kant. Dvs. benen skall placeras kant i kant med hyllplanets ytterkant. Rita ut var benen skall sitta på hyllplanet, sätt fast med tving, eller i hyvelbänk och såga ut, här 33x33mm. Använd en fogsvans.

2. Markera och borra ett hål i sidorna på hyllplanet där du innan sågat ut för benen. Se till att placeringen blir på samma ställe runtom. Sätt maskeringstejp på borren för att markera hålets djup, hälften av pluggens längd plus 2-3 mm.

 3. Markera med penna lämpligt avstånd för två plugg på diagonalen upptill på varje ben. Sätt fast i hyvelbänk och borra. Märk hålen med exempelvis 1a, 1b, 2a, 2b osv. 

4. Mät 34 cm nerifrån på varje ben och markera med blyerts. Detta streck skall gå parallellt med hyllplanets överkant. Sätt märkstift i hyllplanet och markera hålets placering på benet. Var mycket noga så benen är rätt vända. Borra.

5. Borra hål i sargdelarnas båda kortändar. Sargen, (en liten stödbit som placeras direkt under sitsen), skall sitta jäms med benens ytterkanter. Sätt märkstift i sargens hål, ett i taget och markera på benen respektive hålplacering. Glöm inte att märka med blyerts vilka hål som skall passa. Borra hålen i benen.

6. Sätt markeringsstift i hålen på benen och markera på sitsen var de motsvarande hålen skall borras. Se till att bitarna ligger absolut platt och i vinkel. Borra. Skriv samma siffra och bokstav på sitsens ben som på benens hål.

7. Nu kan pallen ”torrlimmas”, dvs sätt i plugg och tryck ihop den för att kolla att allt stämmer. Sitsen kan man lägga ovanpå om man råkat borra sitsens hål på ”fel” diagonal då sargens plugg täpper igen hålen. Det är inga problem då man borrar upp hålen igen när det övriga limmats och det bara är sitsen kvar.

8. Luta ett vagnsstycke mot pallens ena ben, Mät glipan mellan golv och ben, ca 5mm, rita vinkeln och såga med gersåg.
Ställ vagnsstycket på samma sätt igen, vilket nu ligger platt mot golvet och rita vinkeln upptill, och såga vinkeln med gersågen. Lägg det färdiga vagnstycket på det andra, rita och såga.

9. Borra två hål i varje kortända på stegpinnarna, dvs 12 hål på tre stegpinnar. Markera placeringen på vagnstyckena med märkstift, borra, slå i plugg och kolla att allt passar.

10. Ta isär stegen, lägg lim med en liten pensel på alla kontaktytor, tryck ihop den igen och spänn fast med tre tvingar, en vid varje stegpinne. Kolla vinklarna med en vinkelhake. Låt ligga i 15-20 minuter.

11. Lägg på gångjärnen upptill på vagnsstyckena mot den plana sidan och rita hålen. Förborra med en 2.5 eller 3mm borr och skruva sedan fast. Använd bara en liten skruv i det övre hålet.

12. Börja hoplimningen. Limma ihop två ben och en sarg. Hålen på benen för hyllplanet måste peka uppåt för att du ska kunna få på det Fortsätt med hyllplanet. Följ noga dina markeringar. Pensla hela tiden alla kontaktytor med lim, dvs. i hål på plugg och plana ytor. Sätt i sargdelarna på sidorna. Limma och montera de två resterande benen och den sista sargen för sig och sätt sedan på det på det övriga.

13. Vänd pallen rätt och lägg på sitsen för att få rätt vinkel när du spänner pallen. Spänn med tvingar på alla håll som skall dras ihop. Här behöver du sex stycken. Låt stå ett tag, minst 20 minuter. Tag sedan bort tvingarna, limma fast sitsen och spänn ev. med ett par tvingar.

14. Skruva fast stegen och kasthakarna på insidan av benen strax under sitsen, och hållarna på stegen.

15. Sandpappra hela pallen och ytbehandla sedan, förslagsvis med linolja. FÄRDIG!

Välj materialet smart

På Fredells hittade vi en eklist som är 22x22mm. Den kostade 26.50 kronor per meter, kan användas till sarg. En list med måtten 34×95 för 186 kronor per meter kan användas till ben, vagnstycken och trappsteg. Köper man två benlängder, (1160mm), får man ut alla delar.

Stavlimmade massiva ekskivor går också att köpa på de flesta brädgårdar och byggvaruhus. Men ibland är de så stora att det blir dyrt pågrund av allt spill.

Silvan har en som är 26mm tjock, 610 djup och 1620 lång för 649 kronor. Man kan ju dela med grannen kanske?!
På Ikea kan man köpa massiv björk och bokskivor med måtten 28mmx606x600 för 199 kronor. Det är ett bra alternativ tycker jag. Lövträ är hårdare än barrträ och används med fördel till en pall som man skall hålla på att dra och kliva runt på. Men det fungerar även med furu.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar