Annons

Rätt temperatur för köttet med stektermometer - Vi i villatestet

Kök- och matsalsmöbler

Trådlös, manuell, digital – vilken stektermometer passar dig bäst? Vi i Villa testar stektermometrar och får väldigt olika resultat!

Annons

Vår expert och grillnörd Jan Olesen har testat fem stektermometrar för Vi i Villa, och till testet använde han sin klotgrill.

Resultatet var överraskande, för hela skalan användes vid denna betygsättning. En av termometrarna klarade inte testet, två hade bättre tur medan de två sista fick en hel del beröm. Vinnaren är en trådlös stektermometer, men den hade en tuff utmanare i en av de manuella och mer traditionella modellerna, som dessutom var testets billigaste och skillnaden mellan dem var hårfin.


Jan Olesen

Pris och kvalitet hänger inte alltid ihop, och det behöver inte vara en fördel att stektermometern är trådlös eller ens digital. Gemensamt för de två trådlösa stektermometrarna var att de orsakade förvirring om var den trådlösa sändaren skulle placeras. Den optimala lösningen är att den ställs på en bänk eller ett bord vid sidan av ugnen eller grillen. Men inte alla grillar har ett sidobord, och då måste man låta sändaren hänga i sin kabel längs grillen. Och det är ju inte så bra.

Så här testade vi

Vi grillade en nötstek på cirka 1,2 kilo och använde stektermometer för att veta när steken var klar. Steken lagades i en klotgrill, men samtliga testade termometrar kan användas både i grill och i ugn. Vi har testat både manuella och trådlösa stektermometrar och alla har betygsatts efter samma parametrar:

Hur lätt kommer du igång – från förpackning till användning?
Hur lätt är det att sticka in nålen i steken?
Hur lätt är det att läsa av termometern?
Vi har inte testat slitstyrka eller livslängd.

= En besvikelse
= Acceptabel
= Bra
= Mycket bra
= Suverän

Hjälper dig en del

Weber Style digital stek­termometerTyp: Trådlös och digital
Bruksanvisning: Ja
Nål: Bra nål som lätt sticks in.
Pris: ca 429 kronor
Omdöme: En av testets två trådlösa termometrar. Den har en fin display, som gör det lätt att använda den, men texten står på engelska och det är inte så praktiskt. Nålen sticks lätt in i köttet. Du kan inte själv välja temperatur på köttet och det drar ner betyget. Du kan däremot välja olika inställningar där du anger typ av kött och hur det ska grillas. Sedan kan du låta termometern säga till när köttet är klart.
www.webergrill.se

Annons

Enkel och effektiv

Bastian

Typ: Manuell
Bruksanvisning: Nej
Nål: Bra nål, lätt att arbeta med.
Pris: ca 139 kronor
Omdöme: Den är testets bästa manuella stektermometer. Det medföljer ingen bruksanvisning, men den är också onödig eftersom man på känn vet vad man ska göra – stick in den och läs av den. Termometern har snabb reaktionstid och nålen sticks lätt in i köttet. Orsaken till att den inte får toppbetyg är att det kan vara svårt att läsa av den – siffror och ikoner har klämts in på en liten yta. En bra och stabil stektermometer som tar liten plats i kökslådan.
www.sebastian.se

Exakt men opraktisk

Weber digital ficktermo­meter

Typ: Manuell och digital
Bruksanvisning: Ja
Nål: testets tunnaste nål som lätt sticks in i köttet.
Pris: ca 199 kronor
Omdöme: Termometern har testets snabbaste reaktionstid, men kan inte användas som övriga i testet eftersom den inte kan sitta kvar under grillningen. Det beror på att den har ett plasthölje. Termometern mäter exakt och nålen sticks mycket lätt in i köttet. Ja, det är testets bästa nål. Men eftersom man ska sticka in handen i en glödande varm grill för att placera termometern kan man lätt bränna sig. Nackdelarna blir fler än fördelarna.
www.webergrill.se

Stor och klumpig

WMF Kök

Typ: Manuell
Bruksanvisning: Ja, men inte på svenska.
Nål: Tjock nål, svår att sticka in i köttet.
Pris: ca 229 kronor
Omdöme: Termometern är klumpig och svår att hantera  och har testets längsta reaktionstid. Nålen är rätt tjock och svår att placera i köttet eftersom det i bruksavisningen står att ¾ av nålen ska stickas in i köttet för att termometern ska visa korrekt. Termometern visar inte samma temperatur som de andra fyra i testet, och det beror antagligen på hur långt den sticks in. Dessa faktorer gör att vi ger den testets lägsta betyg.
www.wmf.com

Full valfrihet

Schou

Typ: Trådlös och digital
Bruksanvisning: Ja
Nål: Bra nål som lätt sticks in.
Pris: ca 219 kronor
Omdöme: Testvinnare! Termometern från Schou ger dig full valfrihet, för du kan själv ställa in önskad temperatur. Om du vet vilken temperatur köttet ska ha för att bli perfekt i din smak, anger du den. Termometern har också automatiska funktioner, där du till exempel ställer in ”medium” så väljer termometern temperatur. Kan också ställas in på tidtagning och användas som äggklocka. Texten på termometern står på engelska, och det är enda nackdelen.
www.schou.com/swe

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
9 maj 2012

7 Kommentarer

2012-05-25
christina holm
2012-05-27
Autonymen
2012-05-28
Bengt
2012-10-18
Johan
2012-10-18
Johan
0

Lätthanterade vitlökspressar - Vi i villatestet

Är det besvärligt att få vitlökspressen ren efter användning? Vi har testat 6 olika vitlökspressar och tittat på rengöring, ergonomi och spill. Vinnaren...

1

Fiffig hållare för grytlocket - Smarta prylen

Vad gör du av det varma och kladdiga kastrullocket när du ska röra i en gryta?

0

25 Kökstips

Goda råd kan vara allt i från gratis till billiga och lite dyra. Här kommer flera stycken till köket. Hoppas det smakar.

0

100 kökstips - Hitta ditt kök, färgglatt

Satsa på vitt, svart eller riktigt färgglada kulörer i ditt kök!

0

Piffa upp ditt vita kök!

Visst är det vilsamt och vackert med vitt som bas, men ibland känner man för lite färgklickar! Här får du tips på små, enkla och relativt billiga sätt...

2

PotAid - Smarta prylen

Fiffigt i köket. PotAid är slevhållaren som håller ordning på spisen.

0

Smarta prylen - kom hem till lagad mat

Tillhör du dem som har ångest över vardagsmaten som alltför ofta blir för snabblagad? Läraren Annica Ingemarsson har tagit fram en gryta som lagar...

0

Miljöskribentens kök: - Vi gillar vintage

Det viktigaste för att få ett miljösmart kök är vad du gör i det, säger Johan Tell. Själv satsar han på vego och vintage – det är dubbelt miljövänligt!

0

Vi i Villa-testet: Jakten på en god kopp kaffe

Vi testar fyra olika espressomaskiner, och de bjuder på något för varje smak. Oavsett om du gillar läcker formgivning, smarta funktioner eller vill att...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons