Annons

Rätt temperatur för köttet med stektermometer - Vi i villatestet

Kök- och matsalsmöbler

Trådlös, manuell, digital – vilken stektermometer passar dig bäst? Vi i Villa testar stektermometrar och får väldigt olika resultat!

Annons

Vår expert och grillnörd Jan Olesen har testat fem stektermometrar för Vi i Villa, och till testet använde han sin klotgrill.

Resultatet var överraskande, för hela skalan användes vid denna betygsättning. En av termometrarna klarade inte testet, två hade bättre tur medan de två sista fick en hel del beröm. Vinnaren är en trådlös stektermometer, men den hade en tuff utmanare i en av de manuella och mer traditionella modellerna, som dessutom var testets billigaste och skillnaden mellan dem var hårfin.


Jan Olesen

Pris och kvalitet hänger inte alltid ihop, och det behöver inte vara en fördel att stektermometern är trådlös eller ens digital. Gemensamt för de två trådlösa stektermometrarna var att de orsakade förvirring om var den trådlösa sändaren skulle placeras. Den optimala lösningen är att den ställs på en bänk eller ett bord vid sidan av ugnen eller grillen. Men inte alla grillar har ett sidobord, och då måste man låta sändaren hänga i sin kabel längs grillen. Och det är ju inte så bra.

Så här testade vi

Vi grillade en nötstek på cirka 1,2 kilo och använde stektermometer för att veta när steken var klar. Steken lagades i en klotgrill, men samtliga testade termometrar kan användas både i grill och i ugn. Vi har testat både manuella och trådlösa stektermometrar och alla har betygsatts efter samma parametrar:

Hur lätt kommer du igång – från förpackning till användning?
Hur lätt är det att sticka in nålen i steken?
Hur lätt är det att läsa av termometern?
Vi har inte testat slitstyrka eller livslängd.

= En besvikelse
= Acceptabel
= Bra
= Mycket bra
= Suverän

Hjälper dig en del

Weber Style digital stek­termometerTyp: Trådlös och digital
Bruksanvisning: Ja
Nål: Bra nål som lätt sticks in.
Pris: ca 429 kronor
Omdöme: En av testets två trådlösa termometrar. Den har en fin display, som gör det lätt att använda den, men texten står på engelska och det är inte så praktiskt. Nålen sticks lätt in i köttet. Du kan inte själv välja temperatur på köttet och det drar ner betyget. Du kan däremot välja olika inställningar där du anger typ av kött och hur det ska grillas. Sedan kan du låta termometern säga till när köttet är klart.
www.webergrill.se

Annons

Enkel och effektiv

Bastian

Typ: Manuell
Bruksanvisning: Nej
Nål: Bra nål, lätt att arbeta med.
Pris: ca 139 kronor
Omdöme: Den är testets bästa manuella stektermometer. Det medföljer ingen bruksanvisning, men den är också onödig eftersom man på känn vet vad man ska göra – stick in den och läs av den. Termometern har snabb reaktionstid och nålen sticks lätt in i köttet. Orsaken till att den inte får toppbetyg är att det kan vara svårt att läsa av den – siffror och ikoner har klämts in på en liten yta. En bra och stabil stektermometer som tar liten plats i kökslådan.
www.sebastian.se

Exakt men opraktisk

Weber digital ficktermo­meter

Typ: Manuell och digital
Bruksanvisning: Ja
Nål: testets tunnaste nål som lätt sticks in i köttet.
Pris: ca 199 kronor
Omdöme: Termometern har testets snabbaste reaktionstid, men kan inte användas som övriga i testet eftersom den inte kan sitta kvar under grillningen. Det beror på att den har ett plasthölje. Termometern mäter exakt och nålen sticks mycket lätt in i köttet. Ja, det är testets bästa nål. Men eftersom man ska sticka in handen i en glödande varm grill för att placera termometern kan man lätt bränna sig. Nackdelarna blir fler än fördelarna.
www.webergrill.se

Stor och klumpig

WMF Kök

Typ: Manuell
Bruksanvisning: Ja, men inte på svenska.
Nål: Tjock nål, svår att sticka in i köttet.
Pris: ca 229 kronor
Omdöme: Termometern är klumpig och svår att hantera  och har testets längsta reaktionstid. Nålen är rätt tjock och svår att placera i köttet eftersom det i bruksavisningen står att ¾ av nålen ska stickas in i köttet för att termometern ska visa korrekt. Termometern visar inte samma temperatur som de andra fyra i testet, och det beror antagligen på hur långt den sticks in. Dessa faktorer gör att vi ger den testets lägsta betyg.
www.wmf.com

Full valfrihet

Schou

Typ: Trådlös och digital
Bruksanvisning: Ja
Nål: Bra nål som lätt sticks in.
Pris: ca 219 kronor
Omdöme: Testvinnare! Termometern från Schou ger dig full valfrihet, för du kan själv ställa in önskad temperatur. Om du vet vilken temperatur köttet ska ha för att bli perfekt i din smak, anger du den. Termometern har också automatiska funktioner, där du till exempel ställer in ”medium” så väljer termometern temperatur. Kan också ställas in på tidtagning och användas som äggklocka. Texten på termometern står på engelska, och det är enda nackdelen.
www.schou.com/swe

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
09. maj 2012
 
Annons
Mer om Kök- och matsalsmöbler

Hotta upp morgonkaffet med en kaffemaskin

Kök- och matsalsmöbler Kaffemaskiner med pod- och kapselfunktion i annorlunda färger och former livar upp köket.

Så fixar du stilen i köket

Kök- och matsalsmöbler Ge köket ett ansiktslyft! En stil som alltid håller måttet är den rustikt romantiska.

Lätthanterade vitlökspressar - Vi i villatestet

Kök- och matsalsmöbler Är det besvärligt att få vitlökspressen ren efter användning? Vi har testat 6 olika vitlökspressar och tittat på rengöring, ergonomi och spill. Vinnaren...

Fiffig hållare för grytlocket - Smarta prylen

Kök- och matsalsmöbler Vad gör du av det varma och kladdiga kastrullocket när du ska röra i en gryta?

Fixa stilen i köket!

Kök- och matsalsmöbler Hur vill du ha det i köket? Modernt högblankt eller lantligt lulligt? Här är prylarna som ger köket den karaktär du vill.

PotAid - Smarta prylen

Kök- och matsalsmöbler Fiffigt i köket. PotAid är slevhållaren som håller ordning på spisen.

Smarta prylen - kom hem till lagad mat

Kök- och matsalsmöbler Tillhör du dem som har ångest över vardagsmaten som alltför ofta blir för snabblagad? Läraren Annica Ingemarsson har tagit fram en gryta som lagar hälsosam mat medan vi är på jobbet.

Kökshjälp!

Kök- och matsalsmöbler Nya prylar i köket piggar upp.

Miljöskribentens kök: - Vi gillar vintage

Kök- och matsalsmöbler Det viktigaste för att få ett miljösmart kök är vad du gör i det, säger Johan Tell. Själv satsar han på vego och vintage – det är dubbelt miljövänligt!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons