Annons
Vinnaren i testet är enkel att både använda och diska.
Vinnaren i testet är enkel att både använda och diska.

Lätthanterade vitlökspressar - Vi i villatestet

Kök- och matsalsmöbler

Är det besvärligt att få vitlökspressen ren efter användning? Vi har testat 6 olika vitlökspressar och tittat på rengöring, ergonomi och spill. Vinnaren överraskar och kostar endast 59 kronor.

Annons

Vi har testat fyra vitlökspressar och två rivjärn för att se hur mycket spill de ger, hur lättdiskade de är och hur enkelt det är att hantera dem.
Det har ingen större betydelse för smaken om du river eller pressar en vitlök. Det viktigaste är att den finfördelas.

Ergonomin har en viss betydelse, för det ska vara enkelt att hantera en vitlökspress och man ska inte behöva anstränga sig. Vårt test visar att det blir olika mycket spill beroende på hur vitlöksklyftorna vänds i pressen. Garlic Card, som är ett rivjärn, ger rätt mycket spill eftersom det är svårt att riva den sista delen av varje klyfta. Minst spill har Oxo, Microplane och Ikea Värdefull.

När du har pressat vitlök återstår en sak – att diska vitlökspressen. Det kan ta sin tid för resterna klibbar fast och det är minst sagt irriterande. Men det gäller inte vinnaren av vårt test, Ikea 365+ Värdefull. Den är hur enkel som helst att få ren. Oavsett vilken vitlökspress du har, ska du komma ihåg att genast efter användning skölja den i varmt vatten och gärna borsta den ren. Då klibbar inte vitlöksresterna fast på pressen. Du behöver ofta också en kniv eller annat redskap för att skrapa bort resterna, dock inte på Garlic Card. Testvinnarens stora fördel är att ena sidan kan öppnas och då blir det lätt att ta bort eventuella rester.

Så här testade vi

= En besvikelse
= Acceptabel
= Bra
= Mycket bra
= Suverän

Det är dags att köpa en ny vitlökspress och den kommer ofta att användas vid matlagningen. Men vilken press ska man välja? Den frågan ställde vi till ett antal leverantörer och bad dem svara genom att välja den
vitlökspress som bäst uppfyller följande tre önskemål:

1. Den ska vara lättdiskad

2. Ergonomin ska vara bra så att den är lättanvänd.

3. Spillet ska vara litet. Vitlöken ska pressas genom hålen i stället för upptill.

Betygen har satts dels efter hur bra vitlökspressarna uppfyller önskemålen, dels efter ett helhetsintryck. Vi har testat alla pressar flera gånger med en stor vitlöksklyfta, både med och utan skal. Resultatet utan skal betyder mest vid betygssättningen. Vi har inte testat vitlökspressarnas hållbarhet.

Kul idé

Garlic Card 2.0
Hamonoya

Annons

Pris: 49 kronor
Diskning: Lättdiskad. Det räcker med rinnande vatten och en borste.
Ergonomi: Godkänd. Den ena änden är böjd och det är där man håller. Rivjärnet är något större än ett kreditkort, som har inspirerat till namnet. Ytan är belagd med många små plastknoppar och det är dem man river vitlöken på.
Vikt: 12 gram
Spill: Mycket stort, nästan halva klyftan.
Omdöme: Knopparna är små och man frågar sig om det fungerar? Både ja och nej. Det går mycket bra med den första halvan av vitlöksklyftan, men sedan blir det svårt att hålla den och spillet blir stort. Garlic Card är en kul idé, men inte särskilt användbar i en stressig vardag eftersom rivningen kräver både tid och tålamod.

Funktionell

365+ Värdefull
Ikea

Pris: 59 kronor
Diskning: Fantastiskt enkel eftersom ena sidan in till facket där vitlöksklyftan ligger kan öppnas. Då är det lätt att skrapa ut eventuella rester med kniv.
Ergonomi: Ligger mycket bra i handen och man behöver inte ta i så mycket för att pressa. Det är också den press i testet som kräver minst styrka. Handtagen är gummiklädda och man glider inte med händerna.
Vikt: 292 gram
Spill: Relativt litet.
Omdöme: Det första intrycket är att den är enkel och gedigen, och intrycket består under hela testet. Det är lätt att använda pressen och enkelt att ha koll på de öppna delarna när pressen har delats för att diskas. Det är lätt att fälla ner sidan, som sedan hålls på plats av ett klicksystem. Det låga priset, 59 kronor, påverkar förstås också vårt helhetsintryck.

Snygg men tung

Vitlökspress med glas­hållare
Eva Solo

Pris: 579 kronor
Diskning: Besvärligare än man först trodde eftersom man måste skrapa och peta bort mycket rester av klyftan. Det är en fördel att pressytan med hål kan tippas upp.
Ergonomi: Utmärkt. Pressen ligger bra i handen, men det är den tredje tyngsta i testet – och det märks under användning. Man måste ta i en del för att pressa vitlöksklyftan.
Vikt: 344 gram
Spill: Relativt stort eftersom hålen, som är ovala och stora, endast sitter längs kanten på pressytan. Det innebär att en del av vitlöksklyftan i stället pressas upp längs sidorna.
Omdöme: Med handtag av rostfritt stål är det en mycket snygg vitlökspress, särskilt när den står i den medföljande glashållaren, men pressen är svår att diska och den ger ett relativt stort spill. När detta vägs in med priset, (testets högsta), kan vi inte ge mer än tre villor.

Gedigen

Oxo Good Grips
Brix Design

Pris: 249 kronor
Diskning: Det är lätt att diska vitlökspressen. På ovansidan av pressytan sitter röda knoppar, som passar i hålen när ena handtaget svängs runt. Då pressar knopparna ut rester av vitlöksklyftan.
Ergonomi: Tack vare gummibeläggningen ligger pressen mycket bra i handen, men den är tung, faktiskt näst tyngst i testet. Man måste ta i lite för att pressa, men inte mer än rimligt.
Vikt: 366 gram
Spill: Ganska litet och behållaren rymmer stora klyftor.
Omdöme: Det är en mycket bra vitlökspress som vi ger fyra av fem villor. Den har stor pressyta och många hål vilket gör att spillet blir litet. Men den är tung och i längden tröttande att arbeta med.

Klumpig

Garlic Slice n’ Press
Jamie Oliver

Pris: från 299 kronor
Diskning: Det är svårt och besvärligt att få vitlökspressen ren. Det krävs en borste med lång, styv borst och ändå blir inte knivarna riktigt rena. Pressen har nämligen två funktioner: en som pressar vitlöksklyftan och en annan som skär den. Knivarna sitter emellertid så tätt att det är nästan omöjligt att få rent mellan dem.
Ergonomi: Mindre bra. Pressen väger mest av alla i testet och dessutom ligger tyngdpunkten längst ut. Man får inget bra grepp eftersom handtagen har en kant, som man lyfter i när handtagen delas. Man måste dessutom ta i ordentligt för att pressa sönder vitlöksklyftan. Testets mest krävande press.
Vikt: 380 gram
Spill: Relativt stort och en hel del fastnar mellan knivarna och mellan knopparna på pressytan.
Omdöme: Första intrycket var att detta är en klumpig press. Tyvärr består intrycket under hela testet.

Bra kockredskap

Microplane Gourmet rivjärn, 45000
Hamonoya

Pris: från 260 kronor inklusive släde
Diskning: Relativt lättdiskad. Släden kan vippas av men är ändå svårtorkad.
Ergonomi: Redskapet är lätt och ergonomin är mycket bra. Handtaget är brett och behagligt att hålla. Tack vare släden behöver man inte riva sina fingrar på de vassa knivarna. Släden glider lätt fram och tillbaka och har en stoppfunktion för att inte köras för långt och lossna.
Vikt: 204 gram inkl. släde
Spill: Relativt litet
Omdöme: Det är ett läckert redskap med proffskänsla och det kan användas till att riva annat än vitlök, t.ex. ingefära. Vi ger rivjärnet fem villor av fem möjliga, men låter titeln ”bäst i test” gå till Ikeas vitlökspress. Det beror bl.a. på att man först ska montera släden, och det känns besvärligt om man bara ska pressa en klyfta. Rivjärnet kan användas utan släde men det ger mer spill och dessutom är det stor risk att man då river sig.

Köpställen:

Vitlökspressarna finns i många av landets välsorterade butiker. Här är några av dem.
Garlic Card www.designtorget.se
Eva Solo www.cervera.se 08-630 94 00
Oxo www.alltikok.se 040-973 973
www.koketcetera.se 031-774 15 40
Jamie Oliver www.alltikok.se 040-973 973
www.bagarenochkocken.se 031-25 22 22
Microplane www.verner-verner.se 0300-165 60

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 september 2012
 
Annons
Mer om Kök- och matsalsmöbler

Så inreder du köket

Kök- och matsalsmöbler I dag är köket ett av hemmets mest värdefulla och högt aktade rum. Men hur ska man tänka vid inredningen av sitt kök och vilka köksmöbler ska man satsa på? Vi låter experterna avgöra. 

Rätt temperatur för köttet med stektermometer - Vi i villatestet

Kök- och matsalsmöbler Trådlös, manuell, digital – vilken stektermometer passar dig bäst? Vi i Villa testar stektermometrar och får väldigt olika resultat!

Snickra bästa kökshjälpen

Kök- och matsalsmöbler För att nå högst upp och längst bak i köksskåpen behövs en bra stege. En pall med uppfällbar stegdel kan vara lösningen.

Detaljerna gör det!

Kök- och matsalsmöbler Jo visst är det så! Det är de små detaljerna som gör det! När de är på plats - det är först då köket är klart. Smart smartare smartast! Här har du en rad idéer som gör köket praktiskt, snyggt och smart.

PotAid - Smarta prylen

Kök- och matsalsmöbler Fiffigt i köket. PotAid är slevhållaren som håller ordning på spisen.

Smarta prylen - kom hem till lagad mat

Kök- och matsalsmöbler Tillhör du dem som har ångest över vardagsmaten som alltför ofta blir för snabblagad? Läraren Annica Ingemarsson har tagit fram en gryta som lagar...

Kökshjälp!

Kök- och matsalsmöbler Nya prylar i köket piggar upp.

Miljöskribentens kök: - Vi gillar vintage

Kök- och matsalsmöbler Det viktigaste för att få ett miljösmart kök är vad du gör i det, säger Johan Tell. Själv satsar han på vego och vintage – det är dubbelt miljövänligt!

Vi i Villa-testet: Jakten på en god kopp kaffe

Kök- och matsalsmöbler Vi testar fyra olika espressomaskiner, och de bjuder på något för varje smak. Oavsett om du gillar läcker formgivning, smarta funktioner eller vill att...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons