Annons
Vinnaren i testet är enkel att både använda och diska.
Vinnaren i testet är enkel att både använda och diska.

Lätthanterade vitlökspressar - Vi i villatestet

Kök- och matsalsmöbler

Är det besvärligt att få vitlökspressen ren efter användning? Vi har testat 6 olika vitlökspressar och tittat på rengöring, ergonomi och spill. Vinnaren överraskar och kostar endast 59 kronor.

Annons

Vi har testat fyra vitlökspressar och två rivjärn för att se hur mycket spill de ger, hur lättdiskade de är och hur enkelt det är att hantera dem.
Det har ingen större betydelse för smaken om du river eller pressar en vitlök. Det viktigaste är att den finfördelas.

Ergonomin har en viss betydelse, för det ska vara enkelt att hantera en vitlökspress och man ska inte behöva anstränga sig. Vårt test visar att det blir olika mycket spill beroende på hur vitlöksklyftorna vänds i pressen. Garlic Card, som är ett rivjärn, ger rätt mycket spill eftersom det är svårt att riva den sista delen av varje klyfta. Minst spill har Oxo, Microplane och Ikea Värdefull.

När du har pressat vitlök återstår en sak – att diska vitlökspressen. Det kan ta sin tid för resterna klibbar fast och det är minst sagt irriterande. Men det gäller inte vinnaren av vårt test, Ikea 365+ Värdefull. Den är hur enkel som helst att få ren. Oavsett vilken vitlökspress du har, ska du komma ihåg att genast efter användning skölja den i varmt vatten och gärna borsta den ren. Då klibbar inte vitlöksresterna fast på pressen. Du behöver ofta också en kniv eller annat redskap för att skrapa bort resterna, dock inte på Garlic Card. Testvinnarens stora fördel är att ena sidan kan öppnas och då blir det lätt att ta bort eventuella rester.

Så här testade vi

= En besvikelse
= Acceptabel
= Bra
= Mycket bra
= Suverän

Det är dags att köpa en ny vitlökspress och den kommer ofta att användas vid matlagningen. Men vilken press ska man välja? Den frågan ställde vi till ett antal leverantörer och bad dem svara genom att välja den
vitlökspress som bäst uppfyller följande tre önskemål:

1. Den ska vara lättdiskad

2. Ergonomin ska vara bra så att den är lättanvänd.

3. Spillet ska vara litet. Vitlöken ska pressas genom hålen i stället för upptill.

Betygen har satts dels efter hur bra vitlökspressarna uppfyller önskemålen, dels efter ett helhetsintryck. Vi har testat alla pressar flera gånger med en stor vitlöksklyfta, både med och utan skal. Resultatet utan skal betyder mest vid betygssättningen. Vi har inte testat vitlökspressarnas hållbarhet.

Kul idé

Garlic Card 2.0
Hamonoya

Annons

Pris: 49 kronor
Diskning: Lättdiskad. Det räcker med rinnande vatten och en borste.
Ergonomi: Godkänd. Den ena änden är böjd och det är där man håller. Rivjärnet är något större än ett kreditkort, som har inspirerat till namnet. Ytan är belagd med många små plastknoppar och det är dem man river vitlöken på.
Vikt: 12 gram
Spill: Mycket stort, nästan halva klyftan.
Omdöme: Knopparna är små och man frågar sig om det fungerar? Både ja och nej. Det går mycket bra med den första halvan av vitlöksklyftan, men sedan blir det svårt att hålla den och spillet blir stort. Garlic Card är en kul idé, men inte särskilt användbar i en stressig vardag eftersom rivningen kräver både tid och tålamod.

Funktionell

365+ Värdefull
Ikea

Pris: 59 kronor
Diskning: Fantastiskt enkel eftersom ena sidan in till facket där vitlöksklyftan ligger kan öppnas. Då är det lätt att skrapa ut eventuella rester med kniv.
Ergonomi: Ligger mycket bra i handen och man behöver inte ta i så mycket för att pressa. Det är också den press i testet som kräver minst styrka. Handtagen är gummiklädda och man glider inte med händerna.
Vikt: 292 gram
Spill: Relativt litet.
Omdöme: Det första intrycket är att den är enkel och gedigen, och intrycket består under hela testet. Det är lätt att använda pressen och enkelt att ha koll på de öppna delarna när pressen har delats för att diskas. Det är lätt att fälla ner sidan, som sedan hålls på plats av ett klicksystem. Det låga priset, 59 kronor, påverkar förstås också vårt helhetsintryck.

Snygg men tung

Vitlökspress med glas­hållare
Eva Solo

Pris: 579 kronor
Diskning: Besvärligare än man först trodde eftersom man måste skrapa och peta bort mycket rester av klyftan. Det är en fördel att pressytan med hål kan tippas upp.
Ergonomi: Utmärkt. Pressen ligger bra i handen, men det är den tredje tyngsta i testet – och det märks under användning. Man måste ta i en del för att pressa vitlöksklyftan.
Vikt: 344 gram
Spill: Relativt stort eftersom hålen, som är ovala och stora, endast sitter längs kanten på pressytan. Det innebär att en del av vitlöksklyftan i stället pressas upp längs sidorna.
Omdöme: Med handtag av rostfritt stål är det en mycket snygg vitlökspress, särskilt när den står i den medföljande glashållaren, men pressen är svår att diska och den ger ett relativt stort spill. När detta vägs in med priset, (testets högsta), kan vi inte ge mer än tre villor.

Gedigen

Oxo Good Grips
Brix Design

Pris: 249 kronor
Diskning: Det är lätt att diska vitlökspressen. På ovansidan av pressytan sitter röda knoppar, som passar i hålen när ena handtaget svängs runt. Då pressar knopparna ut rester av vitlöksklyftan.
Ergonomi: Tack vare gummibeläggningen ligger pressen mycket bra i handen, men den är tung, faktiskt näst tyngst i testet. Man måste ta i lite för att pressa, men inte mer än rimligt.
Vikt: 366 gram
Spill: Ganska litet och behållaren rymmer stora klyftor.
Omdöme: Det är en mycket bra vitlökspress som vi ger fyra av fem villor. Den har stor pressyta och många hål vilket gör att spillet blir litet. Men den är tung och i längden tröttande att arbeta med.

Klumpig

Garlic Slice n’ Press
Jamie Oliver

Pris: från 299 kronor
Diskning: Det är svårt och besvärligt att få vitlökspressen ren. Det krävs en borste med lång, styv borst och ändå blir inte knivarna riktigt rena. Pressen har nämligen två funktioner: en som pressar vitlöksklyftan och en annan som skär den. Knivarna sitter emellertid så tätt att det är nästan omöjligt att få rent mellan dem.
Ergonomi: Mindre bra. Pressen väger mest av alla i testet och dessutom ligger tyngdpunkten längst ut. Man får inget bra grepp eftersom handtagen har en kant, som man lyfter i när handtagen delas. Man måste dessutom ta i ordentligt för att pressa sönder vitlöksklyftan. Testets mest krävande press.
Vikt: 380 gram
Spill: Relativt stort och en hel del fastnar mellan knivarna och mellan knopparna på pressytan.
Omdöme: Första intrycket var att detta är en klumpig press. Tyvärr består intrycket under hela testet.

Bra kockredskap

Microplane Gourmet rivjärn, 45000
Hamonoya

Pris: från 260 kronor inklusive släde
Diskning: Relativt lättdiskad. Släden kan vippas av men är ändå svårtorkad.
Ergonomi: Redskapet är lätt och ergonomin är mycket bra. Handtaget är brett och behagligt att hålla. Tack vare släden behöver man inte riva sina fingrar på de vassa knivarna. Släden glider lätt fram och tillbaka och har en stoppfunktion för att inte köras för långt och lossna.
Vikt: 204 gram inkl. släde
Spill: Relativt litet
Omdöme: Det är ett läckert redskap med proffskänsla och det kan användas till att riva annat än vitlök, t.ex. ingefära. Vi ger rivjärnet fem villor av fem möjliga, men låter titeln ”bäst i test” gå till Ikeas vitlökspress. Det beror bl.a. på att man först ska montera släden, och det känns besvärligt om man bara ska pressa en klyfta. Rivjärnet kan användas utan släde men det ger mer spill och dessutom är det stor risk att man då river sig.

Köpställen:

Vitlökspressarna finns i många av landets välsorterade butiker. Här är några av dem.
Garlic Card www.designtorget.se
Eva Solo www.cervera.se 08-630 94 00
Oxo www.alltikok.se 040-973 973
www.koketcetera.se 031-774 15 40
Jamie Oliver www.alltikok.se 040-973 973
www.bagarenochkocken.se 031-25 22 22
Microplane www.verner-verner.se 0300-165 60

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 september 2012

0 Kommentarer

0

Hotta upp morgonkaffet med en kaffemaskin

Kaffemaskiner med pod- och kapselfunktion i annorlunda färger och former livar upp köket.

0

Så fixar du stilen i köket

Ge köket ett ansiktslyft! En stil som alltid håller måttet är den rustikt romantiska.

1

Fiffig hållare för grytlocket - Smarta prylen

Vad gör du av det varma och kladdiga kastrullocket när du ska röra i en gryta?

0

Fixa stilen i köket!

Hur vill du ha det i köket? Modernt högblankt eller lantligt lulligt? Här är prylarna som ger köket den karaktär du vill.

7

Rätt temperatur för köttet med stektermometer - Vi i villatestet

Trådlös, manuell, digital – vilken stektermometer passar dig bäst? Vi i Villa testar stektermometrar och får väldigt olika resultat!

2

PotAid - Smarta prylen

Fiffigt i köket. PotAid är slevhållaren som håller ordning på spisen.

0

Smarta prylen - kom hem till lagad mat

Tillhör du dem som har ångest över vardagsmaten som alltför ofta blir för snabblagad? Läraren Annica Ingemarsson har tagit fram en gryta som lagar...

0

Kökshjälp!

Nya prylar i köket piggar upp.

0

Miljöskribentens kök: - Vi gillar vintage

Det viktigaste för att få ett miljösmart kök är vad du gör i det, säger Johan Tell. Själv satsar han på vego och vintage – det är dubbelt miljövänligt!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons